inel-de logodna-articol

Sfaturi de care să ții cont când alegi Inelul De Logodnă

Cererea în căsătorie este un moment memorabil iar inelul de logodnă transmite un mesaj puternic – al unei promisiuni pentru totdeauna.
Data: 2021-10-05

Sfaturi de care să ții cont când alegi inelul de logodnă

Cererea în căsătorie este un moment memorabil, atât pentru tine, cât și pentru partenera ta. În povestea pe care o scrieți împreună, inelul de logodnă este unul dintre personajele principale: pe de o parte, este o bijuterie cu totul deosebită, însă mai mult decât atât, acesta transmite un mesaj puternic – al unei promisiuni pentru totdeauna.

De aceea, este foarte important să știi cum aleginelul de logodnă potrivit pentru acest moment. Pe lângă criteriile tehnice, precum montura, mărimea, caratele pietrei, semnificația nestematelor, esențială pentru a-i arăta cât de bine o cunoști, vorbim și despre anumite greșeli pe care le poți evita cu ușurință.

Ce este inelul de logodnă?

În cultura occidentală, inelul de logodnă este bijuteria - simbol care reprezintă promisiunea pe care doi oameni și-o fac unul celuilalt, înainte de a se căsători. De la fire de iarbă și cânepă până la prețioasele bijuterii din ziua de azi, inelul de logodnă a scris o poveste impresionantă de-a lungul timpului. Indiferent de timp și spațiu, chiar dacă modul în care e purtat diferă, un lucru a rămas constant: semnificația acestuia.

Originile inelului de logodnă

1215. Acesta este anul în care Papa Inocențiu al III-lea a declarat pentru prima dată, oficial, că un cuplu are nevoie de o perioadă în care să se cunoască mai bine, înainte de a se căsători. Acesta a fost momentul din istorie care a marcat începutul obiceiului de a dărui inelul de logodnă.

Acestea au existat, însă, cu mult timp înainte, sub alte forme. Firele de iarbă și cânepă au fost primele materiale folosite la confecționarea lor, însă, pentru că nu erau atât de rezistente, s-a trecut la lână, os și apoi mătase. În Roma antică, fierul a fost folosit cel mai frecvent pentru inele, însă rugina reprezenta o reală problemă.

Aurul și argintul, în care erau încrustate pietre prețioase, au dominat lumea aristocrată din Europa medievală (deși bijuteriile încrustate cu pietre prețioase au apărut încă din Egiptul Antic).

Odată cu anul 1880, când au fost descoperite diamantele, în Africa de Sud confecționarea inelelor de logodnă a fost asociată cu aceste nestemate, ajungând ca în zilele noastre să vorbim despre o adevărată industrie.

Ce semnificație are inelul de logodnă?

Indiferent de cultură, inelul de logodnă este un simbol al iubirii depline și al promisiunii pe care doi oameni și-o fac unul altuia atunci când hotărăsc să se căsătorească. El reprezintă dragostea împărtășită și începutul unei călătorii împreună. De aceea, este foarte important să fie bine ales, dar și să fie dăruit la momentul potrivit, astfel încât cererea în căsătorie să fie așa cum au visat-o cei doi îndrăgostiți.

Pe ce deget se poartă inelul de logodnă și de ce?

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce inelul de logodnă se poartă pe al patrulea deget al mâinii stângi, răspunsul vine tocmai din Egiptul Antic. Egiptenii credeau că din degetul pe care îl numim azi „inelar” pornește o venă care ajunge direct la inimă. Ideea a fost preluată de greci și, mai târziu, de romani, care au denumit-o „vena amoris”.

În ceea ce privește mâna pe care e purtat inelul, obiceiul diferă în funcție de cultură. În țări ca Rusia sau India, bijuteria este purtată pe mâna dreaptă, pentru că pe stânga ar aduce ghinion. În Suedia sau Chile, de exemplu, nu doar viitoarele soții primesc inele de logodnă, ci și viitorii miri.

Totodată, în funcție de tradiții și obiceiuri, există diferențe în modul în care se poartă inelul de logodnă după căsătorie. Astfel, el poate fi alăturat verighetei, pe același deget, poate fi purtat doar până la nuntă sau după căsătorie, la ocazii speciale.

Pași de urmat pentru a alege inelul potrivit

Cel mai simplu ar fi, probabil, să mergi cu ea la magazin și să o lași să-și aleagă singură inelul. S-ar putea să crezi că doar așa nu ai cum să dai greș. Dar de ce să ratezi ocazia să-i arăți cât de mult te-ai gândit la ea, cât de bine o cunoști și cât de romantic poți să fii? Imaginează-ți reacția ei când o surprinzi cerându-i mâna și îi dăruiești un inel care i se potrivește perfect și este exact ce și-a dorit. Așadar, iată ce ar trebui să iei în considerare pentru a face o alegere inspirată și practică în același timp.

Montura

Fie că alegi diamante sau pietre prețioase, ele vor fi puse în valoare numai de o montură potrivită, adică lăcașul în care sunt fixate pietrele în inel. Există mai multe tipuri de monturi - cu patru sau șase gheruțe, spiralate sau rotunde, iar rolul principal al acestora este să asigure stabilitatea pietrei, astfel încât aceasta să nu se desprindă.

Există două criterii de care trebuie să ții cont în ceea ce privește montura: cel estetic și, mai ales, cel practic. De aceea, e bine să fii atent nu doar la cum arată aceasta (finisaj fin, evidențiază piatra foarte bine, este sincronizată cromatic), ci și la cât de confortabilă este. Dacă e prea înaltă sau are gheruțele prea ascuțite, s-ar putea să se agațe foarte ușor. Cea mai căutată montură este cea cu patru gheruțe, pentru că are un aer clasic și oferă o notă de discreție.

Metalul

În ceea ce privește metalul din care este realizat inelul, poți opta între aur și platină. Nu trebuie să faci, însă, alegerea la întâmplare. Aurul poate fi alb, galben, roz sau verde, în funcție de aliaj (cupru, argint, nichel, paladiu, zinc) și de raportul dintre metalele folosite în combinație. Dacă vrei să-i oferi ceva clasic, atunci poți opta pentru aurul galben. În schimb, dacă ai în minte ceva modern și inedit, optezi nu doar pentru aurul de altă culoare, ci alegi o bijuterie cu două sau trei culori diferite de aur. Trebuie să fii atent la un lucru, totuși. Ceea ce oferă valoare unui inel din aur nu este culoarea metalului, ci puritatea lui (măsurată în carate), dată de raportul aur - alt metal din aliajul folosit. De reținut este că aurul de 24 de carate este 100% pur, cel de 18, are 75% puritate și cel de 14 carate este doar 58,3% pur. Toate aceste tipuri de puritate sunt potrivite pentru bijuterii.

Spre deosebire de aur, platina este considerată un metal superior, atât datorită faptului că este mai elegant, cât și datorită rezistenței mai mari - una dintre dovezi este că nu se zgârie la fel de ușor. Dacă vrei să optezi pentru platină, însă, va trebui să ai un buget pe măsură, pentru că este de două ori mai scumpă decât aurul.

Indiferent de metalul preferat, acesta trebuie să se potrivească cu piatra inelului. Un diamant alb, de exemplu, va fi pus în valoare de aurul alb, nu de cel galben, care îi scoate în evidență imperfecțiunile.

Diamant sau altă piatră prețioasă?

Când vine vorba de superbele diamante, sunt patru lucruri esențiale la care trebuie să fii atent, ca să înțelegi de ce unele inele sunt mai scumpe și altele mai accesibile. Există patru caracteristici principale pe baza cărora se stabilește calitatea unui diamant: tăietură, culoare, claritate și carate.

Tăietura nu se referă la forma pietrei, ci la unghiurile și proporțiile acesteia. Un diamant bine tăiat reflectă lumina de pe o fațetă pe alta și o proiectează spre vârful pietrei.

Culoarea diamantelor este gradată de la D (incolore) până la Z (galben deschis). Adevăratele diamante și cele mai căutate sunt cele fără culoare, dar nuanțele pot fi o chestiune de gust: dacă ei îi place albastrul, poți opta pentru un inel cu diamant albastru.

Claritatea este o altă notă care face diferența. Cu cât un diamant este mai clar și are mai puține imperfecțiuni, cu atât este mai scump. Asemenea culorii, claritatea este măsurată între SI1 și SI2.

Caratele se referă la greutatea pietrei: cu cât diamantul este mai greu, cu atât valorează mai mult.

Un lucru foarte important legat de diamante este forma acestora. Pentru că vorbim despre un aspect care ține de gust, află mai întâi care sunt preferințele partenerei tale și apoi poți alege una dintre variantele de mai jos:

Rotundă - clasică și atemporală, indiferent de evoluțiile trendurilor

Princess - este una dintre cele mai populare forme pentru inelele de logodnă.

Pară - dacă îți dorești o formă deosebită și nu vrei să alegi un model comun

Ovală sau inimă - dacă îi place să fii cât mai sugestiv, poți să alegi un diamant sub formă de inimă sau să optezi pentru unul oval.

Nu toate femeile preferă diamantele, așa că fii atent la ce își dorește de fapt. Poate că o altă piatră prețioasă, cum ar fi smaraldul, onixul sau rubinul ar face-o mult mai fericită decât cel mai frumos diamant.

Măsura

Pentru că nu vrei ca inelul să-i fie prea larg sau prea strâmt, e bine să știi ce măsură să iei. Inelele de logodnă sunt destul de greu de modificat sau chiar nu pot fi modificate deloc uneori, așa că nu e o opțiune să iei orice cu gândul că poți să-l ajustezi sau lărgi ulterior. Există, însă, unele magazine de bijuterii care îți pot oferi, gratuit, redimensionarea inelului. O idee mai practică, însă, este să împrumuți  un inel al partenerei și să îl duci la un magazin specializat. Acolo, inelul va fi măsurat și vei ști exact ce să alegi.

Modelul

Orice femeie are un stil de a se îmbrăca, de a purta încălțămintea, preferă anumite combinații de culori și texturi. Bijuteriile sunt accesorii foarte importante, așa că modelul trebuie să se potrivească stilului și personalității ei. Înainte de a alege unul dintre modelele de inele de logodnă de mai jos, gândește-te bine la ce i-ar plăcea cel mai mult:

Solitaire - dacă îți dorești o singură piatră prețioasă sau un diamant care să fie în centrul monturii. Este un model clasic care nu se demodează niciodată. Dacă ea preferă simplitatea și eleganța, nu ai cum să dai greș.

Trei diamante - în centrul monturii sunt prinse trei diamante sau alte pietre prețioase. Dacă îi oferi un astfel de inel, îi spui, de fapt, că el este simbolul trecutului, prezentului și al viitorului vostru, acesta fiind mesajul transmis de numărul pietrelor încastrate.

Centura de diamante - după cum îi spune și numele, este un model în care pietrele sunt dispuse unele lângă altele, pe toată suprafața exterioară a inelului.

Halo - dacă are o alură mai sofisticată și îi plac modelele ieșite din comun, poți opta pentru un inel cu o piatră mare în centru și altele mai mici de jur împrejurul ei.

Royal - un inel cu ornamente bogate duce cu gândul la marile familii regale ale lumii, iar dacă vrei să o faci să se simtă ca o prințesă, atunci acest model poate fi o alegere potrivită.

Pietre colorate - dacă viitoarea ta soție se află printre femeile care nu preferă inelele cu diamante, atunci poți alege un inel cu pietre prețioase colorate, cum ar fi safirele, rubinele sau smaraldele.

Ce semnifică pietrele prețioase și ce mesaj transmit?

Din cele mai vechi timpuri, pietrele prețioase și semiprețioase au fascinat prin frumusețea lor, dar și prin legendele construite în jurul acestora, fiind simboluri prin care poți transmite mesaje puternice.

Diamantul - este o piatră foarte greu de șlefuit și care, dacă este de calitate, strălucește mai puternic decât oricare altă nestemată. Dacă partenera ta este o femeie pozitivă, elegantă, fină și puternică, un inel de logodnă cu diamante s-ar putea să fie o alegere potrivită.

Smaraldul - este una dintre pietrele prețioase care se adresează intelectului. Unei femei creative, cu talente artistice deosebite sau care este foarte inventivă, smaraldul i s-ar potrivi cel mai bine.

Safirul - culoarea electrizantă a safirului te poate duce cu gândul la putere și îndrăzneală, însă e mai mult de atât. El simbolizează dragostea pură și loialitatea și se spune că atrage bunăstarea și prosperitatea.

Rubinul - dacă ai lângă tine o femeie pasională și foarte îndrăzneață, rubinul îi aduce fericirea și armonia. Este considerată o piatră care simbolizează curajul și naturalețea.

Ametistul - dacă vrei să-i oferi un inel de logodnă cu o piatră semiprețioasă, atunci trebuie să știi că ametistul este una dintre cele mai populare alegeri. Se spune că ajută la restabilirea echilibrului fizic și spiritual.

5 greșeli de evitat când alegi inelul de logodnă

Scenariu: ai ales cel mai frumos inel de logodnă pe care îl puteai găsi și, totuși, nu ai primit reacția pe care ți-o doreai.

E bine să știi din start ce nu ar trebui să faci atunci când alegi inelul. Iată, mai jos, cele mai frecvente situații pe care ar fi indicat să le eviți, ca să nu strici un moment care ar trebui să rămână de vis în memoria ei și a ta:

Alegi inelul neinformat - Ca să eviți falsurile, asigură-te că locul din care achiziționezi inelul, indiferent că este online sau un magazin fizic, este de încredere. Mai exact, că primești un certificat de garanție și de calitate, cum ar fi cele de la un institut gemologic de renume, pentru ceea ce alegi. În certificatul de garanție vor fi menționate titlul aliajului și marca, indicându-se caratele pietrelor prețioase din montură.

Nu cunoști gustul partenerei - Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face e să nu îți cunoști suficient de bine partenera și să-i oferi ceva ce nu îi place sau care nu o reprezintă. Fii atent la detalii, la personalitatea ei, la preferințe, pentru că nu îi poți oferi un inel oarecare, ci unul care simbolizează legătura profundă dintre voi. Prin urmare, arată-i că îi cunoști stilul și oferă-i un inel potrivit gusturilor ei.

Nu îi cunoști  mărimea - Mulți bărbați au dificultăți la capitolul acesta. Nu te număra printre ei! Nu ți-ai dori să crezi că ai găsit inelul perfect și să descoperi apoi că nu are mărimea potrivită. Prin urmare, ori iei un inel de la ea, fără să strici surpriza, ori roagă-i o prietenă să facă asta ca să nu trezești suspiciuni. Dacă alegi prima variantă, ai grijă ca inelul să fie unul dintre acelea pe care nu le poartă atât de des, ca să nu-i observe lipsa, și preferabil să fie unul pe care l-ai văzut pe degetul ei inelar. Altfel, riști să-i dăruiești un inel mai larg, pentru că degetele nu au aceeași grosime. Ca să fii sigur, poți să-l duci la bijutier și să-i ceri  să-l măsoare. Așa, sigur nu vei da greș în ceea ce privește mărimea.

Nu ai un buget clar - Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să-ți stabilești un buget clar, pentru că asta te va ajuta să cauți mai ușor inelul dorit online; dacă vrei să-l iei din magazin, ți se vor arăta exact modelele care se încadrează în prețul la care te-ai gândit. Nu e nevoie să alegi un model extrem de scump pentru a o impresiona: mai important este să îi cunoști gusturile și preferințele și să-i dăruiești un inel de logodnă potrivit personalității ei, pe care să-l poarte cu plăcere.

Te grăbești și te oprești la primul model pe care îl vezi - Graba strică treaba. De ce să alegi primul inel frumos pe care îl găsești și să riști să regreți ulterior? Acordă-ți timp să faci o mică documentare în această privință: testează piața, vezi ce modele ai la dispoziție, cât costă și nu uita nicio clipă că îl alegi în primul rând pentru ea.

Acum că ai ales inelul ca la carte, ținând cont de montură, formă, material, de semnificația pietrei prețioase și, nu în ultimul rând, de buget și de personalitatea partenerei tale, mai ai de făcut un pas la fel de important ca alegerea inelului de logodnă.

Vezi aici și sfaturi de care să ții cont în alegerea inelului de logodnă în 2022.