Topul celor mai scumpe și mai cunoscute diamante din lume

2018-08-29 08:51:34

„Diamantele sunt pentru totdeauna” sau „diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete” - indiferent de ce clișeu te lovești atunci când vine vorba despre diamante, trebuie să recunoști că acestea sunt muzică pentru urechea oricărei femei.

Ce sunt diamantele și de ce sunt atât de valoroase
Cum se evaluează diamantele și valoarea acestora
Cele mai scumpe diamante din lume

Pietrele prețioase la care unele dintre reprezentantele sexului frumos doar visează sunt apreciate peste tot în lume, iar valoarea lor depășește uneori imaginabilul. Iată care sunt cele mai cunoscute și valoroase diamantedin lume!

Ce sunt diamantele și de ce sunt atât de valoroase

Topul celor mai frumoase diamante din lume

Cuvântul „diamant” provine din limba greacă și înseamnă „indestructibil”. Diamantele sunt singurele pietre prețioase din lume care conțin un singur element chimic, carbonul, cristalizat într-o formă cubică.

Diamantele se formează la temperaturi ridicate, la o adâncime cuprinsă între 120 și 200 de kilometri sub suprafața pământului, datorită activității vulcanice. Acestea sunt extrase din roci vulcanice, precum kimberlitul (descoperit în orașul Kimberly din Africa de Sud) sau lamproite.

Conform geologilor, cele mai vechi diamante s-au format în urmă cu 2,5 miliarde de ani, iar cele mai tinere s-au format în urmă cu 45 de milioane de ani. Nu toți atomii de carbon expuși la temperaturi înalte formează diamante.

Pe lângă diamante, mai există două forme ale carbonului pur: grafitul și fulerenele. Pulberea obținută din acestea este singura variantă de șlefuire pentru diamante, deoarece duritatea acestora, măsurată pe scara Mohs, nu permite șlefuirea cu alte materiale.

În acest sistem de referință, duritatea maximă (10) o ating chiar diamantele, fiind urmate de corindon (9), topaz (8), cuarț (7), ortoclaz (6)și apatit (5).

Cum se evaluează diamantele și valoarea acestora

topul-celor-mai-frumoase-diamante-din-lume-articol-teilor-1

Există patru criterii de evaluare a diamantelor: greutatea în carate, culoarea, claritatea și tăietura.

Pentru că toate aceste cuvinte încep cu litera „c” în limba engleză (carats, color, clarity, cut), sistemul de evaluare stabilit de Gemological Institute of America în anii 1950 mai este cunoscut și sub denumirea de „cei 4 C”:

Greutatea în carate este cea care măsoară dimensiunile diamantelor - un carat echivalează cu 0,2 grame.

Culoarea împarte diamantele în două categorii:

- incolore - acestea sunt cele mai populare. Intensitatea culorii este notată cu litere de la D (cel mai puțin nuanțat și totodată cel mai valoros) la Z (nuanțe de galben sau maroniu);

- fancy - au o intensitate a culorii care depășește standardul Z, iar nuanțele cele mai rare sunt cele de roșu și cele de violet. În această categorie intră diamantele albastre Hope, diamantele verzi Dresden, diamantele roz Argye și diamantele roșii Hancock.

Claritatea sau puritatea diamantelor măsoară gradul incluziunilor prezente în acestea. Există șapte categorii de diamante în funcție de acest criteriu: FL (nivelul maxim de claritate), IF (imperfecțiuni externe minuscule), VVS-1 (o singură incluziune de dimensiuni mici), VVS-2 (incluziuni minuscule), VS (incluziuni vizibile doar cu lupa de 10x), SI (1-2) (incluziuni ușor vizibile cu lupa) și I (1-2-3) (incluziuni vizibile cu ochiul liber).

Tăietura se referă la proporțiile, finisajul și tăietura diamantului, care îi conferă strălucire. Există cinci moduri de tăiere: ideal, optim, bun, standard și mediu. În ceea ce privește forma, cel mai frecvent întâlnite sunt: briliant, smarald, baguette, marquise, trillion, princess.

Cele mai scumpe diamante din lume

topul-celor-mai-frumoase-diamante-din-lume-articol-teilor-2

Diamantele sunt unele dintre cele mai râvnite bogății extrase din mine, de aceea sunt nelipsite din colecțiile de bijuterii ale caselor regale. Iată care sunt cele mai cunoscute diamante din lume și care este valoarea lor:

Diamantul Allnatt

Acest diamant a fost numit după Alfred Ernest Allnatt, unul dintre deținătorii săi de-a lungul timpului. Piatra prețioasă are 101,29 de carate, tăietură „pernă” și o culoare galben aprins, pe care GIA a clasificat-o drept fancy și valorează trei milioane de dolari.

Diamantul Moussaieff Red

Acest diamant cântărește 5,11 carate, are o tăietură briliant triunghiulară, iar nuanța lui de roșu intens este una deosebită. De altfel, este și cel mai mare diamant roșu din lume. Valoarea sa a fost estimată la șapte milioane de dolari.

Inima Eternității

Cu o greutate de 27,64 de carate și o nuanță vividă de albastru, acest diamant fancy face parte dintr-o clasă foarte rară de diamante colorate. A fost găsit în Africa de Sud, tăiat de grupul Steinmetz și vândut ulterior către grupul De Beers. Astăzi, valoarea lui este de 16 milioane de dolari.

Diamantul Wittelsbach

Diamantul Wittelsbach este un diamant albastru de 35,36 de carate, cu diametrul de 40 mm și o adâncime de 8,29 mm. Este încadrat în categoria VS-2 de claritate și este adesea comparat cu diamantul Hope. Face parte din bijuteriile regale austriece și bavareze, iar valoarea lui este estimată la 16,4 milioane de dolari.

Diamantul Steinmetz Pink

Acest diamant roz de 59,6 carate are o nuanță vividă de roz și este cel mai mare diamant fancy din categoria sa de culoare. A fost expus la expoziția Smith „Splendoarea Diamantelor” și valorează 25 de milioane de dolari.

Diamantul Centenar De Beers

Clasificat în categoria D de către GIA, acest diamant incolor și fără imperfecțiuni are 273,85 de carate și este al treilea cel mai mare diamant produs de Mina De Beer. Valoarea sa a fost estimată la 100 de milioane de dolari.

Diamantul Hope

Diamantul Hope are 45,52 de carate și este în prezent deținut de Muzeul de Istorie Naturală Smith din Washington DC. Culoarea sa pare albastră atunci când este privit cu ochiul liber, dar sub lumină ultravioletă strălucește în nuanțe roșiatice. Valoarea lui este estimată la 350 de milioane de dolari.

Diamantul Cullinan

Cu o greutate de 3.106,75 de carate, acest diamant este cea mai mare piatră prețioasă de o asemenea calitate din lume. După șlefuire, a scăzut la 530,2 carate și a devenit Cullinan I sau Star Africa 1st și până la apariția diamantului Golden Jubilee de la aceeași mină, în 1985, nu a avut concurență. Valoarea lui este estimată la 400 de milioane de dolari.

Diamantul Sancy

Diamantul de 55,23 de carate de un galben pal are, cel mai probabil, origini indiene și a fost unul dintre primele diamante din lume șlefuite cu fațete paralele. Piatra este deosebită și păstrată în prezent în colecția de bijuterii a Casei Regale Franceze, la muzeul Luvru. Valoarea sa este inestimabilă.

Diamantul Koh-I-Noor

„Muntele Luminii” este un diamant cu denumire de origine persană de 105 carate. Originar din Golconda, India, a fost deținut de numeroși conducători indieni și persani. Dimensiunile pietrei prețioase, deținută în prezent de Coroana Britanică și expusă în Turnul Londrei, sunt de 36 x 31,9 x 13,04 mm, iar valoarea sa este inestimabilă. Sursa foto: Shutterstock

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2019 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard