Dansul mirilor: cum alegi melodia si coregrafia potrivite

Afla tot ce trebuie sa stii despre dansul mirilor

Ce seminificatie are, care sunt cele mai cunoscute stiluri de dans si cum le poti invata

Ce trebuie să știi despre dansul mirilor - o tradiție inspirată de balurile de altădată

Departe de a fi un obicei românesc, dansul mirilor deschide petrecerile de nuntă din întreaga lume. Tradiția acestui prim dans este legată de istoria balurilor, iar pregătirea lui pentru ziua marelui eveniment înseamnă, în primul rând, două lucruri: alegerea melodiei potrivite și câteva lecții de coregrafie.

1. Despre dansul mirilor

a. Ce semnificație are dansul mirilor

b. Cele mai populare stiluri pentru dansul mirilor

c. Cele mai apreciate melodii pentru dansul mirilor

d. Lecțiile pregătitoare pentru dansul mirilor

e. Repetițiile finale pentru dansul mirilor

2. Alegerea melodiei și coregrafiei pentru dansul mirilor

a. Alegerea melodiei și coregrafiei în funcție de ținuta mirilor

b. Alegerea melodiei și coregrafiei în funcție de abilitățile mirilor

3. Cum îi poți surprinde pe nuntași cu dansul mirilor

a. Dansul mirilor perfect executat

b. Un mix de melodii și stiluri pentru dansul mirilor

c. Coregrafii de tip flashmob pentru dansul mirilor

d. Coregrafii extravagante și efecte speciale pentru dansul mirilor

Dansul Mirilor

Despre dansul mirilor

Dansul mirilor reprezintă, înainte de toate, o alegere personală: unele cupluri preferă un dans tradițional, altele aleg ritmuri pline de antren. Nu există o rețetă valabilă pentru fiecare petrecere de nuntă, dar un element comun tot putem observa: melodia aleasă ascunde întotdeauna o poveste doar de miri știută.

Ce semnificație are dansul mirilor

În engleză, nu i se spune dansul mirilor, ci first dance (primul dans), asta pentru că ideea de a declara deschisă o petrecere sau o gală, prin intermediul unui dans în doi, nu a apărut în cadrul nunților, ci în contextul balurilor de odinioară. Primul dans era executat de gazde sau de invitații cu cea mai înaltă poziție socială - de exemplu, membrii casei regale. Ideea a fost preluată în cadrul petrecerilor de nuntă, în special în Europa și America de Nord. Spre deosebire de baluri, mult mai formale și cu un set de dansuri prestabilit (menuet, cadril, vals), nunțile permit o mai mare varietate, cu toate că valsul rămâne alegerea cea mai frecventă. Dansul mirilor este o ceremonie simbolică, el creează o legătură specială între cei doi parteneri și le reamintește invitaților că nunta este o celebrare a iubirii.

Cele mai populare stiluri pentru dansul mirilor

În ultimii ani, dansul mirilor a luat forme tot mai puțin convenționale, ajungându-se până la organizarea de flashmob-uri sau coregrafii menite să distreze invitații. Unele au devenit virale pe internet, spre deliciul mirilor și, desigur, al internauților. Și totuși, nimic nu este mai romantic decât un dans clasic în doi. Când spunem clasic, nu ne gândim doar la vals, cu toate că este primul dans de pe listă, ci și la alte stiluri tradiționale: blues, tango și chiar dansurile latino.

Valsul vienez

Valsul vienez este o moștenire a balurilor despre care vorbeam mai sus și, tocmai de aceea, rămâne o alegere plină de farmec. Este, de departe, unul dintre cele mai romantice dansuri și are la bază o coregrafie relativ simplă, în măsura de trei timpi, care evidențiază armonia dintre parteneri. Presupune întoarceri spre dreapta și spre stânga, în timp ce cuplul se rotește în jurul ringului de dans, în sensul invers acelor de ceasornic. Un vals foarte cunoscut este cel interpretat de Andre Rieu - The second waltz.

Blues

Stilul de dans numit blues este strâns legat de muzica cu același nume, foarte populară în Statele Unite, în prima jumătate a secolului 20, dar care a evoluat continuu, fiind cântată și astăzi. A fost unul dintre primele stiluri de dans în care a existat o mai mare apropiere între parteneri, lucru nu tocmai permis până atunci. Este, în continuare, un dans foarte romantic, în care mișcările sunt simple, lente, în ritmul muzicii. Ca să îți faci o idee mai clară, iată câțiva dintre cei mai cunoscuți muzicieni de blues: Muddy Waters, Louis Armstrong, B.B. King, Etta James, Janis Joplin, Bob Dylan, Eric Clapton, Chris Rea, Nick Cave, Norah Jones.

Tango

Stil de dans plin de pasiune, tangoul nu este chiar pentru oricine. Dacă vrei să se înțeleagă că ai întâlnit marea iubire, aceasta este alegerea potrivită; pe de altă parte, este un dans pretențios, care cere o ținută impecabilă, mișcări precise și câteva lecții în plus, comparativ cu alte dansuri - iată și motivul pentru care nu îl vedem foarte des pe ringul petrecerilor de nuntă. Ritmul de tango s-a născut în Argentina și cunoaște astăzi mai multe variante. Muzica este interpretată de obicei de o orchestră specializată în cântece potrivite pentru acest dans.

Cuplu dans

Dansuri latino

În această categorie intră foarte multe dansuri (rumba, samba, paso doble, cha-cha-cha, salsa, merengue, bachata) și, cu toate că pare greu să alegi, în România există nenumărate școli de dans și instructori personali care oferă cursuri în primul rând pentru acest tip de dansuri. Suita de melodii latino este și ea generoasă, așa încât dansurile latino pot fi alegerea potrivită pentru nuntă.

Cele mai apreciate melodii pentru dansul mirilor

Mirii vor alege întotdeauna melodiile care rezonează cu povestea lor. Poate fi o melodie care le amintește de prima întâlnire, de cererea în căsătorie, sau prin care împărtășesc invitaților mici secrete din istoria cuplului. Dacă nu v-ați decis încă asupra unui cântec, iată, însă, și câteva propuneri care vă vin în ajutor.

Melodii clasice pentru dansul mirilor

● Andre Rieu - The second waltz

● Francois Feldman - Les valses de Vienne

● Dooley Wilson - As time goes by (de pe coloana sonoră a filmului Casablanca)

● Etta James - At last

● Ray Charles - Come rain or come shine

● Elvis Presley - Can’t help falling in love

● Edith Piaf - La vie en rose

● Ben E. King - Stand by me

● Elton John - Can you feel the love tonight

● Rod Stweart - Have I told you lately

● Sade - By your side

● Frank Sinatra - The way you look tonight

Melodii romantice pentru dansul mirilor

● Ray LaMontagne - You are the best thing

● Jason Mraz & Colbie Caillat - Lucky

● Michael Buble - Everything

● Adele - Make you feel my love

● Adele - One and only

● Train - Marry me

● Mumford & Sons - There will be time

● Beyonce - Once in a lifetime

● John Legend - All of me

● Pearl Jam - Just breathe

● Bruce Springsteen - Thougher than the rest

● Robbie Williams - Angels

Cuplu in poiana

Melodii moderne pentru dansul mirilor

● Bruno Mars - Marry you

● Pharrell - Happy

● Edward Sharpe and the Magnetic Zeros - Man on fire

● Beyonce - XO

● Ed Sheeran - Thinking out loud

● Alabama Shakes - You ain’t alone

Lecțiile pregătitoare pentru dansul mirilor

Nimeni nu se așteaptă la o execuție perfectă din partea mirilor, mai ales într-o zi cu o asemenea încărcătură emoțională. Cu toate acestea, câteva lecții sunt necesare, mai ales în cazul unor dansuri cu un grad mai mare de dificultate, cum ar fi tangoul, dansurile latino și coregrafiile moderne.

Cum poți învăța dansul mirilor fără profesor

Varianta fără profesor nu este neapărat cea recomandată, exceptând situația în care v-ați hotărât asupra unui dans simplu. Altminteri, chiar și pentru vals, pe care mulți cred că îl stăpânesc, sunt necesare câteva lecții pregătitoare. Motivul pentru care cursurile și repetițiile sunt importante este că, deși poate că cei doi miri dansează minunat separat, ei trebuie să formeze o echipă perfect armonizată.

Alegerea unui profesor sau a unei școli de dans pentru dansul mirilor

În țara noastră, există un număr mare de opțiuni din care puteți alege: școli de dans, instructori care pot oferi lecții particulare, firme care se ocupă cu organizarea nunților și care oferă și astfel de servicii. Este important, însă, să începeți lecțiile din vreme, în așa fel încât să le faceți loc în programul săptămânal și să cunoașteți bine pașii, înainte de ziua nunții.

Repetițiile finale pentru dansul mirilor

Programați repetițiile cu o săptămână sau cu câteva zile înainte de nuntă și încercați să executați dansul în ținuta de petrecere: costumul de mire, rochia și pantofii de mireasă.

Acest ultim amănunt este extrem de important, pentru că evită eventualele surprize din ziua nunții, când ați putea descoperi că rochia sau costumul împiedică mișcările corecte.

Alegerea melodiei și coregrafiei pentru dansul mirilor

Așa cum am mai spus, este o alegere care variază de la o petrecere, la alta. Decizia ține de personalitatea mirilor, de tema nunții, de abilitățile celor doi parteneri și chiar de ținutele alese. Dincolo de toate acestea, melodia aleasă va avea întotdeauna o semnificație specială pentru cei doi.

Alegerea melodiei și coregrafiei în funcție de ținuta mirilor

Dacă mireasa a ales o rochie neconvențională, probabil că melodia și coregrafia primului dans vor merge în aceeași direcție: spre ritmuri moderne și un dans care nu se încadrează în tiparele clasice. Nu va fi vals vienez, dar ar putea fi un flashmob, un ritm de samba sau rumba sau o melodie românească la care nu se așteaptă nimeni.

Alegerea melodiei și coregrafiei în funcție de abilitățile mirilor

În cazul în care cei doi miri nu sunt foarte experimentați în arta dansului, chiar și după câteva lecții, iar rochia miresei este amplă și îi poate incomoda mișcările și pașii, este de preferat să fie ales un dans simplu: vals sau blues.

Cum îi poți surprinde pe nuntași cu dansul mirilor

Dansul mirilor este adesea cel mai memorabil moment al petrecerii de nuntă. Dacă melodia este bine aleasă, iar în jurul coregrafiei construim o mică scenografie, efectul este garantat.

Dansul mirilor perfect executat

Uneori, nu avem nevoie de niciun fel de efecte speciale, doar de un dans perfect executat. Asta cu siguranță îi va surprinde pe invitați, care nu se așteaptă să vadă pe ring doi dansatori veritabili, însă trebuie să știi că micile greșeli sunt întotdeauna trecute cu vederea, într-un astfel de context. Nuntașii vor aprecia, în primul rând, efortul.

Un mix de melodii și stiluri pentru dansul mirilor

O idee de luat în calcul, dacă mirii au talent pentru dans și temele făcute - asta însemnând, bineînțeles, cursuri și repetiții luate în serios. Un mix de melodii implică mișcări coregrafice diverse și ritmuri alerte, drept pentru care rămâne o idee mai puțin recomandată începătorilor.

Coregrafii de tip flashmob pentru dansul mirilor

Din ce în ce mai des, cuplurile aleg să implice și nuntașii în povestea dansului care deschide petrecerea de nuntă. Flashmob-ul este un dans de stradă spontan și de mare efect, executat simultan de un număr mare de persoane, pentru o durată scurtă de timp. În realitate, un flashmob presupune repetiții, însă, de obicei, mișcările nu sunt foarte complicate, așa încât unii nuntași care nu au participat la acestea se pot alătura spontan grupului.

https://www.youtube.com/watch?v=pL4wlrOZXyo

Coregrafii extravagante și efecte speciale pentru dansul mirilor

Dacă v-ați decis să vă distrați cu adevărat invitații, aceasta poate fi ideea perfectă, cu condiția să existe repetiții, pentru a evita micile incidente, mai ales dacă însoțiți dansul de diverse efecte speciale.

https://www.youtube.com/watch?v=t-BHDpP5opA

Cuplu dans modern tenisi

Surse foto: Shutterstock.com, Pexels.com

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2017 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard