Obligațiile nașilor de cununie si botez

Obligațiile nașilor, fie ei de cununie sau botez, sunt atât de natură spirituală, cât și financiară. Pe vremuri, nașii se „moșteneau“ de la părinți, însă acum nașii sunt aleși chiar de perechea care urmează să se căsătorească sau să boteze un copil.

Tradițiile legate de nășit variază de la o regiune la alta, dar și în funcție de tipul de relație dintre fini și nași. În cadrul ritualurilor de nuntă sau botez, nașii au responsabilități legate de cumpărarea buchetului miresei și al nașei, a lumânărilor de cununie și botez sau achitarea slujbei.

Dincolo de aceste obligații, nașii de cununie sau botez sunt considerați părinți spirituali și au obligația să-i îndrume pe fini cu sfaturi toată viața.

  1.  Despre obiceiul de a năși

    

 

  1.  Obligațiile nașilor de cununie

    

 

 1.  Obligațiile nașilor de botez

   

 

 1:  Despre obiceiul de a năși 

Se spune că nașii sunt singura familie pe care ți-o alegi, însă acest proces se poate dovedi o chestiune delicată. Mai ales atunci când mirii sau proaspeții părinți sunt puși în situația de a mulțumi pe toată lumea, lucru aproape imposibil.

În vremurile moderne, nașii se aleg dintre prieteni. De obicei, responsabilitatea pică pe o familie cu dare de mână, care să poată deschide și niște uși în caz de nevoie. Înainte să decideți, trebuie să vă gândiți că nașii sunt definiți drept părinți spirituali, cu scopul de a vă ghida pe voi sau pe copilul vostru în drumul prin viață. Cel mai bine ar fi să mizați pe disponibilitatea unor prieteni foarte apropiați și dragi, despre care știți cu siguranță că vor fi alături de voi și la bine, și la rău.

Ce înseamnă să fii naș de cununie sau botez 

După miri, nașii de cununie sunt personajele cele mai importante din cadrul unei nunți. Invitația de a năși este considerată la români o mare onoare, însă aceasta trebuie acceptată numai dacă şi cuplul de nași poate fi un exemplu cu adevărat bun de urmat pentru tinerii care urmează să se căsătorească.

La fel cum nașii de cununie sunt considerați părinți spirituali ai mirilor, nașii de botez sunt părinții spirituali ai copilului. Aceștia trebuie să facă parte din viața bebelușului încă de la venirea pe lume. Prin ritualul botezului ortodox, nașii acceptă practic statutul de părinți spirituali.

Alegerea nașilor de cununie

Dacă pe vremuri, nașii erau „moșteniți“ din familie – unul dintre copiii nașilor pe care i-au avut părinții mirelui cununa de obicei, împreuna cu soțul sau soția, noua pereche, abordarea modernă este ca prieteni apropiați de-ai cuplului să fie cei care vor deveni părinți spirituali. Mulți tineri au renunțat chiar și la tradiția ca nașii de botez ai mirelui sau miresei sau prieteni de familie de-ai părinților să fie cei aleși să cunune.

Biserica Ortodoxă pune o singură condiție pe care nașii trebuie să o îndeplinească neapărat: aceștia trebuie să fie de aceeași religie cu mirii și cununați religios la rândul lor.

Cel mai bine este să alegeți nași care să vă fie prieteni apropiați. Numai aceștia vă vor putea înțelege pe deplin și sprijini în momente grele ale vieții. Trebuie să țineți cont că a năși este o sarcină care presupune un efort financiar serios. Dacă sunteți refuzați tocmai din acest motiv, încercați pe cât posibil să nu o luați personal.

Alegerea nașilor de botez.

Și nașii de botez erau pe vremuri… moștenire de familie, însă astăzi nu se mai pune problema de așa ceva. De obicei sunt aleși în funcție de cât de apropiați sunt proaspeții părinți de cei care urmează să le boteze copilul. Este important ca prietenia să fie una solidă, astfel încât aceste persoane să fie prezente în viața copilului și peste ani de zile. Mulți părinți aleg să aibă aceiași nași ca la nuntă. Este mai simplu, iar Biserica oricum cere ca cei care urmează să devină părinții spirituali ai copilului să fie căsătoriți la rândul lor.

2: Obligațiile nașilor de cununie 

De regulă, tradiția nu impune ca nașii să se implice în detaliile referitoare la organizarea nunții, cum ar fi alegerea restaurantului sau a verighetelor. Însă viitori părinți spirituali ai cuplului trebuie să îndeplinească anumite obligații.

Obiceiuri și tradiții privind rolul nașilor în organizarea nunții 

 • Dacă este rugată, nașa trebuie să o ajute pe mireasă să aleagă rochia și îi cumpără voalul;
 • Nașa așază voalul pe capul miresei;
 • Nașa trebuie să fie prezentă la gătitul miresei. Când aceasta iese din casa, nașa va rupe o turtă deasupra capului ei;
 • În absența tatălui miresei, nașul este cel care o conduce spre altar. Nașa va conduce, la rândul ei, mirele;
 • Nașii, așezați de o parte și de alta a mirilor, sunt cei care țin lumânările. Acestea luminează calea pe care trebuie să meargă cuplul proaspăt căsătorit;
 • La îndemnul preotului și împreună cu acesta, nașii pun verighetele pe degetele mirilor și le iau cununiile de pe cap;
 • Nașii trebuie să părăsească biserica braț la braț, în spatele mirilor;
 • Nașul trebuie să negocieze cu cei care fură mireasa și să o răscumpere;
 • Dimineața, după ce petrecerea este gata, nașa îi va scoate voalul de pe cap miresei și îl va așeza pe capul domnișoarei care a prins buchetul. Apoi îi va lega miresei pe cap o basma și îi va înmâna o oglindă, în care să se privească pentru prima dată în noua postură;
 • La o săptămână de la nuntă, nașii se întorc la biserică împreună cu mirii, pentru o scurtă slujbă de binecuvântare a noii familii. Mirii trebuie să ducă cu ei și lumânările de la cununie, ornate cu flori proaspete;
 • Nașii sunt cei care plătesc lumânările de cununie;
 • Nașii sunt cei care plătesc basmaua miresei (unele mirese preferă o eșarfă, pălărie sau cordeluță);
 • Rochia aleasă de nașă trebuie să fie roșie sau cel puțin să aibă un detaliu roșu, ca simbol al fecundității și vitalității;
 • Tot nașii sunt cei care iau mirii de acasă, împreună cu familiile acestora;
 • Nașii sunt cei care plătesc slujba de la biserică;
 • Nașii stau alături de fini și întâmpină invitații la nuntă;
 • Nașul este cel care conduce întreaga nuntă și se ocupă de bunul mers al lucrurilor;
 • Nașii oferă un cadou în bani, dar înzestrează noua familie și cu obiecte pentru casă.

Repartizarea cheltuielilor de nuntă diferă în România în funcție de zonă. Cu toate acestea, în ultimii ani a început să funcționeze o regula de bun-simț. Mirii și nașii se înțeleg și împart cheltuielile. Însă, prin tradiție, nașii trebuie să achite:

 • Cele două slujbe – de cununie și slujba de binecuvântare a familiei, organizată la o săptămână după nuntă;
 • Lumânările, buchetul miresei și pe cel al nașei;
 • Voalul, basmaua, oglinda și turta miresei.

Obligațiile spirituale ale nașilor de cununie și rolul lor în viața mirilor 

Relația dintre nași și fini este una specială, care trebuie cultivată și întreținută. Nașii au obligația de a-și sfătui pas cu pas finii și de a le fi alături în cele mai importante decizii pe care aceștia trebuie să le ia în viața. Aceste obligații sunt cu atât mai importante la început de drum, atunci când mirii sunt tineri.

La rândul lor, finii trebuie să fie alături de nași de sărbători și să le ducă daruri de Crăciun și Paște. Se spune din popor că un cuplu cu mulți fini are masa îmbelșugată. Un sfat la început de drum ar fi să nu uitați de nașii voștri și nici să îi sunați doar atunci când aveți probleme.

3: Obligațiile nașilor de botez 

Poate veni ca o surpriză, însă nașii au mai multe îndatoriri la botez decât au părinții bebelușului care urmează să fie creștinat. În primul rând, aceștia trebuie să fie neapărat creștini, să se spovedească și să se împărtășească înainte de botez. Tot nașii sunt cei care vor face o donație bisericii, specifică tainei botezului.

shutterstock_146171261

Obiceiuri și tradiții privind rolul nașilor în organizarea botezului  

 • Nașii sunt cei care cumpără lumânările de botez, doi metri de pânză necusută în care să fie înfășat copilul la botez și un rând de haine în care cel mic să fie îmbrăcat imediat după botez;
 • Tot nașii vor cumpăra și o pereche de încălțări pentru copil;
 • Nașii fac și un cadou finului sau finuței – este un cadou simbolic. Fetițele, de exemplu, primesc de obicei cercei;
 • Nașii sunt cei care plătesc slujba de la biserică, cum aminteam și mai sus;
 • Nașii sunt cei care aduc băutura pentru masa organizată după botez;
 • Nașii sunt cei care cumpără mărturiile de botez;
 • Nașii îi vor face și un cadou în bani finului sau finuței;
 • Preotul va întreba în timpul slujbei dacă cel mic se leapădă de satana. Nașii sunt cei care răspund în locul copilului, marcând în acest fel unirea acestuia cu Hristos;
 • Crezul este o parte importantă a botezului. Este de preferat ca nașii să-l știe pe de rost;
 • Nașa dezbracă copilul înainte ca acesta să fie botezat și tot ea îl ia în brațe după ce bebelușul este scăldat;
 • Nașa este cea care ține copilul în timpul botezului, nașul fiind responsabil cu purtatul lumânării;
 • Bebelușul este înfășat de nașă după botez și așezat pe masa din biserică, special amenajată. Acolo nașa va îmbrăca copilul, însă numai după ce preotul îl unge cu mir. Cel mic este luat apoi în brațe de nașă, urmând ca preotul să-l împărtășească;
 • La sfârșit, părinții și nașii trebuie să stabilească o oră la care bebelușul va fi scăldat. Este vorba despre o băiță pe care nașii o fac celui mic. Apa va fi aruncată la rădăcina unui pom, simbolizând astfel creșterea.

Obligațiile spirituale ale nașilor de botez și rolul lor în viața copilului   

Îndatoririle nașilor față de finuțul sau finuța lor nu se termină odată cu botezul. Aceștia au responsabilitatea de a ajuta financiar părinții copilului, ori de câte ori este necesar.

Apoi, nașii sunt obligați să se intereseze de sănătatea și de educația celui mic, să îl ajute cu sfaturi și să îl ghideze în viață.

 Așadar, obligațiile nașilor – fie ei de cununie sau botez nu se termină odată cu ceremonia religioasă. Legătura dintre aceștia și finii lor este mai mult decât simbolică, trebuie cultivată și respectată.

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2017 Teilor.ro
 • Card Avantaj
 • MobilPay
 • Visa
 • MasterCard