Ținuta mirelui - Cum o alegi, ce este recomandat și ce nu

2017-09-06 09:19:17

În viața oricărui bărbat vine un moment în care începe să înțeleagă ce vor femeile să spună prin “nu am cu ce să mă îmbrac”. În apropierea propriei nunți, se adună nu doar emoțiile, ci și întrebările referitoare la cea mai potrivită ținută. Costum sau smoching? Papion sau cravată? Negru sau bleumarin? Facem lumină în textul care urmează, risipind toate nelămuririle pe care le poate avea un viitor mire.

 Alegerea celei mai potrivite ținute de mire

 1. Stilul costumului de mire: clasic sau modern; costum, smoching sau dinner jacket
 2. Cum alegi costumul de mire
 3. Cum alegi cămașa pentru costumul de mire
 4. Cum arată jacheta sau sacoul potrivit pentru ținuta mirelui
 5. Cum se asortează cravata sau papionul la ținuta de mire
 6. Cum alegi pantofii de mire
 7. Accesoriile care completează ținuta unui mire

 Sfaturi pentru o ținută de mire perfectă

 1. Acordă-ți timp pentru alegerea ținutei de mire
 2. Avantajele costumului de mire realizat pe comandă
 3. Când este nevoie de două costume, de zi și de seară, pentru ținuta mirelui
 4. De ce ai alege costumul închiriat pentru ziua nunții

pexels-photo-388238

Alegerea celei mai potrivite ținute de mire 

Pentru început, este necesar să stabilim câteva reguli, valabile indiferent de stilul vestimentar preferat și de momentul zilei. Ținuta mirelui trebuie să fie întotdeauna simplă, rafinată, bine construită și acompaniată de un minim de accesorii, care înseamnă, de obicei: butonii, acul pentru cravată și batista pentru costum. Ceasul este mai puțin recomandat, așa cum nu este indicat nici doamnelor, atunci când poartă rochie de seară, dar mai multe despre toate acestea și multe alte detalii vom vorbi în paragrafele care urmează.

shutterstock_306231137

Stilul costumului de mire: clasic sau modern; costum sau smoching 

Ce înțelegem prin clasic și modern, în cazul ținutei de mire? Este vorba, în primul rând, despre deosebirea dintre costum și smoching și, dacă te gândești că acesta din urmă reprezintă varianta clasică, pe meleagurile noastre, cel puțin, lucrurile stau pe dos. Părinții și bunicii noștri au purtat mai degrabă un costum simplu, sau chiar costum popular tradițional, la propria nuntă, smochingul fiind o achiziție culturală modernă. La nivel internațional, putem considera, într-adevăr, smochingul ca fiind ținuta clasică, mai ales dacă prin clasic înțelegem nu tradiție, ci eleganță.

Alegerea uneia dintre aceste opțiuni trebuie să țină cont, însă, de alte considerente. De exemplu, elegantul smoching, cu al său papion, nu va fi niciodată o ținută potrivită pentru zi, ci doar pentru seară. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la el și la aerul old Holywood pe care îl oferă, ci că va trebui să pregătești două ținute, fiecare destinată altui moment. Pe de altă parte, purtarea smochingului implică un adevărat cod vestimentar. De exemplu, nu ai voie să îl porți împreună cu o cămașă pe nasturi.

O discuție importantă o reprezintă și alegerea culorii. Costumul de mire ideal este realizat, de obicei, în nuanțe de negru sau bleumarin, dar poți alege și culori ca albastrul, violetul și verdele închis, dacă ai o personalitate creativă. La cămașă poți atașa cravată sau papion, dar alegerea depinde și de construcția acesteia.

shutterstock_540810286

Cum alegi costumul de mire 

Alegerea modelului în funcție de personalitatea mirelui

Și pentru că am menționat personalitatea, sau, cu alte cuvinte, preferințele proprii, aici nu sunt foarte multe de spus. În funcție de acestea și de tematica nunții, cuplul poate alege ținute formale sau ușor nonconformiste, de la croială, până la culori. Fiind vorba însă despre un eveniment destul de ceremonios, cu un număr mare de invitați, ideal ar fi ca nonconformismul să nu atingă limitele ostentației. Mai puțin și mai discret înseamnă mai mult, în cazul ținutelor mirelui și miresei, deopotrivă. Cei curajoși pot alege, cel mult, varianta ținutei de tip dinner jacket, dacă vor “să fugă” de un stil prea formal sau prea previzibil.

Alegerea costumului de mire în funcție de momentul zilei

Așa cum spuneam deja mai sus, smochingul este destinat ținutei de seară. Costumul poate fi, în schimb, o alegere potrivită atât pentru zi, cât și pentru momentul petrecerii, atunci când optezi pentru un model pe negru sau bleumarin. Dacă însă preferi culorile deschise – gri deschis, bleu -, trebuie să știi că acestea sunt mai degrabă potrivite pentru o nuntă de zi și mai puțin indicate seara.

O altă recomandare de care este bine să ții cont este aceea de a evita materialele lucioase precum brocartul, care, deși au devenit destul de populare la nunțile din țara noastră, nu sunt cea mai fericită alegere. Brocartul este un material specific pieselor vestimentare de inspirație asiatică și este foarte puțin compatibil cu construcția clasică a costumului de mire. În plus, purtat în timpul zilei, reflectă intens lumina și creează un aspect nu tocmai plăcut ochiului privitorului.

Alegerea costumului de mire în funcție de tema nunții 

Tema nunții poate dicta mici variațiuni ale ținutei de mire obișnuite, însă este recomandat să nu te îndepărtezi foarte mult de modelul clasic, care presupune costum și pantofi negri. Ai în schimb libertatea să adaugi mici detalii care să reflecte tematica aleasă –  la nivelul accesoriilor, cum ar fi butonii, care pot fi bogat ornamentați.

Alegerea costumului de mire în funcție de rochia miresei 

O rochie de mireasă clasică, albă, arată bine alături de smoching sau costum cu pantalon negru sau bleumarin. Cu toate că în magazine găsești și costumele în nuanțe de gri, stiliștii nu le recomandă pentru ținuta de mire, exceptând situația în care este vorba despre un eveniment organizat în timpul zilei, când sunt mai potrivite nuanțele deschise.

shutterstock_534663877

Cum alegi cămașa pentru costumul de mire 

În alegerea cămășii potrivite pentru ziua nunții, este mai bine să știi ce să nu faci, asta pentru că există, adesea, tot felul de greșeli. Nu uita că este vorba despre o cămașă de ceremonie și un întreg protocol, așa că notează-ți următoarele recomandări înainte de a porni la cumpărături:

 • cămașa încheiată pe nasturi, purtată împreună cu smochingul, este un faux-pas care denotă lipsă de rafinament; alege o astfel de cămașă doar pentru costumul clasic
 • ideale sunt cămășile din mătase sau bumbac; evită cu încăpățânare materialele lucioase

shutterstock_374254318

Cum arată jacheta sau sacoul potrivit pentru ținuta mirelui 

Indiferent ce model alegi, foarte importante sunt dimensiunile. Dacă ești tentat să alegi un sacou cu un număr mai mare, pentru comoditate, nu numai că nu vei obține rezultatul dorit (un costum larg nu este neapărat confortabil), dar va avea de suferit și aspectul întregii ținute. Caută mai degrabă o stofă bună, care oferă, în egală măsură, eleganța și lejeritatea în mișcări pe care le cauți. În privința culorii, trebuie să știi că este permisă alegerea unei nuanțe diferite față de culoarea pantalonilor, de obicei neagră. Aceeași culoare este recomandată, mai degrabă, în cazul purtării unui smoching negru sau bleumarin.

shutterstock_444866146

Cum se asortează cravata sau papionul la ținuta de mire 

Cravata, papionul și batista, ca de altfel întreg setul de accesorii, trebuie achiziționate doar după ce ai ales costumul și pantofii. De exemplu, pentru un costum negru, papionul trebuie să aibă aceeași culoare. Deși toate aceste elemente trebuie să se armonizeze, evită să le achiziționezi împreună. Un strop de variațiune și de creativitate la nivelul texturii sau al  imprimeurilor denotă rafinament, pe când o ținută în care toate piesele par identice este plictisitoare și, în general, nerecomandată.

shutterstock_512155813

Cum alegi pantofii de mire

Calitate, simplitate, confort și accent pe negru – acestea sunt regulile de care trebuie să ții cont atunci când te afli în căutarea pantofilor pentru ziua nunții. Perechea ideală, recomandată de orice stilist, o reprezintă pantofii negri, fără model, confecționați din lac sau catifea, cu șiret sau fără, aceștia fiind potriviți chiar și atunci când costumul nu este negru, ci bleumarin.

Asortarea pantofilor cu costumul mirelui și ținuta miresei

Pantoful de mire clasic este negru, iar cele mai puțin recomandate sunt toate nuanțele de maro, care creează impresia unei ținute de zi, deloc ceremonioase. În funcție de culoarea și de elementele care ornamentează rochia miresei, gama de culori se poate extinde, dar nu este greșit dacă se păstrează, în continuare, pantofii negri.

shutterstock_133296110

Accesoriile care completează ținuta unui mire

Acestea pot fi simple sau ornate cu diverse decorațiuni, însă alegerea cea mai potrivită rămâne simplitatea.

Acul de cravata 

Acul poate fi purtat la cravată sau chiar prins la gulerul cămășii. Oricare va fi alegerea ta, esențial este materialul din care este confecționat, care trebuie să fie de cea mai bună calitate.

shutterstock_534663883

Ceasul

Așa cum am precizat și la începutul articolului, ceasul poate fi opțional în cazul ținutei de mire; ba chiar, unii stiliști recomandă renunțarea la el, mai ales pe timpul serii. Rămâne însă o alegere personală și poate fi o idee bună să îl porți, având în vedere că nunta este, până la urmă, un eveniment care urmează un plan și un desfășurător pe care îți dorești să îl urmezi întocmai. Ai grijă, însă, să alegi un ceas elegant, prețios, în ton cu rafinamentul ținutei și al întregului eveniment.

Batista pentru costum 

Este important să alegi un material de calitate, realizat manual, cum ar fi mătasea naturală și un imprimeu care nu este identic cu cel al altor piese din ținută.

Butonii de la cămașă

Butonii sunt, poate, cele mai importante accesorii care intră în alcătuirea ținutei de ginere, fiind obligatorii la ținutele de ceremonie. Simpli sau bogați în decorațiuni, ei trebuie să păstreze un aer discret, prețios și rafinat.

shutterstock_433218481

Sfaturi pentru o ținută de mire perfectă 

Acordă-ți timp pentru alegerea ținutei de mire 

Alegerea celei mai potrivite ținute nu se realizează cu puțin timp înaintea marelui eveniment, ci cu cel puțin două luni anterior acestuia. Recomandarea este valabilă mai ales dacă apelezi la serviciile personalizate ale unui atelier de design vestimentar, unde alegerea materialelor, măsurătorile și realizarea costumului vor consuma mai mult timp, comparativ cu situația în care alegi să colinzi magazinele.

Avantajele unui costum de mire realizat pe comandă

Costumul poate fi gata confecționat sau poate fi realizat la comandă (made-to-measure), cu ajutorul serviciilor unui magazin specializat sau ale unui atelier de croitorie. Costumul personalizat este alegerea ideală, cu condiția să îți calculezi din vreme opțiunile și să îți faci timp pentru vizite la atelier.

Când este nevoie de două costume, de zi și de seară, pentru ținuta mirelui 

În cazul în care îți dorești să porți smoching pentru petrecerea din timpul serii, vei avea nevoie, de fapt, de două ținute pentru nuntă, deoarece smochingul nu este recomandat și în timpul zilei. Desigur, poți opta pentru această variantă și în situația în care evenimentul se anunță lung, pe durata întregii zile, și simți nevoia să îți schimbi costumul.

De ce ai alege costumul închiriat, pentru ziua nunții

Cu toate că nu este prima alegere și nici soluția recomandată de stiliști, închirierea costumului de mire se poate dovedi utilă atunci când, din diferite motive, ești nevoit să grăbești pregătirile pentru nuntă, sau în situația în care bugetul e pe sfârșite. Există, desigur, și dezavantaje, legate de faptul că opțiunile sunt puține (nu există ceea ce am putea numi o piață a costumelor închiriate) și că nu îi poți aduce niciun fel de modificări.

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2019 Teilor.ro
 • Card Avantaj
 • MobilPay
 • Visa
 • MasterCard