Bijuterii care au făcut istorie (II) - Peregrinările unei perle

2019-03-21 12:54:30

Numele „La Peregrina” provine din spaniolă și înseamnă „Pelerin” sau „rătăcitor”. Perla albă în formă de pară care inițial gântărea aproape 224 boabe a fost descoperită cândva în jurul anului 1513 lângă Insula Perlelor din Golful Panama si era, la acea epocă, cea mai mare perlă descoperită vreodată.

Perla Peregrina este una din cele mai frumoase și cunoscute perle din lume, cu o istorie de aproape cinci secole.

Exploratorii spanioli Rodrigo de Bastidas, Juan de la Cosa și Vasco Nunez de Balboa au fos primii care au explorat Coasta Atlanticului în Istmul Panama începând cu anul 1501, de aceea, Peregrina a intrat în colecția de bijuterii a Casei Regale Spaniole.

Când a fost descoperită, Perla Peregrina căntărea 223.8 „boabe”, adică 55.95 carate. În 1913, după ce perla a fost curățată, perforată și șlefuită, greutatea ei a scăzut la 203.84, adică 50.96 ct.

O descoperire istorică

Una din legende spune că nestemata a fost descoperită la începutul anilor 1500 de un sclav care i-a dat-o lui Vasco Nunez de Balboa, administratorul coloniei, care în schimb i-a oferit libertatea. Însă această legendă a fost demontată între timp, deoarece la acea vreme nu erau sclavi în Golful Panama.

O a doua versiune, mai credibilă, este că piatra a fost descoperită câteva decenii mai târziu, când existau sclavi în Panama după ce populația băștinașă fusese mult împuținată de bolile aduse de spanioli precum vărsatul de vânt. Sclavul i-a dat - în schimbul libertății - perla lui Don Pedro de Temez care era pe vremea aceea guvernatorul coloniei care la rândul lui i-a dăruit perla Prințului Filip al II-lea al Spaniei.

Peregrinările Perlei de-a lungul istoriei

Din America, Peregrina pleacă în Spania, și din Spania în Anglia

Perla Peregrina În anul 1554, Filip al II-lea al Spaniei i-a dăruit perla reginei Mary I a Angliei, înainte de căsătorie.

Căsătoria a avut loc în 1554, apoi Regina Mary I a purtat perla în nenumărate ocazii în perioada celor cinci ani de domnie, așa cum reiese din portretele vremii.

După moartea lui Mary, „Peregrina” s-a întors în Spania, intrând din nou în patrimoniul coroanei Spaniei, unde a rămas pentru următorii 250 de ani, devenind ornamentul preferat al reginelor până în 1808 când Spania a fost cucerită de Napoleon Bonaparte care l-a înscăunat pe propriul său frate Joseph Bonaparte pe tronul Spaniei.

Joseph Bonaparte a condus Spania până în 1813 când a fost detronat și a plecat în Franța, luând cu el mai multe bijuterii ale Coroanei Spaniei, printre care și Peregrina.

La moartea sa, a lăsat moșternice perla nepotului său, Charles Louis Bonaparte care, după ce a fost președinte al Franței a plecat în exil în Anglia, luând cu el Peregrina.

Din Anglia în Franța, din Franța din nou în Anglia și din Anglia, în America

La moartea sa, a lăsat moșternice perla nepotului său, Charles Louis Bonaparte care, după ce a fost președinte al Franței a plecat în exil în Anglia, luând cu el Peregrina.

Având mare nevoie de bani la un moment dat, vinde perla Lordului James Hamilton, care o montează într-un colier pe care i-l dăruiește soției sale Lady Louisa Hamilton.

Peregrina rămâne astfel în familia Abercorn mai bine de un secol, până în anul 1969 când este cumpărată la licitație de Richard Burton, și montat într-un colier cu rubine și diamante conceput de casa de bijuterii Cartier.

De-a lungul celor cinci secole de viață, Peregrina a fost folosită ca pandantiv de broșă, sau de colier, ca piesă centrală a unui colier sau ca piesă centrală a unui ornament de pălărie.  Mary I a Angliei a purtat-o ca pandantiv, Regele Filip al IV-lea al Spaniei a purtat-o ca ornament de pălărie, iar alte regine ale Spaniei l-au folosit ca pandantiv de colier.

Peregrina pierdută și regăsită

În timpul unui bal la Palatul Buckingham, Lady Hamilton descoperă cu uluire că perla a dispărut din colier. Spre marea ei bucurie, o zărește în faldurile trenei unei alte doamne care era la bal.

A doua oară, o pierde în timpul unui dineu la Castelul Windsor și din nou o găsește, de data aceasta între pernele unei sofale.

Lady Hamilton dăruiește apoi perla fiului său, care în 1913 îi reface montura și o șlefuiește, dar aventurile perlei nu se sfârșesc aici:

În cartea sa ”Povestea mea de iubire cu bijuteriile”, Elizabeth Taylor povestește cu câtă încântare a primit colierul și panica pe care a simțit-o într-o zi când a observat absența perlei, teama de a-l anunța pe soțul ei că pierduse nestemata și fericirea pe care a trăit-o când a descoperit perla în gura câinelui de companie care îl ronțăia ca pe un os.

Peregrina pornește într-o nouă călătorie

Cumpărată în 1969 de Richard Burton pentru suma de 37 000 USD, Peregrina a rămas în colecția de bijuterii a actriței până în 2011. După moartea sa, perla a fost scoasă la licitație împreună cu celelalte piese din colecția actriței.

Colierul cu rubine și diamante a fost estimat la 3 milioane de dolari. Forbes povestește că licitația bijuteriei a durat doar patru minute și s-a încheiat la suma de 11.8 milioane de dolari.

Astfel s-a încheiat o nouă etapă din istoria tumultoasă a uneia din cele mai frumoase perle din lume, „cadoul perfect pentru o iubire perfectă”.

Perla Peregrina Licitatie

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2019 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard