Citrina - piatra prețioasă a celor născuți în noiembrie

2018-11-01 09:15:25

Citrina este piatra norocoasă a celor născuți în Noiembrie și a celor din zodia scorpion. De asemenea este piatra care se dăruiește la aniversarea a 13 și 17 ani de la căsătorie. Citrina este piatra speranței, tinereții, sănătății și fidelității.

1. Ce este citrina?

Piatra norocoasă a celor născuți în penultima zi a anului, citrina este însorită precum floarea-soarelui din picturile lui Van Gogh. Denumirea de „citrină” provine din francezul „citrin” care înseamnă lămâie. Gama de nuanțe variază de la cel mai palid galben până la galbenul – ambră, numit Madeira datorită asemănării cu vinul de Madeira.
Citrina este o varietate de cuarț galben, găsit adesea în roci metamorfice, mai ales granit și gneiss. Cele mai multe cristale se găsesc în venele minerale în minele din sudul Braziliei, Spania, Africa, Madagascar, Franța, Colorado, Carolina de Nord, Uniunea Sovietică, Bolivia, Mexico și Uruguay. În mina din Anahi din Bolivia se găsesc cristale care conțin o combinație unică de ametist cu citrină; când aceste două geme apar împreună ele poartă denumirea de ametrină.

Ametrina

Caracteristici ale citrinei:
Culoare: cele mai rare culori ale citrinei sunt cele saturate, cu o componentă foarte discretă aproape inexistentă de cafeniu, variind de la galbenul pal până la portocaliu și portocaliu roșcat.
Claritate: Citrina este de obicei lipsită de impurități vizibile cu ochiul liber. În citrina foarte deschisă la culoare se observă impurități, acest detaliu diminuîndu-i considerabil valoarea.
Tăietura: Citrina se găsește într-o varietate de forme și stiluri de tăietură. Citrina brută și cu incluziuni minore este adesea folosită pentru confecționarea de mărgele. Citrina „flawless” are tăieturile tradiționale: rotundă, ovală, marquise, pară.
Carate: Cristalele de citrină se găsesc într-o varietate de mărimi, iar în lumea bijuteriilor se găsesc citrine și până la 20 de carate.
Citrina are duritatea 7 pe scara Mohs și este o piatră sensibilă la căldură.
Sfatul specialistului: Atunci când cumpărați o bijuterie cu citrine, luați drept criteriu căldura culorii. Citrina este o opțiune mult mai accesibilă pentru o bijuterie decât topazul sau safirul galben. Citrina se potrivește unui design îndrăzneț, vibrant, chiar dramatic. De asemenea, se potrivește în combinații cu alte pietre prețioase colorate.

Cercei citrine safire

2. Istoria citrinei

Citrina a fost populară de-a lungul secolelor, mai ales într-o perioadă în care sursele păreau puține și limitate. Poate și din cauza acestui detaliu citrina nu este mentionată ca piatră prețioasă înainte de primul secol după Hristos. Romanii sunt probabil primii care au purtat citrină ca piatră centrală în bijuterii, în stil caboșon. Pontifii romani purtau inele cu ametiste și citrine masive. Grecii obișnuiau să cioplească figurine din citrină Citrina a devenit populară în timpul perioadei romantice, când artizanii preferau să folosească gemele în culori calde pentru a înfrumuseța bijuteriile din aur. De asemenea, în timpul perioadei victoriene, era o piatră foarte populară printre scoțieni. La perioada Art Deco dintre cele două războaie mondiale, citrine impresionante erau montate în bijuterii maasive și elaborate, purtate de vedetele din acea vreme de la Hollywood precum Greta Garbo și Joane Crawford.
Se spune că citrina este sub protecția a două zeițe: Demetra, zeița recoltei și a maternității și de Sekhmet, zeița egipteană a războiului și puterii. Se credea că citrina are puteri magice și era purtată ca talisman împotriva gândurilor rele și a veninului de șarpe. Se mai credea de asemenea că are proprietăți medicinale și era folosită adesea ca remediu împotriva bolilor legate de digestie. Legendele chinezești sugerează că citrina este „piatra succesului” și ar trebui dăruită doar celor generoși. Împărații antici apreciau în mod deosebit bijuteriile cu citrină, considerând că ea sporește capacitățile intelectuale și deschide imaginația. Studenții chinezi din zilele noastre folosesc citrina pentru noroc la examene și este folosită de asemenea în tratamente pentru a induce gânduri de prosperitate.

Pandant Citrina diamante3. Proprietatile spirituale ale citrinei

Cu sclipirea însorită, citrina este simbolul speranței și al puterii, ideală pentru a ajuta pe cineva să depășească o perioadă mai delicată în viață. Citrina este adesea asociată cu valorile pozitive precum speranța, puterea, veselia, tinerețea, sănătarea și fidelitatea. Se spune că promovează creativitatea, elimină tendințele auto – distructive și ajută la limpezirea gândurilor. Citrina are calități în tratarea afecțiunilor care țin de aparatul digestiv, purifică organele interne și ajută la evitarea efectelor adverse ale medicamentelor. Se crede că citrina este un tonic pentru sistemul circulator, ajutând la curățarea sângelui. Se mai spune că citrina îmbunătățește trecerea impulsurilor electrice în sistemul nervos și ajută la funcționarea sistemului endocrin. Citrina energizează și revigorează trupul.
Este folositor celor sensibili la mediul înconjurător și la influențele exterioare. Citrina este benefică pentru stagnarea bolilor degenerative. Stimulează digestia, splina și pancreasul. Ajută în problemele de vedere, în echilibrarea hormonală și a glandei tiroide. Citrina este de asemenea benefică și în planul spiritual, ajutând la purificare și regenerare. Purtând energie solară, citrina este excelentă în tratarea depresiei, subestimării și fobiei.
Servește pentru a vedea viitorul într-o lumină optimistă, în loc să ne agățăm de trecut. Îmbunătățește claritatea minții, promovând calmul interior și înțelepciunea. Stimulează intelectul și ajută la o mai bună verbalizare a gândurilor și sentimentelor. Sprijină structurarea informațiilor pe care le avem pentru a analiza mai bine situația și ne îndreaptă în direcția potrivită. Citrina este folositoare pentru păstrarea calmului în cele mai dificile situații. Ne ajută să îi ascultăm pe ceilalți. Pe plan spiritual, citrina risipește stresul și negativismul, învăluindu-ne într-o liniște relaxantă. Ne ajută să depășim teama, furia și tendințele distructive. Are o energie caldă, creativă care ne înzestrează cu flexibilitate în gândire și deschidere spre noi experiențe. Atrage prieteni și mentori folositori intelectului și sufletului nostru, încurajează generozitatea, aducând în același timp prosperitate în viața noastră. Degajă bucurie și insuflă o atitudine pozitivă, negativitatea și tristețea risipindu-se în preajma citrinei.

4. Ingrijirea citrinei

Citrina are duritate 7 pe scara Mohs, suficient de rezistentă la zgârieturi încât să poată fi purtată în fiecare zi. Citrina poate fi curățată cu apă călduță și puțin săpun, apoi ștearsă ușor cu un material moale. Deși se poate curăța cu mașina ultrasonică, citrina nu se poate curăța cu aburi, pentru că nu expusă temperaturilor ridicate.

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2019 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard