Tanzanitul, piatra celor născuți în decembrie

2018-12-06 14:05:36

Tanzanitul este piatra norocoasă a celor născuți în decembrie, alături de zirconiu, turcoaz și topaz albastru și piatra care se dăruiește la aniversarea de 24 de ani.

Istorie

Teilor inel tanzaniteTanzanitele au fost descoperite la poalele Muntelui Kilimanjaro în anul 1967 de un grup de păstori din tribul Masai în Merelani, Nordul Tanzaniei. Atunci când au fost decoperite nu erau decât niște pietre cafenii, căpătând culoarea albastră abia în urma unui incendiu cauzat de un fulger.

Păstorii au povestit întâmplarea lui Manuel DSouza, vănător de comori și de pietre prețioase care a și început demersurile pentru exploatarea depozitelor, crezând că a descoperit o sursă de safire. La scurt timp după evaluarea cristalelor, lumea bijuteriilor a anunțat o nouă piatră, botezată după locul în care a fost descoperită, cea care va fi declarată „piatra prețioasă a secolului XX”.

Caracteristicile tanzanitului

Tanzanitul este o varietate de zoisit, într-o gamă de culori: cafeniu, purpuriu, galben sau albastru. Cele mai valoroase sunt cele de un albastru intens cu nuanțe de purpuriu în jurul muchiilor. Tanzanitele care au o tentă cafenie sau gălbuie sunt de cele mai multe ori „tratate” la temperaturi înalte, dar care nu afectează structura internă a mineralului, însă le conferă culoarea care le-a făcut celebre în lumea iubitorilor de bijuterii.

Acest tratament termic este foarte blând comparativ cu cel la care sunt supuse rubinele și safierele, încălzite până la 1800 °C timp de câteva zile sau săptămâni.

Tanzanitul are duritate 6.5 pe scara Mohs.

Pleochroismul

Pleochroismul este proprietatea prin care piatra pare să aibă diferite culori atunci când este privită din diferite direcții cristalografice. Unele specimene de tanzanit sunt clar albastre când sunt privite dintr-un anumit unghi și violet dintr-un alt unghi.

Pleochroismul complică procesul de tăiere dar prezintă și o oportunitate. Culoarea unei pietre șlefuite se schimbă după cum suprafața șlefuită a pietrei se intersectează cu axele cristalografice din interiorul cristalului. Tăierea pietrei necesită experiență și talent. Bijutierii examinează piatra în stare brută și decid tăietura pentru a-i maximiza culoarea și implicit valoarea. Apoi piatra este tăiată într-o formă preliminară, numită preformă. Acesta este momentul în care tanzanitul pierde sau câștigă valoare.

Tanzanit pleocroism

 Proprietăți

Tanzanitul este o piatră benefică pentru a depăși dificultățile de comunicare. De asemenea, ne poate ajuta în rezolvarea unor probleme care par imposibil de rezolvat.

Tanzanitul este o piatră a empatiei și a liniștii sufletești, a intuiției și emoției. Este un cristal excelent pentru consilieri sau alte cariere care se bazează pe interpretarea experiențelor emoționale.

Pe plan fizic, tanzanitul ajută la recuperarea după o boală prelungită sau stres. Întărește sistemul imunitar, ajută la regenerarea celulelor, păstrează sănătatea inimii, splinei, pancreasului și plămânilor și reduce inflamația. Tanzanitul este benefic și pentru combaterea efectelor secundare ale medicamentelor.

Pe plan spiritual, tanzanitul este piatra iubirii, a compasiunii și a iertării. Este piatra vindecării spirituale, a rugăciunii și a meditației, a deschiderii spre energiile divine.

 Ingrijirea tanzanitului

Teilor Cercei TanzaniteBijuteriile care se potrivesc cel mai bine tanzanitului sunt cerceii, pandantele și alte bijuterii care nu sunt expuse abraziunilor sau loviturilor. Bijutierii recomandă tanzanitele pentru inele de seară mai degrabă decât pentru inele de fiecare zi. Având 6.5 pe scara Mohs, tanzanitul este vulnerabil la zgârieturi, problemă care poate fi rezolvată printr-o montură care să protejeze piatra împotriva impactului sau zgârieturilor. De asemenea, tanzanitul este sensibil la schimbările de temperatură de aceea nu este recomandată purtatea lui în activități care expun bijuteria la temperaturi înalte pentru o perioadă extinsă de timp.

Re-polizarea tanzanitului

Puteți restaura strălucirea unui tanzanit zgâriat prin polizare, proces care nu va duce la pierderea din greutate.

Curățarea acasă

Înainte de a curăța piatra este bine să știm că tanzanitul este o piatră rară și delicată. Cea mai eficientă metodă de curățare acasă este să o scufundăm 20-30 minute în apă călduță cu săpun, după care să o ștergem ușor folosind o bucată de material moale.

Nu este recomandată curățarea chimică sau ultrasonică.

Este bine ca în general tanzanitul să nu vină în contact cu apa și detergenții, expunerea ducând la pierderea strălucirii.

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2019 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard