Moduri în care poți folosi uleiul de lavandă, pentru relaxare și sănătate

2019-04-22 13:57:03

Originară din zona mediteraneeană, lavanda este o plană perenă, sub forma unui arbust de talie mică, recunoscută pentru culoarea ei violet și pentru parfumul plăcut pe care îl răspândește.

Datorită miresmei cu efect relaxant și a proprietăților speciale ale uleiului preparat din lavandă, această plantă este folosită în slujba frumuseții și poate avea efecte benefice în cazul unor simptome asociate cu diferite afecțiuni.

Ce proprietati are uleiul de lavandă
Care sunt beneficiile uleiului de lavandă
Cum se folosește uleiul de lavandă
Măsuri de precauție în utilizarea uleiului de lavandă


Însușirea cea mai evidentă a uleiului de lavandă este parfumul inconfundabil, care are un efect liniștitor asupra sistemului nervos central. Proprietățile antiseptice, dezinfectante și antiinflamatoare ale unuia dintre cele mai prețioase uleiuri naturale îl fac foarte potrivit pentru a fi inclus în numeroase rețete de săpunuri și de produse cosmetice.

Datorită conținutului bogat în compuși chimici, precum linalolul și acetatul de linalil, uleiul de lavandă are efecte antispasmodice, antifungice și sedative.

Cumarinul din cea mai mare parte a uleiurilor pe bază de lavandă le recomandă drept remedii foarte eficace împotriva acțiunii razelor ultraviolete.

Alături de măștile pentru ten, uleiul de lavandă este unul dintre cele mai benefice tratamente ale feței. De asemenea, efectul regenerator, calmant și cicatrizant al uleiului de lavandă îl face un leac bun pentru arsurile asupra pielii, precum și pentru înțepăturile de insecte, acnee, eczeme, urticarie și psoriazis. În combinație cu uleiul vegetal, uleiul de lavandă aplicat direct pe scalp, sub formă de mască pentru păr, elimină mătreața și mâncărimile pielii.

Plantatie de lavanda

Care sunt beneficiile uleiului de lavandă

Caracterul său polivalent face din uleiul de lavandă un remediu aproape universal. Printre cele mai cunoscute beneficii ale sale se numără:

 • are efecte de calmare a durerilor de cap, aplicat pe tâmple și folosit pentru un masaj ușor;
 • poate combate insomniile, datorită mirosului relaxant pe care îl degajă;
 • o singură picătură de lavandă aplicată pe pernă este suficientă;
 • ține la distanță țânțarii și moliile, datorită aromei intense, care nu este tolerată de insecte;
 • poate combate răul de mașină, prin simpla aplicare a unei picături de ulei la baza limbii și în spatele urechilor;
 • are rol în ameliorarea depresiei, a anxietății și a asteniei de primăvară, prin proprietățile sale calmante și sedative asupra sistemului nervos;
 • ameliorează durerile musculare, cu doar câteva picături turnate în cada cu apă caldă sau adăugate în crema de corp.
Utilizarea uleiului de lavanda

Cum se folosește uleiul de lavandă

În funcție de tabieturile tale sau de nevoile de moment, te poți bucura de proprietățile uleiului de lavandă în diferite moduri.

În băi aromatice și terapeutice

Temperatura înaltă a apei dilată porii și o face să absoarbă mai ușor mineralele din uleiul de lavandă, care ajung astfel direct în circuitul sangvin. Modul în care acționează uleiurile pe perioada îmbăierii nu se leagă doar de efectul asupra pielii, ci și de aburul impregnat cu vaporii de lavandă, care se degajă în încăpere.

În masaj

Indiferent că alegi să folosești uleiul de lavandă ca atare sau ca ingredient adăugat în creme și în unguente, marele avantaj al acestei metode este dat de contactul direct cu pielea. Astfel, substanțele benefice din uleiul de lavandă trec prin epidermă, direct în sânge, unde sunt transportate până la celule. Imperfecțiunile pielii, lipsa de hidratare sau cearcănele sunt, astfel, contracarate cu maximum de efect.

În inhalații

Inhalațiile cu ulei de lavandă sunt o metodă relaxantă și comodă prin care te poți bucura de beneficiile acestei plante. Fie că folosești vaporizatoare sau difuzoare de aromaterapie, spray de cameră pulverizat pe așternuturi și perdele sau un simplu vas cu apă încălzită în care torni câteva picături de ulei de lavandă, această plantă își va dezvălui efectul benefic asupra sistemului respirator și a celui nervos.

Lavanda in inhalatii

Măsuri de precauție în utilizarea uleiului de lavandă

Pare greu de crezut, dar până și o substanță 100% naturală, așa cum este uleiul de lavandă, poate avea efecte secundare asupra sănătății. Din cauza concentrației mari, acesta nu trebuie aplicat nediluat și nu înainte de a fi testat pe o porțiune mică de piele. Dacă apar iritații după aplicare, este posibil să fii alergic la lavandă, caz în care trebuie să eviți folosirea produselor cosmetice care conțin acest ingredient.

Uleiul de lavandă nu trebuie folosit împreună cu medicamente anticoagulante și nici alături de suplimente alimentare precum iodul sau fierul, recomandate în anemii. Interzis în perioada de sarcină sau de alăptare, acest ulei poate cauza o serie de probleme gatrointestinale, precum dureri de stomac, vomă sau diaree. Rezervă-ți timpul necesar și folosește corect uleiurile esențiale de lavandă. Cu siguranță vei descoperi moduri noi de a te relaxa la sfârșitul unei zile încărcate.

Sursa foto: Shutterstock

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 14 zile

Retur simplu în 14 zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 14 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2020 Teilor.ro
 • Card Avantaj
 • MobilPay
 • Visa
 • MasterCard