Domnișoara de onoare – Ghid complet: Ținută, Coafură, Rol & Îndatoriri

 

Domnișoara de onoare este omul de încredere al miresei. Ea treabuie să fie un aliat al miresei din toate punctele de vedere, atât la chestiuni practice, cât și când vine vorba despre sprijin emoțional. Este persoana fără de care o nuntă nu este completă, iar alegerea ei trebuie făcută cu mare atenție. Iată, așadar, un ghid complet despre acest personaj atât de important la o nuntă:

Cum alegem domnișoarele de onoare? 

Domnișoarele de onoare trebuie alese cu mare grijă, dar și cu pragmatism. O primă regulă este ca ele să fie prietene apropiate, poate chiar persoane din familie – soră, verișoară etc.

În funcție de numărul de domnișoare de onoare pe care îl dorești la nunta ta, fă alegerea și pe baza unor chestiuni pragmatice – o prietenă descurcăreață, care va reuși să îți rezolve orice problemă și la miezul nopții, o prietenă care ține la etichetă și știe totul despre nunți, care te va ajuta să respecți tradițiile, să alegi localul, meniul și alte lucruri de acest tip, dar și o prietenă care aduce distracția oriunde merge.

Un sfat prețios este să nu uiți de familia mirelui. Înainte să-ți faci lista cu domnișoare de onoare, ar trebui să-l întrebi pe logodnicul tău dacă nu își dorește ca sora sau o altă membră a familiei sale (verișoară, nepoată, fină etc.) să fie domnișoară de onoare.

Modele de coafuri pentru domnișoarelor de onoare

Domnișoarele de onoare nu trebuie să distragă atenția de la mireasă și în niciun caz să o eclipseze, însă ele trebuie să aibă o coafură, un machiaj și rochii care să le deosebească de ceilalți invitați. Desigur, coafurile lor depind și de lungimea părului fiecăreia dintre ele. Iată câteva:

Păr mediu

Părul mediu se pretează și unor coafuri lejere, cu părul lăsat liber, poate prins cu o decorație într-o parte, dar și unor cocuri de balerină, clasice și care vor arăta mereu fermecător. Câteva imagini care să te inspire vei găsi în galeria foto de mai jos:

Păr lung

Părul lung lasă loc pentru coafuri inventive și spectaculoase. Atenție, domnișoarele de onoare nu ar trebui, însă, să aibă o coafură mai spectaculoasă decât a miresei. Cocurile simple, buclele atent realizate sunt idei simple, ușor de pus în practică și care se pretează pentru orice tip de eveniment, dar poți să alegi și variante mai creative – cocuri împletite, coafuri tip „french braid”. Iată câteva idei din care să te inspiri:

Păr scurt

Chiar dacă părul scurt nu îți oferă prea mult spațiu creativ în ceea ce privește coafurile, se poate obține un look fermecător și diafan chiar și cu tunsori scurte. Iată dovada în fotografiile de mai jos:

Modele de machiaj pentru domnișoare de onoare

Machiajul domnișoarelor de onoare trebuie să fie în ton cu evenimentul. O nuntă este o ocazie deosebită, iar domnișoarele de onoare au nevoie de un machiaj pe măsura eleganței evenimentului. Se va alege un machiaj de seară, dar fără exagerări, un machiaj care să scoată în evidență frumusețea naturală, dar care să nu epateze.

Iată câteva modele de machiaj care îți pot servi drept sursă de inspirație la nuntă:

Câte domnișoare de onoare se pun la o nuntă?

Nu există un număr magic în ceea ce privește domnișoarele de onoare. Poți avea oricâte îți dorești, însă desigur că numărul lor trebuie să fie direct proporțional cu numărul total al invitaților. Așadar, dacă vrei o nuntă mică, una sau două domnișoare de onoare sunt suficiente. Dacă ai o nuntă mai mare, cu 200 de invitați, de pildă, poți avea și 5-6 domnișoare de onoare.

Tradiții și superstiții despre domnișoarele de onoare

Una dintre cele mai cunoscute superstiții legate de domnișoarele de onoare este cea legată de vestimentația lor. Ele trebuie să fie îmbrăcate la fel pentru a alunga spiritele rele.

Atenție la persoanele pe care le desemnezi să-ți fie domnișoare de onoare, se spune că o femeie care a fost domnișoară de onoare de 3 ori nu se va mai mărita niciodată, iar pentru a „sparge” ghinionul e nevoie să fie domnișoară de onoare de 7 ori, aceasta fiind cifra schimbării.

Se spune că dacă mireasa scrie pe pantoful cu care intră în biserică numele unei domnișoare de onoare, o va purta cu ea spre drumul măritișului.

Rolul și sarcinile unei domnișoare de onoare la nuntă

Atât cavalerii, cât și domnișoarele de onoare reprezintă, în primul rând, un sprijin pentru miri. Ei sunt acolo să-i ajute cu orice ar putea avea nevoie, înainte și în timpul nunții. Împreună cu domnișoarele de onoare, mireasa va alege rochia de mireasă, dar și alte detalii precum florile din sala de mese, coșulețele pentru cocarde, mărturiile etc.  Un obicei mai nou este și faptul că domnișoarele și cavalerii de onoare sunt responsabili de organizarea petrecerii burlăcițelor, respectiv a burlacilor.

Domnișoarele de onoare ajută la gătirea miresei și prind cocardele în pieptul invitaților. Ei se asigură că lumânările mirilor nu merg împreună spre biserică, ele trebuie să fie separate până la cununie. De asemenea, în biserică, la ceremonie, când nașii au alte îndatoririri, domnișoarele, respectiv cavalerii țin lumânările.

De asemenea, domnișoarele de onoare sunt persoanele care se ocupă și de primirea invitaților, îndrumarea lor către mese, dar și orice altceva necesar bunului mers la evenimentului. Ele sunt incusiv persoanele însărcinate să întrețină atmosfera, să încurajeze invitații să iasă la dans. De asemenea, ele participă la aruncarea buchetului și a jartierei și ajută cu orice alt lucru de care ar putea avea nevoie mirii.

Modele rochii domnișoare de onoare

După cum notam mai sus, rochiile domnișoarelor de onoare trebuie să fie toate la fel. Modelul nu trebuie să fie unul alb și nici unul care să atragă ochii asistenței mai mult decât rochia miresei. Un model simplu, dar de bun gust este ideal.  În privința culorilor, există libertate totală, însă cele mai populare culori pentru rochiile domnișoarelor de onoare sunt turcoaz, verde smarald, roz, mov, coral. Și rochițele roșii sunt o alegere potrivită, mai ales că vor contrasta în mod fermecător cu rochia miresei. În ceea ce privește culoarea, nu trebuie să uiți că ea trebuei să fie în ton și cu nuanțele din buchete și corsaje.

Privește câteva poze care să te inspire în alegerea celor mai furmoase rochii pentru domnișoarele de onoare:

Cât de lungă poate să fie rochia domnișoarei de onoare

Rochia domnișoarei de onoare trebuie să fie în ton cu rochia miresei, însă să nu o eclipseze. Rochiile lungi până la glezne sunt o idee reușită, însă trena este  cam mult și ar trebui evitată, mai ales că este de obicei asociată cu un simbol al rochiei de mireasă.

Rochiile prea scurte trebuie și ele evitate, deoarece este un eveniment elegant, unde se respectă o anumită etichetă. În funcție de tipul evenimentului – nuntă de zi, nuntă de seară, eveniment foarte formal sau un eveniment mai lejer, se aleg și rochiile domnișoarelor. În orice caz, cu rochii de lungime cuprinsă între genunchi și gleznă nu poți da greș.

Care este bugetul potrivit pentru rochia domnișoarei de onoare?

Nu există un buget ideal, totul depinde de eveniment în sine, dar și de bugetul prestabilit de la bun început. Desigur, rochiile de domnișoară de onoare trebuie să fie mai ieftine decât cea de mireasă. Prețul depinde foarte mult de material, model și de atelierul de unde sunt cumpărate.

Un sfat prețios este ca domnișoarele de onoare să discute cu mireasa despre bugetul pentru rochii și să stabilească unul cu care toată lumea să fie de acord. În felul acesta nu vor apărea discuții inutile. Nu uitați să discutați și despre cine va plăti pentru ele, în unele cazuri mirii sunt cei care le cumpără, în altele, domnișoarele de onoare sunt responsabile de achiziționarea rochiei. Stabiliți de la bun început și acest aspect.

Sfaturi pentru viitoarele domnișoare de onoare

Cel mai bun sfat pentru o domnișoară de onoare este să facă tot posibilul pentru a o ajuta pe mireasă, în orice fel de situație. Dacă urmează să fii domnișoară de onoare ia în poșetă o trusă salvatoare cu ac și ață, plasturi și orice crezi că te-ar putea salva într-o situație limită. De asemenea, odihnește-te bine, vei alerga mai mult decât mireasa și vei apuca să mănânci foarte puțin. Familiarizează-te cu locurile în care se va desfășure evenimentul – biserica, restaurant etc.

Un alt sfat important pentru o domnișoară de onoare este să nu uite nicio secundă că mireasa este actorul principal.

Top 5 lucruri de evitat de către domnișoarele de onoare

  1. Domnișoarele de onoare nu trebuie să poarte alb și nici o rochie mai somptuoasă decât mireasa. Explicat mai simplu, ele nu trebuie să distragă atenția de la mireasă în niciun fel, nici prin aspect, dar nici prin comportament.
  2. Nu trebuie să își impună punctul de vedere atunci când se alege rochia. Sfaturile prietenești sunt binevenite, însă nimic mai mult de atât
  3. Întârzierile, nerespectarea promisiunilor, amânările. Dacă o domnișoară de onoare a fost însărcinată cu o anumită îndatorire, trebuie să se ocupe de ea până la capăt, fără scuze.
  4. Criticile constante asupra alegerilor făcute de mireasă. Chiar dacă nu îți place restaurantul, muzica sau lista de invitați, de data asta trebuie să o lași pe mireasă să decidă în totalitate.
  5. Domnișoarele de onoare nu trebuie să plece primele, ci chiar printre ultimii invitați.  

Sursa foto: Shutterstock, Pinterest

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2017 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard