Beneficiile și utilizările uleiului de cocos

2019-07-16 07:01:29

Într-o lume în care se discută mult prea mult despre superalimente, despre tot felul de tehnologii și produse care promit adevărate minuni pentru ten și corp, am ajuns să fim copleșiți de valul de informații și metode care mai de care mai sofisticate și să ne dorim o revenire la simplitate, la rutina clasică, la ingredientele de bază. Iar uleiul de cocos rămâne și acum unul dintre cele mai bune produse de ținut în casă.

Marele său avantaj este că poate fi utilizat în nenumărate moduri: în bucătărie, la prepararea diverselor bunătăți, în stare pură pentru diferite ritualuri de îngrijire, în componența produselor cosmetice și nu numai. Bogat în substanțe nutritive, uleiul de cocos se numără printre produsele must-have în orice gospodărie, așa că în rândurile ce urmează analizăm în detaliu beneficiile sale pentru organism, piele și păr.

Tipuri de ulei de cocos: cum îl alegi pe cel potrivit
Beneficiile și utilizările uleiului de cocos
Proprietățile nutritive ale uleiului de cocos

Tipuri de ulei de cocos: cum îl alegi pe cel potrivit

Există mai multe tipuri de ulei de cocos din care poți alege, însă, pentru a profita din plin de valoarea sa nutritivă, este important să cunoști caracteristicile fiecăruia:

Uleiul de cocos rafinat, care este obținut în urma unui proces de distilare cu ajutorul unor substanțe chimice, la temperaturi ridicate;

Uleiul de cocos presat la rece (virgin sau extravirgin), care este obținut printr-un proces mecanic de presare la rece (la temperaturi sub 49 de grade Celsius) a pulpei de cocos în stare crudă sau uscată.

Uleiul de cocos organic, nerafinat, presat la rece fără alte adaosuri chimice, este cel care îți oferă cele mai multe beneficii, având în vedere că proprietățile sale (grăsimi, vitamine, antioxidanți) rămân nealterate în urma procesului mecanic. Pulpa nucilor de cocos folosite trebuie să fie proaspătă, astfel încât uleiul să iasă de cea mai bună calitate. De asemenea, în urma încălzirii și rafinării lui, uleiul de cocos își pierde o bună parte din nutrienți, dar și parfumul și gustul.

La polul opus, în cazul uleiului presat la rece se simte foarte intens aroma de cocos. Diferențe există și în ceea ce privește culoarea: uleiul rafinat are o culoare ușor gălbuie, chiar și în stare solidă, pe când cel nerafinat este alb. Nu în ultimul rând, de foarte multe ori, pe eticheta produsului vei observa mențiunea de ulei virgin sau extravirgin. E un indicator excelent pentru calitate deoarece uleiul de cocos virgin sau extravirgin este obținut, cel mai adesea, printr-un proces mecanic, conservându-și astfel o bună partedin nutrienți.

Beneficiile și utilizările uleiului de cocos

Sunt multe moduri în care poți folosi uleiul de cocos, iar în rândurile de mai jos ți-am pregătit o listă cu beneficiile și întrebuințările sale în viața de zi cu zi.

Uleiul de cocos și utilizările sale în cosmetică

Uleiul de cocos este prezent în numeroase produse cosmetice, însă poate fi folosit și ca atare în rutina de îngrijire și înfrumusețare.

Protejează tenul. Datorită acizilor grași din componența sa, uleiul de cocos ajută la fixarea fibrelor de colagen, care sunt factori esențiali pentru menținerea unui aspect neted, tânăr al tenului tău. Masează-ți pielea cu 2-3 picături și îi vei reda imediat vitalitatea;

Hidratează intens. Uleiul lasă pielea moale și catifelată, acesta fiind și motivul pentru care extractul de cocos intră în componența multor creme și loțiuni. Atenție, însă, uleiul de cocos este un produs comedogenic, ceea ce înseamnă că poate reține umezeala și poate bloca porii, stimulând astfel apariția unor iritații și a acneei. Folosește-l cu măsură, cel mult o dată pe săptămână, chiar mai rar dacă ai un ten gras;

Conferă strălucire părului. O masca din ulei de cocos pentru păr hidratează intens firele și previne ruperea sau despicarea lor. Toarnă în palmă 5-6 picături de ulei de cocos și distribuie-le pe tot părul, de la rădăcină la vârfuri. După aplicare, acoperă-ți părul cu o cască de duș, un prosop sau un tricou mai vechi și lasă produsul să acționeze pentru câteva ore (sau peste noapte). La final, spală-ți bine părul (de preferat cu un șampon fără parabeni și fără sulfați) și clătește-l până elimini toate urmele de ulei din el;

Previne efectele îmbătrânirii. Uleiul de cocos e bogat în acizi grași, antioxidanți și vitamina E, ceea ce înseamnă că are și un efect asupra pielii, pe care o protejează de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, cei care îmbătrânesc pielea. Aplică un strat subțire pe tot corpul și lasă-l câteva ore să acționeze; Grație proprietăților sale antibacteriene și calmante, uleiul de cocos este și un bun remediu după expunerea la ultraviolete, având rolul de a reduce senzația de arsură și iritația pielii;

Previne deteriorarea buzelor. Uleiul de cocos se numără printre cele mai bune balsamuri de buze pe care le poți încerca. Aplică două picături în stare pură sau în combinație cu o linguriță de miere și vei obține rapid un tratament eficient pentru hidratarea și refacerea buzelor uscate sau crăpate;

Funcționează eficient pe post de demachiant. Da, uleiul de cocos este eficient și la îndepărtarea urmelor de machiaj, având rezultate bune chiar și atunci când folosești mascara rezistentă la apă;

Exfoliază cu blândețe pielea. Îți poți prepara chiar la tine acasă, în fiecare săptămână, un excelent scrub pentru corp. Trebuie doar să amesteci o jumătate de cană de zaț de cafea și 3-4 picături de ulei de cocos. Pe lângă faptul că îndepărtează eficient stratul de celule moarte de la suprafață, îți va lăsa și pielea parfumată;

Hidratează călcâiele crăpate. Nu îți mai poți purta sandalele preferate din cauza lor? Aplică pe zonele afectate câteva picături de ulei de cocos, ia-ți o pereche de șosete din bumbac și lasă ingredientul să acționeze peste noapte.

Uleiul de cocos și utilizările sale în sănătate

Uleiul de cocos este un produs excelent pentru sănătate, având un efect benefic asupra mai multor zone și procese ale organismului.

Are rol în reglarea digestiei. Grație proprietăților sale antibacteriene, contribuie la combaterea infecțiilor și a tulburărilor ce pot apărea la nivelul intestinului subțire;

Ajută la întărirea sistemului imunitar. Uleiul de cocos conține acid lauric, un acid gras saturat, care distruge organismele dăunătoare (virusuri, bacterii), fără să afecteze în vreun fel organismul;

Uleiul de cocos activează metabolismul și producerea rapidă de energie, datorită conținutului său de acizi grași cu lanț mediu, ce pot fi absorbiți cu ușurință. În plus, oferă o senzație de sațietate, fiind recomandat în special celor care doresc să piardă câteva kilograme.La polul opus se află alimentele bogate în grăsimi cu acizi grași cu lanț lung, care se descompun mai greu și încetinesc procesele metabolice;

Calmează durerile în gât. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antibacteriene, uleiul de cocos ajută la ameliorarea senzației de gât iritat. În astfel de cazuri, poți face gargară cu apă caldă și ulei de cocos;

Uleiul de cocos protejează sistemul cardiovascular. Grație acidului lauric din el, uleiul de cocos stimulează producția de colesterol bun de tip HDL și asigură o bună circulație a sângelui;

Ajută la combaterea infecțiilor din organism. Datorită conținutului bogat de acid lauric și acid caprilic, uleiul de cocos are proprietăți antifungice și ajută la protejarea organelor, prevenirea infecțiilor și chiar la detoxificarea organismului.

Uleiul de cocos și utilizările sale în bucătărie

Uleiul de cocos este un aliment care poate fi introdus în nenumărate rețete, oferind un gust bogat, dar și nutrienți benefici pentru organism.

  • Uleiul de cocos poate fi un înlocuitor delicios pentru unt, așa că îl poți folosi pentru prepararea diferitelor prăjituri sau plăcinte, păstrând cantitatea din rețetă (altfel spus, dacă rețeta presupune folosirea a 50 de grame de unt, folosește tot 50 de grame de ulei de cocos); Întins pe pâine, la fel ca untul, uleiul de cocos poate fi o excelentă gustare în momentele în care ai poftă de ceva dulce și nutritiv;
  • De asemenea, uleiul de cocos poate fi o alternativă la uleiurile de prăjit: poți sota legumele sau poți pregăti alte alimente (inclusiv floricele de porumb cu o aromă delicioasă de cocos) folosindu-l pe acesta;
  • Pentru aportul nutritiv al uleiului de cocos poți folosi câteva picături și la prepararea unor shake-uri sau smoothie-uri: vor alea un gust delicios;
  • Fiind un produs comedogenic, uleiul de cocos ajută alimentele să rămână proaspete mai multă vreme: aplică un strat subțire de ulei pe toată coaja ouălor din frigider și porii săi vor fi astfel astupați, fără să mai permită intrarea aerului în interior.
Uleiul de cocos si utilizarile sale

Uleiul de cocos și utilizările sale în sarcină

Da, uleiul de cocos este un remediu excelent și în perioada sarcinii. Iată care sunt avantajele sale.

  • Având proprietăți antibacteriene și calmante, uleiul de cocos consumat (sub diferite forme) în timpul sarcinii poate contribui la ameliorarea senzațiilor de greață;
  • De asemenea, grație conținutului bogat de acid lauric, care se găsește și în laptele matern, uleiul de cocos stimulează lactația;
  • Aplicat pe piele încă din primele luni de sarcină, uleiul de cocos contribuie la prevenirea apariției vergeturilor.

Uleiul de cocos și utilizările sale pentru proaspetele mame și bebeluși

În cazul mămicilor și al bebelușilor, uleiul de cocos poate face adevărate minuni, mai ales datorită faptului că are proprietăți antibacteriene și calmante.

  • Poate fi utilizat cu succes ca ulei de masaj pentru bebeluși, un ritual ideal după băița de seară;
  • Poate calma iritațiile pielii sensibile a celui mic, în special atunci când e vorba de cele cauzate de scutece;
  • Uleiul de cocos poate fi folosit pentru a înmuia și a hrăni unghiile bebelușului, astfel încât să poată fi tăiate rapid și ușor;
  • De asemenea, ingredientul funcționează bine ca dezinfectant și calmant în cazul unor zgârieturi sau răni provocate de căzături sau alte mici accidente;
  • În cazul mamelor care alăptează, uleiul de cocos este un remediu care ajută la ameliorarea și vindecarea leziunilor de la nivelul sânilor.
Beneficiile uleiului de cocos

Proprietățile nutritive ale uleiului de cocos

Uleiul de cocos are nenumărate utilizări, fiind un produs care nu ar trebui să lipsească din gospodărie. Compoziția sa este una foarte bogată din punct de vedere nutrițional, iar în cele ce urmează vom analiza substanțele care fac ca acest aliment să fie unul atât de benefic și eficient.

  • Acizi grași saturați cu lanț mediu, cum sunt și acidul lauric și acidul caprilic, care sunt ușor de digerat și au proprietăți antibacteriene;
  • Acizi grași mononesaturați, cum este acidul oleic, cu rol în protejarea organismului;
  • Acizi grași polinesaturați, precum acidul linoleic, un acid de tip Omega-6, care contribuie la buna funcționare a creierului, la creșterea părului, la sănătatea oaselor;
  • Vitamina E, care se găsește într-o cantitate redusă în uleiul de cocos, dar care poate juca un rol important în protejarea pielii de arsurile solare, printre altele;
  • Vitamina K, ce contribuie la menținerea sănătății oaselor;
  • Minerale (în special fier și calciu) și antioxidanți, cu rol în întărirea sistemului imunitar și protejarea organismului.

În consecință, uleiul de cocos se numără printre cele mai bune ingrediente pe care le poți păstra în casă, un remediu atât pentru sănătatea organismului tău, cât și pentru frumusețea pielii!

Sursa foto: Shutterstock

Plantum.ro

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2019 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard