Cum alegi inelul de logodnă potrivit. Criterii și sfaturi de care să ții cont

2019-06-26 09:57:55

Cererea în căsătorie trebuie să fie un moment de povestit nepoților, care să rămână în memoria ta și a partenerei tale ca unul dintre cele mai frumoase din viața voastră. Inelul de logodnă este un personaj în sine în toată povestea asta pentru că, dincolo de faptul că e o bijuterie deosebită, transmite un mesaj puternic ce vine din inima ta, ca pretendent, și ajunge direct la sufletul ei, ca viitoare soție a ta.

Prin urmare, este foarte important să știi cum alegi inelul de logodnă potrivit. Și aici vorbim de câteva criterii tehnice, ca să le numim așa, ca montura, mărimea, caratele pietrei, semnificația nestematelor, esențială pentru mesajul pe care vrei să-l transmiți în funcție de personalitatea ei, dar și de greșeli pe care ar fi de preferat să le poți evita din start.

Ce este inelul de logodnă

În cultura occidentală, inelul de logodnă este bijuteria-simbol care reprezintă angajamentul pe care doi oameni și-l iau unul față de celălalt, înainte de a se căsători. De la fire de iarbă și cânepă până la prețioasele bijuterii din ziua de azi, inelul de logodnă a avut o evoluție impresionantă. Indiferent de timp și spațiu, chiar dacă obiceiurile în ceea ce privește modul în care e purtat diferă, un lucru a rămas constant: semnificația lui.

Originile inelului de logodnă

1215. Acesta este anul în care Papa Inocențiu al III-lea a susținut pentru prima dată, oficial, că un cuplu are nevoie de o perioadă în care să se cunoască mai bine, înainte de a se căsători. Tot el este cel de la care a pornit obiceiul dăruirii inelului de logodnă.

Inelele de logodnă au existat, însă, cu mult timp înainte. Firele de iarbă și cânepă au fost primele materiale folosite la confecționarea lor, însă, pentru că nu durau foarte mult, s-a trecut la lână, os și apoi mătase. În Roma antică, fierul a fost folosit cel mai frecvent pentru inele, doar că rugina reprezenta o reală problemă.

Aurul și argintul, în care erau încrustate pietre prețioase au dominat lumea aristocrată din Europa medievală (deși bijuteriile încrustate cu pietre prețioase au apărut încă din Egiptul Antic).

Odată cu anul 1880, când au fost descoperite diamantele, în Africa de Sud confecționarea inelelor de logodnă a fost asociată cu aceste nestemate, ajungând ca în zilele noastre să vorbim despre o adevărată industrie.

Ce semnificație are inelul de logodnă

Indiferent de cultură, inelul de logodnă este un simbol al iubirii depline și al angajamentului ferm pe care doi oameni îl iau atunci când hotărăsc să se căsătorească. El reprezintă dragostea împărtășită și începutul unei legături durabile. De aceea, este foarte important să fie dăruit la momentul potrivit și să fie bine ales, astfel încât momentul cererii în căsătorie să fie așa cum l-au visat cei doi îndrăgostiți care au decis să-și unească destinele.

Pe ce deget se poartă și de ce

Pe ce deget se poarta inelul de logodna cu diamant

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce inelul de logodnă se poartă pe al patrulea deget al mâinii stângi, ca să găsești răspunsul trebuie să faci o călătorie în timp, până în Egiptul Antic. Egiptenii credeau că din degetul pe care îl numim azi „inelar” pornește o venă care ajunge direct la inimă. Ideea a fost preluată de greci și, mai târziu, de romani. Romanii au botezat-o „vena amoris” și așa i-a rămas numele până în zilele noastre.

În ceea ce privește mâna pe care e purtat inelul, acesta e un obicei care diferă în funcție de cultură. Sunt țări ca Rusia sau India, unde bijuteria este purtată pe mâna dreaptă pentru că pe stânga ar aduce ghinion. În Suedia sau Chile, de exemplu, nu doar viitoarele soții primesc inele de logodnă, ci și viitorii miri.

La fel, există variații, în funcție de tradiții și obiceiuri despre cum se poartă inelul după căsătorie. Astfel, el poate fi pus alături de verighetă, pe același deget, poate fi purtat doar până la nuntă sau după căsătorie, la ocazii speciale.

6 pași de urmat ca să alegi inelul potrivit

Cel mai simplu ar fi, probabil, să mergi cu ea la magazin și să-și aleagă singură inelul. Îți spui că așa mergi la sigur și nu ai cum să dai greș. Dar de ce să ratezi ocazia să-i arăți cât de mult te-ai gândit la ea, cât de bine o cunoști și cât de romantic poți să fii? Imaginează-ți expresia de pe chipul ei când o iei prin surprindere cerându-i mâna și îi dăruiești un inel care i se potrivește pe deget și este exact ce și-a dorit. Așadar, iată, în cele ce urmează, după ce ar trebui să te ghidezi ca să faci o alegere deșteaptă și practică, în același timp.

Montura

Despre montura inelului de logodna

Fie că alegi diamante sau pietre prețioase, ele vor fi puse în valoare numai de o montură potrivită. Pietrele sunt fixate cu ajutorul lor. Mai simplu spus, e lăcașul unde stau pietrele din inel. Sunt mai multe tipuri de monturi: cu 4 sau 6 gheruțe, spiralate, rotunde. Rolul monturii este să asigure stabilitatea pietrei, astfel încât să nu cadă.

Sunt două criterii de care trebuie să ții cont în ceea ce privește montura: estetic și, mai ales, practic. De aceea, e bine să fii atent nu doar la cum arată (finisaj fin, pune în evidență piatra foarte bine, este sincronizată cromatic), ci și la cât de confortabilă e. Dacă e prea înaltă sau are gheruțele prea ascuțite s-ar putea să se agațe mereu de câte ceva sau chiar să rănească pe cineva. Cea mai căutată montură este cea cu 4 gheruțe, pentru că e clasică și dă o notă de discreție.

Metalul

În ceea ce privește metalul din care este făcut inelul, poți opta între aur și platină. Nu faci, însă alegerea la întâmplare. Aurul poate fi alb, galben, roz sau verde, în funcție de aliaj (cupru, argint, nichel, paladiu, zinc) și raportul dintre metalele folosite în combinație. Dacă vrei să-i oferi ceva clasic, atunci poți opta pentru aurul galben. În schimb, dacă te duci cu gândul la modern și inedit, optezi nu doar pentru aurul de altă culoare, ci alegi o bijuterie cu două sau trei culori diferite de aur. Atenție, însă! Ceea ce dă valoare într-adevăr unui inel din aur nu este culoarea metalului, ci puritatea lui, dată de raportul aur - alt metal din aliajul folosit. Puritatea se măsoară în karate. De reținut este că aurul de 24 de carate este 100% pur, cel de 18, are 75% puritate și cel de 14 carate este doar 58,3% pur. Toate aceste tipuri de puritate sunt bune pentru bijuterii.

Conteaza culoarea aurului?

Spre deosebire de aur, platina este considerată un metal mai bun, pentru că pe lângă faptul că este mai elegantă, este și mai rezistentă. Nu se zgârie la fel de ușor. Dacă vrei să o alegi, însă, va trebui să ai un buget pe măsură, pentru că platina e de două ori mai scumpă decât aurul.

Indiferent de metalul preferat, ai grijă să se potrivească neapărat cu piatra inelului. Un diamant alb, de pildă, va fi pus în valoare de aurul alb, nu de cel galben, care îi scoate în evidență imperfecțiunile.

Aur alb sau platina?

Diamant sau altă piatră prețioasă

Când vine vorba de superbele diamante, sunt patru lucruri esențiale la care trebuie să fii atent, ca să înțelegi de ce unele inele sunt mai scumpe și altele mai ieftine. Calitatea unui diamant este dată de: tăietură, culoare, claritate și carate.

Cum alegi diamantul?

Tăietura nu se referă la forma nestematei, ci la unghiurile și proporțiile pietrei. Un diamant bine tăiat reflectă lumina de pe o fațetă pe alta și o proiectează spre vârful pietrei.

Taietura diamantului

Culoarea diamantelor este gradată de la D (incolore) până la Z (galben deschis). Adevăratele diamante și cele mai căutate sunt cele fără culoare, dar nuanțele pot fi o chestiune de gust, până la urmă, așa că dacă ei îi place albastrul, poți opta pentru un inel cu diamant albastru.

Culoarea diamantelor

Claritatea este o altă notă care face diferența. Cu cât un diamant este mai clar și are mai puține imperfecțiuni, cu atât este mai scump. Asemenea culorii, claritatea este măsurată între SI1 și SI2. Caratele se referă la greutatea pietrei. Cu cât este mai greu, cu atât valorează mai mult.

Claritatea diamantelor

Un lucru foarte important legat de diamante este forma. Cum este un aspect strict legat de gust, află mai întâi care sunt preferințele partenerei tale și apoi alege una dintre variantele de mai jos:

Rotundă - clasică și nemuritoare, indiferent de schimbările din modă.

Taietura rotunda a diamantelor

Princess - este una dintre cele mai populare forme pentru inelele de logodnă.

Taietura princess la diamante

Pară - dacă vrei ceva mai deosebit și să nu iei ce alege toată lumea.

Diamant taietura para

Ovală sau inimă - dacă îi place să fii explicit, poți să alegi un diamant sub formă de inimă sau să optezi pentru unul oval. Nu toate femeile se dau în vânt după diamante, așa că fii atent la ce îi place ei. Poate că o altă piatră prețioasă ca smaraldul, onixul sau rubinul ar face-o mult mai fericită decât cel mai frumos diamant.

Diamant taietura inima

Măsura

Pentru că nu vrei ca inelul să-i fie prea larg sau prea strâmt, e bine să știi ce măsură să iei. Inelele de logodnă, pentru că sunt speciale, sunt destul de greu de modificat sau chiar nu pot fi modificate deloc uneori, așa că nu e o opțiune să iei orice cu gândul că poți să-l ajustezi sau lărgi ulterior. Există, însă, unele magazine de bijuterii care îți pot oferi, gratuit, redimensionarea inelului. Dar, de ce să te complici? Mai bine împrumută un inel al partenerei și du-l la un magazin specializat. Acolo, inelul va fi măsurat și vei ști exact ce să iei.

Cum alegi masura inelului

Model

Orice femeie are un stil de a se îmbrăca, de a purta încălțămintea, preferă anumite combinații de culori și texturi. Bijuteriile sunt accesorii foarte importante pentru o femeie, așa că modelul trebuie să i se potrivească stilului și personalității ei. Înainte de a alege unul dintre modelele de inele de logodnă de mai jos, gândește-te bine la ce i-ar face ei plăcere mai mult.

Solitaire - dacă vrei o singură piatră prețioasă sau un diamant care să fie în centrul monturii. Este un model clasic care nu se demodează niciodată. Dacă ea preferă simplitatea și eleganța, poate i s-ar potrivi.

Inelul de logodna Solitaire

Trei diamante - în centrul monturii sunt trei diamante sau alte nestemate. Dacă îi dai un astfel de inel, îi spui că el este simbolul trecutului, prezentului și al viitorului vostru, pentru că aceasta este semnificația numărului pietrelor inelului.

Inelul de logodna cu trei diamante

Centura de diamante - după cum îi spune și numele, este un model în care pietrele sunt dispuse unele lângă altele, pe toată suprafața exterioară a inelului.

Halo - dacă e o persoană mai sofisticată și îi plac modelele ieșite din comun, poți opta pentru un inel cu o piatră mare în centru și altele mai mici de jur împrejurul ei.

Inelul de logodna Halo

Royal - tu ești regele și ea viitoarea ta regină, așa că un inel cu ornamente bogate o poate duce cu gândul la marile familii regale ale lumii și, dacă îi place să se simtă așa, atunci e o alegere potrivită.

Pietre colorate - Spuneam că nu toate femeile preferă inelele cu diamante. Dacă viitoarea ta soție face parte din această categorie, atunci poți să alegi un inel cu pietre prețioase colorate, cum ar fi safirele, rubinele, smaraldele.

Bugetul

Alege cel mai frumos inel de logodnă pe care ți-l poți permite. Gândește-te că e un simbol al iubirii pe care tu i-o porți. Cine știe? Poate vreodată, dacă vrei neapărat să-i oferi un inel mai deosebit de care nu te-ai putut atinge la început, îi vei putea da ceva mai bun la o aniversare.

Bugetul pentru inelul de logodna

Ce semnifică pietrele prețioase și ce mesaj transmit

Din cele mai vechi timpuri, pietrele prețioase și semiprețioase au fascinat prin frumusețea lor, dar și prin legendele construite în jurul lor. Ele sunt simboluri prin care poți transmite un mesaj persoanei căreia i le dăruiești.

Diamantul - este o piatră foarte greu de șlefuit și care, dacă este de calitate, strălucește mai puternic decât oricare altă nestemată. Dacă partenera ta este o femeie pozitivă, elegantă, fină și puternică, un inel de logodnă cu un diamant sau mai multe poate i s-ar potrivi.

Smaraldul - e una dintre pietrele prețioase care se adresează intelectului. Pentru o femeie creativă, cu talente artistice deosebite sau care este foarte inventivă, smaraldul este nestemata care i s-ar potrivi cel mai bine.

Safirul - culoarea electrizantă a safirului te poate duce cu gândul la putere și îndrăzneală, însă nu e chiar așa. El simbolizează dragostea pură și loialitatea. Se spune că atrage bunăstarea și prosperitatea.

Rubinul - dacă ai lângă tine o femeie pasională și foarte îndrăzneață, rubinul îi aduce fericirea și armonia. Este considerată o piatră care simbolizează curajul și naturalețea.

Ametistul - dacă vrei să-i oferi un inel de logodnă cu o piatră semiprețioasă, atunci trebuie să știi că ametistul este una dintre cele mai populare alegeri. Se spune că ajută la restabilirea echilibrului fizic și spiritual. Practic, are efectulunui calmant.

5 greșeli de evitat când alegi inelul de logodnă

Ai ales cel mai frumos inel de logodnă pe care îl puteai găsi și, totuși, ea pare că nu e foarte încântată de el, chiar dacă nu ți-o spune direct. Atunci, poate că ai greșit undeva și ar fi bine să știi din start cam ce nu ar trebui să faci atunci când alegi inelul. Iată, mai jos, cele mai frecvente situații pe care ar fi indicat să le eviți, ca să nu strici un moment care ar trebui să rămână de vis în memoria ei și a ta:

Alegi inelul neinformat - Ca să eviți falsurile, asigură-te că locul din care iei inelul, indiferent că este online sau un magazin fizic este de încredere. Mai exact, că ți se va da un certificat de garanție și de calitate, cum ar fi cele de la un institut gemologic de renume, pentru ceea ce alegi. În certificatul de garanție vor fi menționate titlul aliajului și marca, indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Nu cunoști gustul partenerei - Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face e să nu îți cunoști suficient de bine partenera și să-i oferi ceva ce nu îi place sau care nu o reprezintă. Fii atent la detalii, la personalitatea ei, la preferințele ei, pentru că nu îi iei un inel oarecare. Îi iei un inel care este un simbol al legăturii sentimentale profunde dintre tine și ea. Prin urmare, arată-i că o respecți și că o iubești și ia-i un inel potrivit gusturilor ei. Și ai de unde alege, nu te poți plânge!

Nu știi mărimea degetului ei - Mulți bărbați o dau în bară la capitolul acesta. Nu te număra printre ei. Degeaba ai luat inelul perfect dacă nu are mărimea potrivită. Evită penibilul situației în care tu te așezi în genunchi și îi ceri mâna, îi oferi splendidul inel și constați că îi e prea larg sau prea strâmt. Prin urmare, ori iei un inel de la ea, dar trebuie să fii atent cum faci asta, ca să nu strici surpriza, ori roagă un prieten să facă asta, dacă tu nu te prea pricepi la „sustrageri”. Ai grijă ca inelul să fie unul dintre acelea pe care ea nu îl prea poartă, ca să nu observe lipsa lui, și încearcă să iei unul pe care l-ai văzut pe degetul ei inelar, nu pe arătător sau mijlociu. Altfel, riști să-i dăruiești un inel mai larg, pentru că degetele nu au aceeași grosime. Du-l la bijutier și cere-i să-l măsoare. Așa, sigur nu vei da greș în ceea ce privește mărimea.

Nu ai un buget clar - Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să-ți stabilești un buget clar, pentru că asta te va ajuta să cauți inelul dorit online sau, dacă vrei să-l iei din magazin, ți se vor arăta exact modelele care se încadrează în prețul la care te-ai gândit. Nu îți imagina că e musai să iei ceva super scump ca s-o impresionezi pe viitoarea ta soție. Cunoaște-i preferințele și vezi ce i-ar merge ei la suflet, ce este potrivit pentru personalitatea ei, ca să-l poarte din plăcere, nu din politețe sau din obligație.

Te grăbești și iei ce-ți sare în ochi prima dată - Graba strică treaba. De ce să te repezi la primul inel frumos pe care l-ai văzut și după aia să-ți pară rău că nu ai ales ceva mai bun? Acordă-ți timp să faci o mică documentare în privința asta. Testează piața, vezi ce modele ai la dispoziție, cât costă și nu uita nicio clipă că îl iei în primul rând pentru ea.

Acum că ai ales inelul ca la carte, ținând cont de montură, formă, material, semnificația pietrei prețioase și, nu în ultimul rând, de buget și de personalitatea ei, mai ai de rezolvat o problemă la fel de importantă ca alegerea inelului de logodnă. Cum o ceri în căsătorie? Ține cont și aici de câteva sfaturi utile și vei primi un „Da”, garantat.

Sursa foto: Shutterstock

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2019 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard