Ce sunt caratele pietrelor prețioase

2019-03-22 15:19:15

În lumea cunoscătorilor de pietre prețioase, cei 4C sunt cele mai importante criterii în cumpărarea unei nestemate sau a unei bijuterii cu pietre prețioase: culoarea, cut-ul (sau tăietura), claritatea și caratul. Caratul este standardul unanim recunoscut pentru măsurarea greutății diamantelor și nu trebuie confundat cu „karatul” care măsoară puritatea aurului.

Cât cântărește un carat?

Un carat (1ct) este 0.20 grame. Contrar credinței populare, caratul nu măsoară dimensiunea unui diamant. Dimensiunile pietrelor prețioase se măsoară în mod obișnuit în milimetri, lungimea și lățimea. In mod obișnuit se extrag aproximativ 250 tone de mintereu pentru a produce un singur carat în diamante, de aceea diamantele sunt rare și scumpe.

 Diamantele vin într-o varietate de forme și greutăți, iar misiunea cea mai importantă a unui bijutier este de a maximiza această greutate. Cu cât diamantul este mai mare, cu atât este mai rar și de aceea, mai scump. Diamantele sunt cântărite cu mare precizie până la 0.01ct.

Înainte de adoptarea globală a caratului în 1907, erau folosite mai multe unități de măsură, printre care și cea mai veche măsură, semințele de roșcove, de unde provine și denumirea de carat: folosit pentru prima dată la jumătatea secolului al 15-lea, cuvântul carat provine din italianul carato care la rândul său fusese împrumutat de arabi de la greci, cuvântul keration folosit pentru semințele de roșcove (ceratonia siligna). La acea vreme se credea – în mod eronat – că masa fiecărei semințe nu variază la fel ca a altor plante.

Seminte de roscova

Fiecare carat este subdivizat în 100 de „puncte”, pentru a permite măsurarea precisă până la ordinul sutimilor. Un bijutier poate descrie greutatea unui diamant sub 1 carat în „puncte” de exemplu, un diamant de 0.25ct poate fi descris ca având 25 de puncte.

Mărimea diamantelor în funcție de carataj

Deși fiecare diamant este unic, cu aparatura modernă pentru tăiere este posibil astăzi să aproximăm o măsură a diamantelor în funcție de greutate. Astfel, în fiecare clasă de carataj, diamantele au mărimi medii, exprimate în milimetri.

Diamantele rotunde bine tăiate au o adâncime mai mică decât celelalte forme de șlefuire. Un diamant de 1 ct tăiat rotund are aproximativ 6.40mm L/l, în timp ce un diamant tăietură prințesă va avea aproximativ 5.50 L/l

Diamantele cu tăietură „fancy” (alta decât cea rotundă) cântăresc mai mult și sunt mai mici față de cele rotunde în general, de aceea diamantele rotunde vor costa mai mult decât celelalte, cu aceeași greutate.

 Vizual este mai greu de reperat diferența între carataje foarte asemănătoare. De exemplu, diferența dintre un diamant de 0.95 ct și unul de 1ct este aproape imposibil de observat.

Dacă un diamant are forma prea atâncă poate arăta chiar mai mic decât un alt diamant, cu caratajul mai mic.

Atunci când comparăm raportul dintre greutate și mărime, este important să comparăm și raportul lungime/lătime, detaliu care ne va ajuta să observăm dacă un diamant este prea adânc sau prea puțin adânc, sau perfect proporționat. Un diamant de 1ct prea adânc va arăta mai mic decât unul de 0.95ct bine tăiat.

Și alte pietre prețioase au greutatea exprimată în carate, însă nu înseamnă că vor avea aceleași dimensiuni: smaraldele cântăresc mai puțin decât diamantele, așadar un smarald cu greutatea de 1 carat va fi mai mare decât un diamant de 1 carat. Pe de altă parte, rubinul va arăta mai mic decât un diamant.

Prețul diamantelor in funcție de carataj

Prețul diamantelor crește exponențial – nu linear – pe măsură ce caratajul crește. Aceasta înseamnă că atunci când un diamant atinge greutatea critică, prețul sare. Greutățile critice sunt 0.30ct, 0.40ct, 0.50ct, 0.70ct, 0.90ct 1.00ct, 1.50ct, 2.00ct, 3.00ct, 4.00ct, 5.00ct and 10.00ct

Giuvaiergiii care taie diamante vor face tot posibilul să păstreze greutatea diamantelor la nivelul critic sau imediat peste el. Manufacturierii și furnizoriii de diamante cunosc acest truc și vor cere pe diamant prețul corect. Este mai inteligent să cumperi un diamant de 0.95ct în loc de 1ct, însă cel de 1ct este mai rar.

Cel mai des întâlnit carataj al unui diamant este de 0.90ct.

Cât de important este caratajul atunci când cumpărăm un diamant?

Caratajul este cel mai popular și mai vizual criteriu dintre cei 4C. De aceea este bine să luăm mai întâi în considerare acest detaliu.

Atunci când se estimează valoarea diamantelor, important este să existe un echilibru între carataj pe o parte și ceilalți 3C pe cealaltă parte. Pentru a rămâne în bugetul pe care îl avem pentru achiziționarea unui diamant, dacă se crește caratajul, va fi nevoie să fim mai puțin exigenți în privința celorlalți C. La fel, dacă dorim să păstrăm culoarea, claritatea și cut-ul, va trebui să alegem un carataj mai mic. Un carataj mai mare pe deget nu va străluci corect dacă nu alegem claritatea și tăietura potrivite.

De asemenea, trebuie știut că tăieturile emeralg, ovală și pară vor părea mai mari pe deget decât diamantele rotunde, la același carataj.

Calitate tăieturii este importantă: cele foarte bine tăiate au o adâncime mai mică și o platformă mai mare, ceea ce înseamnă că diamantul va arăta mai mare decât greutatea lui.

Știați că...

Un paragon este un diamant perfect – lipsit de defecte și de incluziuni. În Evul Mediu 12 carate erau suficiente pentru a clasifica un diamant drept paragon, dar astăzi acest prag a fost stabilit la 100 carate (20 grame)

Cel mai mare diamant este Cullinan, cântărește 3 106.75ct (621.35g) și a fost descoperit în Africa de Sud în 1905.

Cel mai mare rubin este 125West, un cristal unic compact cântărind 18 696ct (3.73 kg)

Cel mai mare safir din lume este „Steaua lui Adam”, are 1 404.49 ct, aproximativ 280 g și a fost descoperit într-o mină în Sri Lanka

Cel mai mare smarald Inkalamu (Leul) cântărește 5 655 (1.1 kg) și a fost descoperit într-o mină din Zambia.

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2019 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard