Cuarț: ce proprietăți are mineralul și cum poate fi utilizat

2019-02-15 12:17:24

Cuarțul este al doilea cel mai răspândit mineral de pe scoarța terestră, după feldspat. La nivel chimic, este compus dintr-o parte silicon și două părți oxigen, SiO2 și poate fi găsit în diverse culori, forme și dimensiuni în natură. Datorită durității și proprietăților sale, este folosit atât ca piatră prețioasă, cât și în diverse industrii, precum cea petrolieră, în turnătorii sau în producția sticlei.

Mai jos vei afla despre diversele tipuri de cuarț, despre istoria și utilizările acestui mineral, dar și despre cum poate fi folosit în terapia cu cristale.

Cum poate fi recunoscut cuarțul
Unde poate fi găsit mineralul
Tipuri de cuarț
Istoria cuarțului
La ce poate fi utilizat cuarțul
Terapia cu cristale: ce proprietăți are cuarțul

Cum poate fi recunoscut cuarțul

Cuarțul există într-o varietate de culori - transparent, alb, mov-ametist, roz, gri sau negru. Formele criptocristaline pot fi chiar multicolore. Cristalele sunt sticloase și lucioase, în timp ce varietățile criptocristaline pot fi translucidesau opace. Mineralul este cel mai des descoperit în formă de romboedru dublu, mai exact o prismă hexagonală continuată cu o piramidă cu șase fețe sau în formă de geodă - o rocă plină de cristale unde se văd doar piramidele mineralului.

Pirita si cuart

Unde poate fi găsit mineralul

Cuarțul poate fi găsit peste tot pe Pământ, se formează la orice temperatură, mai ales în rocile sedimentare, metamorfice și vulcanice. Deoarece este foarte rezistent la acțiunea factorilor mecanici și chimici, este prezent atât pe munți, cât și în nisipul de pe malul mărilor, râurilor și în deșert.

Tipuri de cuarț

Există foarte multe tipuri de cuarț care pot fi diferențiate după formă, culoare și luciu. Iată care sunt cele mai populare cristale mari folosite ca pietre decorative sau prețioase:

Ametist: are o culoare mov și cuvântul are origine greacă, în care înseamnă „contra beției”; legenda spune că Bachus, zeul vinului, a turnat vin pe o nimfă care a fost transformată în cristal, acesta devenind violet;

Citrin: are o culoare portocaliu spre galben și, deoarece se găsește rar în natură, este uneori creat prin încălzirea ametistului până la temperaturi de 300-550 de grade Celsius;

Prasiolite: are o nuanță verzuie și este, de asemenea, foarte rar găsit în natură; poate fi produs prin încălzirea altor varietăți de cuarț;

Cristal de stâncă: este transparent, forma cea mai comună a cuarțului;

Cristal roz: are o nuanță roz spre culoare piersicii, semiopacă și care poate deveni mai ștearsă dacă este expusă la soare;

Cristal fumuriu: este transparent sau translucid, iar culoarea variază între cenușiu, maro și negru. Citește și Citrina - piatra prețioasă a celor născuți în noiembrie

Cuartul si proprietatile sale

Istoria cuarțului

În Antichitate, se credea că mineralul este gheață care nu se topește niciodată, cuvântul „krystallos” în greacă însemnând gheață. Cristalele mari erau transformate în sfere care erau folosite în timpul verii pentru proprietățile răcoritoare, plasând cuarțul direct pe pielea caldă.

În secolul al XVII-lea, Nicolas Steno a făcut un studiu care a deschis drumul spre cristalografia de azi. Acesta a descoperit capacitatea cuarțului de a transforma lumina în spectru și că fețele lungi ale prismei se unesc mereu într-un unghi de 60 de grade, orice formă sau dimensiune ar avea cristalul.

Calitatea piezoelectrică (atunci când se aplică presiune mecanică asupra mineralului, acesta se încarcă cu o sarcină electrică) a cuarțului a fost descoperită în 1880 de Jaques și Pierre Curie. Mai apoi a fost creat și oscilatorul de cuarț, în 1921, care este folosit și în ziua de zi. Deoarece în acea perioadă se foloseau cristale doar din Brazilia, cercetătorii au început lucrul la sintetizarea acestui mineral.

Cristale rosii neprelucrate

Geologul Karl Emil von Schafhäutl a fost prima persoană care a reușit să sintetizeze cuarț în anul 1845, folosind un vas sub presiune. Dacă atunci cristalul sintetizat nu era de cea mai bună calitate, dezvoltarea tehnologică a permis recrearea aproape exactă a cuarțului în laborator.

La ce poate fi utilizat cuarțul

Deoarece cuarțul are o duritate de 7 pe scala Mohs, este un material durabil ce poate fi folosit în construcții. În plus, mineralul este rezistent la căldură și este folosit pentru diverse produse electronice.

Mai mult, este utilizat și ca piatră prețioasă sau pentru a fabrica sticlă.

● Pentru producția sticlei: nisipul format din boabe de cuarț este folosit în industria sticlei, de la fibră de sticlă, la obiecte decorative;

● Cuarțul ca material abraziv: deoarece este foarte dur, acest mineral este un excelent material abraziv pentru sablare, curățare, șlefuire și tăiere;

● Pentru turnătorie: deoarece cuarțul este rezistent la chimicale și are o temperatură de topire mai mare comparativ cu metalele, poate fi folosit pentru a crea mulaje;

● În industria petrolieră: cuarțul este folosit în procesul de fracturare hidraulică: o pastă formată din nisip de cuarț este împinsă cu presiune în puțurile de gaz pentru a facilita accesul la gaz;

● Nisipul de cuarț este folosit pentru fabricarea cauciucului, vopselelor și pentru spațiile de joacă, terenurile de golf, volei și baseball.

Cristalele de cuarț vibrează la o frecvență precisă, care poate fi folosită pentru instrumente de măsurat timpul sau de transmitere a semnalelor radio și TV. Aceste dispozitive se numesc oscilatoare din cristal și au fost inventate încă din anii 1920. Acestea au fost folosite de armată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar acum sunt utilizate pentru a construi oscilatoare pentru ceasuri, radiouri, jocuri electronice, computere, telefoane și echipament cu GPS.

Desigur, una dintre cele mai populare utilizări ale cuarțului este ca piatră prețioasă, pentru inele, coliere, cercei și brățări. Este un material tare și durabil ce poate fi transformat într-o bijuterie impresionantă.

Cuartul si proprietatile sale

Terapia cu cristale: ce proprietăți are cuarțul

Deși nu există dovezi științifice, mulți oameni cred că cristalele au puteri vindecătoare. Cuarțul este folosit pentru curățare, deoarece se crede că poate alunga energia negativă și este capabil să purifice o persoană la nivel fizic, mental și spiritual.

Poți poziționa cristalul în sufragerie sau în locul în care tu și familia petreceți cel mai mult timp. Cristalul va crea armonie în interiorul familiei și îi va proteja pe membrii acesteia de energii toxice. Mai mult, se crede că cuarțul poate disipa radiațiile electromagnetice nocive, iar pentru asta trebuie poziționat lângă cuptorul cu microunde, computer sau televizor.

Cristalul poate fi folosit și pentru meditație - dacă îl porți la gât, acesta va amplifica puterea gândurilor tale. Cuarțul poate fi folosit de vindecători și de cei care își doresc să atragă dragostea și prosperitatea. Atunci când este folosit împreună cu alte pietre, cuarțul va mări și puterea acestora. Deoarece cuarțul este un cristal vindecător, poate ajuta la curățarea corpului eteric de negativitate. În plus, se spune că acest cristal ajută la eliminarea amețelii, a răului de mișcare sau oboselii și poate fi adjuvant chiar și în procesul de slăbire. Deoarece este un mineral durabil și cu proprietăți piezoelectrice, cuarțul este utilizat într-o varietate de industrii, de la fabricarea bijuteriilor până la producerea sticlei și în turnătorii.

Sursa foto: Shutterstock, Pinterest

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2019 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard