Ghidul mărturiilor de nuntă: semnificații și idei originale

Mărturiile de nuntă sunt modul prin care le poți mulțumi invitaților că ți-au fost alături într-una dintre cele mai importante zile din viață, dar și o modalitate să le oferi o amintire plăcută din ziua nunții tale. Nu sunt doar o formă de recunoștință, ci și una de a dărui un suvenir participanților.

Obiceiul mărturilori nu se limitează strict la nuntă, a fost adoptat de-a lungul timpului și în alte situații festive, precum botezurile sau chiar petrecerile aniversare.

Află mai multe despre această tradiție, despre originile ei și despre semnificațiile pe care le are.

Ce semnificații au mărturiile de nuntă și cum le alegi

Tradiția mărturiilor de nuntă își are originile în tările mediteraneene și în cele din Europa Centrală, unde mici daruri le erau oferite participanților în semn de mulțumire pentru prezență și pentru susținerea de care au dat dovadă.

Cum si cand au aparut marturiile de nunta

Cum și când a apărut tradiția mărturiilor de nuntă

Apărute inițial în Franța, primele mărturii de nuntă erau bomboniere de dimensiuni mici, în care se puneau diferite dulciuri.

Obiceiul a fost preluat și în Italia în secolul al XV-lea, unde familiile mirilor făceau schimb de daruri comestibile dulci, în număr de 5, fiecare semnificând o urare pentru proaspăt căsătoriți: fertilitate, sănătate, fericire, bunăstare și longevitate. Pentru că zahărul era considerat un lux în acele vremuri, obiceiul dăruirii mărturiilor aparținea doar familiilor înstărite. De altfel, și bombonierele în care erau oferite acestea erau prețioase, fiind confecționate din cristal, porțelan, pietre semiprețioase sau diferite metale și aliaje.Darurile în sine erau un statement de bogăție și nobilime, înainte ca popularitatea și prețul zahărului să scadă.

În zilele noastre, încă se obișnuiește dăruirea acestor dulciuri sau a borcanelor miniaturale cu miere, care semnifică prosperitate și fertilitate, dar fac referire și la luna de miere a mirilor.

Obiceiurile au evoluat însă și dulciurile nu mai sunt singura opțiune de daruri pentru invitați, acestea fiind înlocuite cu rame foto, diverse figurine, săculeți cu semințe de flori, suporturi pentru lumânări și alte obiecte practice sau de decor miniaturale.

În România se păstrează și obiceiul cocardelor prinse în piept, alături de cel al mărturiilor. Florile pentru invitați semnifică apartenența la grupul de susținători ai uniunii civile sau religioase și nu înlocuiesc mărturiile.

Cum se aleg mărturiile de nuntă și mesajul pentru acestea

Alegerea mărturiilor pentru petrecerea de nuntă este, la fel ca selecționarea invitațiilor, a aranjamentelor florale sau a decorului, o activitate de cuplu. Ambii miri trebuie să își pună amprenta asupra cadourilor pentru invitați și să contribuie la personalizarea acestuia.

Variantele sunt numeroase, iar aspectul simbolic și cel practic pot fi armonizate într-un dar care să le amintească celor prezenți de evenimentul atât de important pentru voi. Și pentru că personalizarea poate implica și transmiterea unui mesaj, protagoniștii pot formula în cuvinte cele mai frumoase gânduri despre uniunea lor, despre ceea ce înseamnă unul pentru celălalt, despre năzuințele pe care le au sau, pur și simplu, pentru a le mulțumi invitaților pentru susținere și pentru că le sunt alături într-un moment atât de important.

Cum se oferă mărturiile de nuntă

Conform tradițiilor și obiceiurilor românești pentru nunți, mărturiile sunt oferite nuntașilor după terminarea slujbei, respectiv înainte de ieșirea din biserică, în momentele în care participanții îi felicită pe cei doi îndrăgostiți și le fac urări pentru noul început.

Mărturiile de nuntă le pot fi oferite invitaților și la intrarea în localul unde are loc petrecerea, atunci când sunt întâmpinați. În România nu este însă obișnuită această abordare, tocmai pentru că momentul ar coincide cu cel al oferirii cocardelor.

O altă modalitate de a oferi aceste daruri invitaților este la plecare, după ce petrecerea s-a terminat. În acest fel, mirii au ocazia să le mulțumească încă o dată, personal, pentru onorarea invitației.

Cea mai comună metodă rămâne însă aceea de a așeza mărturiile pe mese, în dreptul fiecărui invitat. De aceea, micile cadouri vor fi integrate în decor și alese astfel încât să se potrivească cu acesta.

Indiferent dacă se vor alege în nuanțele aranjamentelor florale, ale fețelor de masă sau ale veselei, dacă vor avea detalii de design similare cu cele ale ținutelor mirilor sau dacă vor respecta tematica petrecerii de nuntă, mărturiile vor fi concepute sau alese în concordanță cu tradițiile sau cu preferințele personajelor principale de la nuntă și cu gândul de a le rămâne în amintire celor prezenți.

Mărturiile de nuntă în România

Tradiția generală implică dăruirea mărturiilor în biserică, după terminarea slujbei, înainte de momentul în care invitații îi întâmpină pe miri la ieșire, formând un pod de flori și aruncând spre ei cu grâu și orez, simbolizând belșugul și fertilitatea.

În mai multe zone ale țării, de regulă în cele rurale, mirii aruncă, la rândul lor, în urma alaiului de nuntă, bomboane, obiceiul derivând din vechile tradiții ale Franței.

În Banat, alături de bomboane se mai aruncă și monede către invitați, iar în Dobrogea, aceștia sunt întâmpinați la restaurant cu câte o linguriță de miere.

Adevăratele mărturii în țara noastră sunt considerate florile pe care domnișoarele de onoare le prind în pieptul invitaților. De altfel, tradiția mărturiilor, așa cum le percepem acum, este una destul de recentă în România.

Idei de mărturii de nuntă

Dacă nu știi ce mărturii să alegi pentru propria nuntă, te putem ajuta cu câteva idei și sugestii originale, care să vorbească de la sine despre amintirea pe care vreți să o păstreze invitații din ziua voastră specială:

Marturiile de nunta handmade

Mărturiile de nuntă handmade

Dacă vreți să impresionați și aveți suficient timp la dispoziție să creați împreună cadouri originale, care să vă reprezinte, puteți opta pentru mărturiile lucrate manual. De la miniaturi origami la lumânări homemade, figurine din fimo sau rame foto miniaturale pictate manual și până la felicitări cu mesaje personalizate pentru fiecare invitat în parte, aveți la dispoziție o mulțime de opțiuni, imaginația este singura limită.

Mărturiile de nuntă personalizate

Le puteți dărui invitaților magneți pentru frigider cu o fotografie reprezentativă pentru ziua cea fericită sau puteți chiar să colaborați în timp real cu o firmă pentru a le oferi fotografii cu ei înșiși de la petrecere.

Marturiile de nunta personalizate

Mărturii de nuntă utile

De regulă, persoanele mai pragmatice aleg să le ofere invitaților obiecte utile, pe care aceștia să le poată folosi după petrecere și care să nu ilustreze neapărat ocazia la care le-au primit. De la rame foto în miniatură la suporturi pentru pahare sau sfeșnice pentru lumânări, evantaie, desfăcătoare pentru sticle și brelocuri, sunt o mulțime de cadouri utile pe care le poți oferi rudelor și prietenilor tăi în ziua nunții.

Marturii de nunta utile

Mărturii de nuntă parfumate

Buchetele cu flori de câmp sau lavandă au devenit foarte populare în rândul mărturiilor pentru nuntă, la fel ca săculeții parfumați umpluți cu diverse flori uscate. Aspectul lor diafan și mirosul plăcut îi vor încânta, cu siguranță, pe invitați, care le vor putea utiliza ulterior ca decor sau pentru a parfuma dulapurile și încăperile din locuință.

Marturiile de nunta parfumate

Mărturiile de nuntă sub formă de figurine

Figurinele miniaturale pot să ilustreze fericitul cuplu sau un simbol reprezentativ pentru cei doi miri, precum un totem sau o amuletă. Figurinele pot fi realizate din diverse materiale, precum fimo, ceramica, plastilină sau aliaje din metal ușor de modelat și pot fi realizate pe comandă sau confecționate manual.

Marturiile de nunta sub forma de figurine

Mărturiile de nuntă comestibile

Dacă vrei însă să respecți tradiția mărturiilor pentru nuntă, poți opta pentru clasicele variante comestibile. Le poți pune în săculeți speciali din pânză sau organza, în cutiuțe din lemn sau din carton atent decorate, în borcănele sau în bomboniere special concepute pentru asta. În ce privește alegerea dulciurilor, poți folosi bomboane, migdale în ciocolată, macarons, miere sau alte dulciuri nu foarte ușor perisabile.

Marturiile de nunta comestibile

Mărturii de nuntă accesibile sau de lux?

Prețul mărturiilor pentru nuntă nu determină neapărat calitatea și aspectul lor, nici aprecierea invitaților care le primesc. În magazinele de specialitate poți găsi mărturii de nuntă ieftine care arată foarte bine și se potrivesc perfect decorului tău.

De altfel, și variantele handmade pot fi foarte accesibile și de efect; în plus, în cazul acestora îți vei putea pune amprenta și le vei putea personaliza după bunul plac. Indiferent de materialele folosite, cu siguranță vei găsi variante convenabile ca preț care să arate foarte bine.

Asta nu înseamnă că nu poți opta pentru mărturii de lux, dacă se pretează la tematica nunții. Sticluțele din cristal cu diferite băuturi fine, bombonierele miniaturale din porțelan, șervețelele sau batistele brodate sau figurinele sculptate din pietre semiprețioase sunt doar câteva dintre opțiuni.

Indiferent de alegerea făcută, participanții se vor bucura de felul în care ai ales să le mulțumești și își vor aminti cu drag de acest eveniment atât de important pentru tine și perechea ta.

Sursă foto: Shutterstock

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2017 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard