Bijuterii care au făcut istorie (I)

2018-11-29 14:44:20

Coroana Reginei Maria

În jurnalul pe care l-a ținut întreaga viață, Regina Maria scria despre unirea Țării Românești cu Transilvania de la 1 decembrie 1918:

”Transilvania, Bucovina, până și Basarabia! România Mare! Parcă îmi venea amețeala când îmi dădeam seama de mărinimia soartei. Nu e vorba, pornise poporul nostru în război cu cântecul pe buze, fiindcă se ducea să lupte pentru visul lui de veacuri, însă între timp se iviseră clipe atât de negre, încât azi aproape mă temeam să privesc lumina zilei. Mai era un lucru: izbânda noastră însemna prăbușire și nenorocire pentru atâția alții, încât cu firea mea nu puteam decât să mă înfior la acest gând. Trebuise să se dărâme atâtea state ca să se înfăptuiască Unirea noastră  (...)”

coroana aur pietre pretioase

Devenită Regină a României Mari, principesa Maria a purtat la încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia o coroană demnă de istoria poporului său și potrivită pasiunii sale pentru bijuterii. Deși Regele Ferdinand a purtat coroana României făcută din oțelul de tun otoman capturat la Plevna în timpul războiului de independență, Maria a ales să poarte, în locul coroanei reginei Elisabeta, o coroană nouă.

Astfel, la 5 august 1921, Parlamentul României comandă casei de bijuterii Falize o coroană concepută de pictorul Costin Petrescu, din aur românesc, donat de industriașul băimărean Alexe Pocol, senator la acea vreme. Coroana în stil bizantin din aur masiv, cântărind aproape două kilograme, are încrustate 16 turcoaze, 12 ametiste, 68 opaluri, 32 chyroprazuri și 16 granate.

Considerată una din cele mai frumoase coroane ale epocii, coroana are un aer medieval de inspirație românească, evidențiat în mod special de cele două pandantive circulare prinse de coroană în dreptul urechilor cu verigi din aur, unul având stema României și celălalt blazonul casei de Edinburgh.

”Coroana are la bază un cerc lat din aur, ornamentat în partea inferioară cu un rând de boabe de grâu în relief. În registrul de deasupra se află un decor vegetal răsucit, având câte un turcoaz, alternând cu două smaralde caboşon. Din acest decor se desprind, arcuiţi spre exterior, opt fleuroni, dintre care patru mari şi patru mijlocii, alternând cu alţi opt fleuroni, mici, treflaţi, dispuşi la înălţimi diferite. Astfel, cei opt fleuroni mici, plasaţi la înălţime mai mică, au câte trei petale rotunde şi egale, având fiecare petală câte un opal caboşon şi un ametist romboidal la bază. Mai sus sunt patru fleuroni cu câte trei petale uşor alungite, decorate cu trei opale caboşon, dintre care cel din mijloc este mai mare. Aceşti fleuroni alternează cu alţi patru, uşor mai înalţi, având câte un rubin caboşon în petala centrală, câte un opal în celelalte două petale, iar la bază, câte un turcoaz mare, oval, caboşon. Din spatele fleuronilor pleacă opt braţe late, din aur, decorate cu motive vegetale, alternând cu motive geometrice, uşor supraînălţate la partea anterioară şi coborâte spre centru. În punctul în care se unesc se află un glob suprapus de o cruce gamată, ambele din aur. Lateral, de o parte şi de alta a cercului de bază, în dreptul urechilor este prins, prin două verigi din aur, câte un pandantiv circular. Pandantivul este compus dintr-o ramă din aur, în care se înscrie un romb, încadrat de motive vegetale traforate, pe care sunt aplicate patru opale şi opt smaralde caboşon. Pe unul dintre romburi este reliefată, în aur, stema României, pe celălalt stema Casei de Edinburgh. De pandantiv sunt prinse cu câte un mic anou trei lănţişoare din aur cu verigile în formă de boabe de grâu. Lănţişoarele se prind de anouri cu câte un opal caboşon în montură circulară. Alte trei opale sunt montate la mijlocul fiecărui lanţ. La capetele lanţurilor se află câte o cruce gamată, din aur, înscrisă într-un cerc. Lanţul din mijloc este mai lung. Coroana are în interior o căptuşeală din catifea roşie.” (conform descrierii Muzeului Național de Istorie a României)Coroana Regina Maria

Sursă foto: Metropotam.ro, Google.ro

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2019 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard