Nunta de argint - ce semnifică și cum se sărbătorește

2017-04-28 13:28:17

 

 

Fiecare căsnicie care trece testul timpului merită să fie celebrată de către cei doi soți, în compania celor dragi. Iar aniversarea pragului de 25 de ani de căsnicie este un moment important, care marchează un sfert de veac petrecut în cuplu.

În multe culturi există obiceiul de a sărbători nunta de argint. Tradiția își are originile în Franța medievală, când soții obișnuiau să le încoroneze pe soțiile lor cu o ghirlandă argintie, la împlinirea a 25 de ani de căsătorie, și cu o ghirlandă de aur, la 50 de ani de mariaj. De atunci, acest obicei a fost păstrat până în zilele noastre, când tradiția spune că trebuie să marchezi evenimentul cum se cuvine.

 

Care este semnificația nunții de argint? 

Semnificația anilor de casatorie se regăsește în materialul care descrie fiecare prag al unei căsnicii. De exemplu, după primul an de căsătorie se sărbătorește nunta de hârtie, după 5 – nunta de lemn, după 10 ani – nunta de tinichea, după 25 de ani – nunta de argint, după 50 de ani – nunta de aur, după 75 de ani – nunta de diamant. Fiecare material are o semnificație aparte în aniversarea căsătoriei pe ani. Argintul simbolizează înțelepciune și trăinicie, așa că este perfect pentru a reprezenta valorile care unesc un cuplu după 25 de ani împreună. Este un material rezistent și trainic, la fel ca cei doi soți, care au depășit împreună greutățile și și-au consolidat relația în timp, care a devenit la fel de puternică precum argintul.

 

Cum se organizează nunta de argint?

Organizarea nunții de argint poate fi făcută chiar de cei doi soți, însă, de multe ori, copiii lor sunt cei care pun la punct detaliile unui astfel de eveniment, pentru a le face o surpriză frumoasă părinților. Sărbătorirea nunții de argint se face, de obicei, într-un cerc mult mai restrâns decât o nuntă obișnuită. Sunt invitați prietenii apropiați și familia, iar celebrarea are loc într-un restaurant elegant, în aer liber sau într-un loc cu semnificație aparte pentru cei doi soți. Nu sunt excluse nici destinațiile din străinătate; cuplurile pot pleca într-o vacanță alături de cei dragi, pentru a se bucura de câteva clipe de relaxare în sânul familiei. Iar dacă vă doriți un eveniment cu o atmosferă destinsă, puteți să organizați și o petrecere în grădină,  pentru care nu va fi nevoie să alocați un buget foarte mare. De asemenea, se poate organiza și o petrecere tematică, în care să puneți în evidență un moment-cheie al căsniciei.

nunta de argint 1

 

Slujba la biserică pentru nunta de argint?

Nunta de argint poate fi marcată și printr-o slujbă la biserică, însă nu este supusă aceleiași ceremonii ca a unei nunți clasice. Aceasta se prezintă mai degrabă sub forma unei slujbe de mulțumire adusă lui Dumnezeu, soții nu mai poartă costumele tradiționale de nuntă și este recomandat ca nașii să fie cei care au participat și la cununia din urmă cu 25 de ani. Dacă, din varii motive, nașii nu pot fi prezenți, cei doi soți pot alege două persoane de încredere care să joace rolul părinților spirituali. Nici obiceiul lumânărilor de cununie nu se mai ține la nunta de argint, ci este suficient să aveți câteva lumânări clasice, pe care să le aprindeți în semn de mulțumire.

 

Ce locație alegem pentru nunta de argint?

Dacă vă doriți să sărbătoriți aniversarea căsătoriei într-un restaurant, atunci ar fi bine să vă decideți din timp asupra datei și a momentului din zi în care vreți să organizați petrecerea. În sezonul nunților, este posibil ca restaurantele să fie deja închiriate în fiecare seară de weekend, așa că ați putea organiza evenimentul într-o seară de vineri sau sâmbătă la prânz, când aveți șanse mai mari să găsiți localul liber. Dacă vă doriți neapărat un anumit restaurant, este recomandat să faceți rezervarea chiar și cu câteva luni înainte. Multe cupluri își doresc să rememoreze un moment plăcut din relația lor, așa că sunt foarte întâlnite nunțile de argint organizate în localul în care cei doi s-au întâlnit pentru prima dată sau cel în care au făcut nunta.

O petrecere în aer liber este mult mai puțin costisitoare și poate fi la fel de frumoasă. Organizarea unui eveniment într-o grădină de vară capătă farmec prin decorațiunile alese și amplasarea meselor festive, înconjurate de natură. Puteți închiria o grădină de vară sau puteți organiza petrecerea chiar în curtea casei, unde evenimentul va căpăta un aer relaxat și informal, perfect pentru a vă bucura de acest moment în compania celor apropiați.

 

Cum alegem ținutele pentru nunta de argint?

Nu există reguli stricte legate de ținutele pe care ar trebui să le poarte soții la sărbătorirea a 25 de ani de căsnicie. Trebuie să țineți însă cont și de locul în care organizați petrecerea. O vestimentație festivă, elegantă, este potrivită pentru un eveniment la restaurant, însă, dacă petrecerea are loc în aer liber, puteți alege și o ținută lejeră și confortabilă.

Vârsta nu trebuie să vă impună o vestimentație prea sobră. Până la urmă, este vorba despre marcarea unui moment fericit, așa că nu vă temeți să purtați haine colorate, din materiale vaporoase, croieli în tendințe, care să vă avantajeze și să vă vină ca turnate.

Bărbații nu au cum să dea greș cu un costum gri sau bleumarin sau chiar și cu o ținută smart-casual,  în timp ce pentru femeile care își doresc o ținută rafinată, dar la modă, un costum deux pieces sau o rochie cu un blazer sau un bolero sofisticat vor atrage numai complimente din partea invitaților.

 

Obiceiuri la nunta de argint?

Nu există obiceiuri speciale pentru nunta de argint, ci se pot păstra unele de la nunta tradițională. De exemplu, puteți trimite invitații participanților sau puteți pregăti mărturii pentru invitați. Tradiția voalului, a lumânării sau a bradului de nuntă nu sunt potrivite pentru nunta de argint, așa că încercați, pe cât posibil, să nu încărcați evenimentul cu obiceiuri de nuntă.

Verighetele pentru nunta de argint

Tradiția spune că, la nunta de argint, cuplul schimbă verighetele cu unele de argint. Acestea pot fi purtate separat sau alături de verighetele din tinerețe și de inelul de logodnă. Unele cupluri aleg să își dăruiască verighete din aur alb, care sunt mai rezistente în timp și nu se pătează de la purtare, însă, dacă vreți ca verighetele voastre din argint să se păstreze la fel de frumoase alți 25 de ani, puteți alege unele de calitate, lucrate cu grijă și eventual decorate cu pietre prețioase, pentru a marca unicitatea căsniciei voastre.

 

verighete nunta argint

Ce cadouri oferim la nunta de argint?

Cadourile pentru nunta de argint trebuie să fie confecționate din argint. Cei doi „miri” își dăruiesc verighetele din argint, în timp ce invitații le pot aduce drept cadou de aniversare a casatoriei și alte bijuterii din argint, obiecte simbolice, precum o ramă din argint, cu poza celor doi soți. Un alt cadou pentru nunta de argint poate fi un ceas cu rame din argint, pentru a marca simbolic trecerea timpului și rezistența cuplului în fața greutăților.

Alte idei de cadouri pentru nunta de argint sunt și decorațiunile de argint, butonii de cămașă sau un stilou placat cu argint. Cel mai bine este să vă orientați spre daruri simbolice, care să includă elementul tradițional: argintul. Însă cel mai important lucru este să oferiți din inimă cadoul pentru 25 de ani de căsătorie, alături de urări de bine sau niște mesaje speciale pentru nunta de argint, pe care le puteți grava și pe cadoul oferit.

Nunta de argint este unul dintre cele mai importante momente din viața unui cuplu căsătorit și un prilej foarte bun pentru ca cei doi să își reîmprospăteze relația, să își amintească de clipele frumoase care i-au unit și să se bucure de succesul mariajului lor, alături de copii, familie și prieteni.

Sursă foto: Shutterstock

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2019 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard