Blog|10 MAY 2021

Bijuterii TEILOR cu diamante certificate GIA

Gia – Gemological Institute of America – este cea mai prestigioasă instituție din lume care se ocupă cu cercetarea și certificarea pietrelor prețioase.
Diamante certificate Gia

Colecția TEILOR GIA Certified este alcatuită din bijuterii încrustate cu pietre prețioase remarcabile, certificate de către Institutul Gemologic din America.

Ce este GIA?

Gia – Gemological Institute of America – este cea mai prestigioasă instituție din lume care se ocupă cu cercetarea și certificarea pietrelor prețioase. GIA reprezintă o autoritate în domeniu, emblema sa fiind o garanție în alegerea unei bijuterii încrustate cu pietre prețioase autentice.

GIA a fost înființată în anul 1931, fondatorul instituției fiind Robert M. Shipley. Prin intermediul GIA, Shipley și-a dorit să transforme industria pietrelor prețioase din SUA, și, în final, din întreaga lume.

Direcția în care Shipley și-a dus expertiza, angajamentul pentru dezvoltarea cunoștințelor și abilităților sale, dar și convingerea sa că cei care aleg bijuteriile din aur încrustate cu pietre prețioase ar trebui să fie educați în acest sens a clădit principiile care stau astăzi la baza misiunii GIA.

În 1934, GIA a patentat lupa cu sistem de trei lentile aplanate. Mai târziu, Robert M. Shipley Jr. și-a dat seama de cât de importantă era examinarea detaliată a tuturor fațetelor pietrelor prețioase, mai ales a zonelor întunecate. El a creat astfel primul instrument Diamond Scope, patentat în 1938.

Inspirat de munca lui Edwin Land la Polaroid și cu ajutorul lui Raoul Francouer, acesta a construit primul polariscop dedicat pietrelor prețioase.

În anul 1940, GIA a stabilit criteriile de evaluare a diamantelor, care se utilizează și astăzi pentru a stabili calitățile pietrelor prețioase - cei 4C: culoare, claritate, carate și tăietură (cut). În același an, Richard T. Liddicoat s-a alăturat echipei GIA și este cunoscut astăzi ca părinte al gemologiei moderne.

În anul 1947, Liddicoat a publicat primul său ghid despre caracteristicile și modalitățile de identificare a pietrelor prețioase, urmat de alte 11 ediții revizuite.

În 1948, GIA a emis prima diplomă în gemologie.

În 1953, sistemul de evaluare a diamantelor (cei 4C ai lui Shipley) a devinit reper universal. În același an, GIA a emis primul certificat pentru diamante, acesta devenind un etalon în industria bijuteriilor încrustate cu pietre prețioase naturale.

În 1960, a fost publicat dicționarul GIA DIAMOND, reper în întreaga lume pentru cei care activează în domeniu.

În 1988, GIA examinează și evaluează diamantul Hope, de 45.52 ct.

În 1999, cercetătorii GIA, alături de cei de la DeBEERS, au identificat criteriile de evaluare pentru diamantele create sub presiune sau la temperaturi înalte.

În 2003, specialiștii au descoperit diamantele sintetice (CVD).

În 2005, GIA a introdus sistemul de gradare a tăieturii pentru diamantele rotunde în culori de la D la Z.

În 2007, GIA  a creat certificatul pentru diamantele sintetice. În același an, a publicat un număr important de broșuri și alte materiale educaționale pentru public, în principal tratând subiectul celor 4C.

În 2014, GIA a dezvoltat sistemul Diamond Check, care identifică extrem de rapid diferențele dintre diamantele naturale și cele sintetice.

ASTĂZI, GIA oferă cele mai de încredere informații despre pietrele prețioase, fiind cea mai apreciată instituție gemologică din întreaga lume.

Articole similare

Produse recomandate