Totul despre untul de cacao. Utilizările în cosmetică, dar și în bucătărie

Acizii grași și antioxidanții din untul de cacao contribuie activ la hidratarea pielii și a părului, însă preparatul ajunge chiar și-n tăvile de prăjituri. Cum să îl folosești în ambele moduri, îți povestim pe larg într-un articol dedicat frumuseții și poftei de dulce.

Cum se obține untul de cacao
Beneficiile alimentare ale untului de cacao
Rețetă de ciocolată cu unt de cacao
Beneficiile cosmetice ale untului de cacao
Măști cu unt de cacao


Chiar dacă principala asociere a untului de cacao în mintea oricărui om este cu ciocolata, acesta are o gamă largă de utilizări, ce începe cu rețete de prăjituri dar se extinde la măști pentru față și păr. Află mai multe despre acestingredient benefic:

Cum se obține untul de cacao

Cei mai mulți oameni sunt familiarizați cu boabele de cacao, dar știai că ele se dezvoltă într-un fruct mare și cărnos? Fructele sunt aproximativ de mărimea și formă unei mingi de rugby. Agricultorii elimină boabele de cacao din acest fruct pentru a produce două produse: unt de cacao și praf de cacao. După ce boabele sunt curățate, sunt prăjite pentru a accentuă aromă minunată. În continuare, sunt decorticate, apoi măcinate. Prin presare, se obține materia grasă ce devine untul de cacao. Ceea ce rămâne în urmă acestui proces devine pudra de cacao. Untul de cacao conține acizi grași (omega 9, acid stearic, acid palmitic, omega 6, acid arahidonic, alți acizi grași), minerale, vitamine, triptofan și antioxidanți. Untul de cacao poate fi de 2 feluri:

Nerafinat: untul de cacao cremos, galben, este pur și simplu untul de cacao în formă sa cea mai proaspătă. Toate beneficiile de îngrijire a pielii vin în mod natural cu produsul nerafinat. Miroase destul de puternic. Unii producători de cosmetice preferă să nu-l folosească, pentru că eclipsează aromele pe care ei le adaugă.

Rafinat: Rafinarea untului de cacao îndepărtează aroma și culoarea, făcând mai ușoară încorporarea în rețete cosmetice. Anumiți specialiști susțin că procesarea îndepărtează unele dintre proprietățile benefice ale untului de cacao. Untul de cacao se găsește în magazine naturiste și, uneori, în hipermarket. Îl poți cauta, de asemenea, și în magazine online de nutriție și super alimente.

Beneficiile untului de cacao

Beneficiile alimentare ale untului de cacao

Untul de cacao poate avea beneficii nutritive de mare valoare. El este produsul secundar al boabelor de cacao care sunt considerate super-alimente în formă lor brută și neprelucrată. Ele conțin vitamine și grăsimi saturate, polinesaturate și mononesaturate, astfel poate satisface pană la 43% din necesarul zilnic de grăsimi. Persoanele care suferă de anorexie sau de alte tulburări de alimentație trebuie să câștige în greutate în mod sănătos. Adăugarea de surse sănătoase de grăsime în meniul zilnic este calea potrivită pentru a atinge acest scop. Infiltrează gradual unt de cacao în dietă ta pentru a atinge greutatea ideală. Untul brut neprelucrat de cacao poate fi adăugat la fulgii de ovăz de dimineață. Untul de cacao poate fi suplimentul sănătos pe care îl căutai. Are un număr impresionant de vitamine și minerale. Conține vitamină K, vitamină E și minerale.

Untul natural este o sursă bună de energie, iar untul de cacao este una dintre cele mai bune opțiuni.

Corpul eliberează energia încet și rămâne activ. Este și o modalitate excelentă de a echilibra modificările hormonale care generează dispoziția; crește nivelul de serotonină pe care creierul îl produce.

Untul de cacao adăugat la dietă în special în timpul sindromului pre-menstrual poate fi benefic în calmarea minții și corpului și în reducerea efectelor dezechilibrului hormonal. În plus, s-a observat contribuția polifenolilor din untul de cacao în ameliorarea astmului.

Îl poți folosi chiar și pentru spălarea dinților și împrospătarea respirației. Se topește o lingură de unt de cacao și se folosește dimineață pentru o gură sănătoasa, fără bacterii.

Retete cu unt de cacao

Rețetă de ciocolată de casă cu unt de cacao

Atunci când untul de cacao și pudra de cacao, separate la “naștere”, se reunesc, apare ciocolata. Îți propunem o rețetă simplă de ciocolată vegană care, fără zahăr, poate fi un desert sănătos. Ciocolata neagră este fabricată din boabe de cacao care nu au fost prăjite. Prăjirea modifică structură moleculară a boabelor de cacao, reducând conținutul de enzime și scăzând valoarea nutrițională. Din păcate, și ciocolată comercială este făcută din boabe de cacao prăjită - dacă nu se specifică altfel. Deci, această rețetă include cacao brută, mai degrabă decât prăjită. Vei observa o diferență enormă între cele două. Iată ingredientele (și cantitățile) de care ai nevoie pentru a face o ciocolată de casă cu unt de cacao, mai sănătoasă și mai gustoasă decât multe dintre sortimentele de ciocolată pe care le găsești în supermarket:

1/2 cană de unt de cacao

● 1/2 cană de ulei de nucă de cocos virgin

● 1/2 pahar de cacao organică (brut)

1/4-1/2 cană de sirop de agave pentru îndulcire (poți înlocui cu miere organică, ștevia sau zahăr brut din trestie, de asemenea, sau poți opta să nu folosești deloc îndulcitor)

Se toarnă o jumătate de cană de unt de cacao. Se va topi mai ușor atunci când este ras. Măsoară și 1/2 cană de ulei de nucă de cocos. Pune untul de cacao și uleiul de cocos într-o ceașcă sau castron mic puțin încălzite. Apoi pune ceașca sau castronul într-un bol care conține o cantitate mică de apă fierbinte. Se amestecă uleiul și untul până când se obține o pastă netedă. Măsoară 1/2 pahar de pudră de cacao. Dacă dorești să adaugi alte ingrediente uscate, precum vanilie sau coajă de lămâie, măsoară-le acum și amestecă-le împreună cu pudra de cacao. Se toarnă ingredientele uscate în castron cu uleiul topit și untul. Se amestecă în mod continuu pană se înmoaie. Dacă vrei să îndulcești ciocolată, toarnă 4-6 linguri de sirop de agave în amestec. Dacă nu, sari acest pas. Poți adaugă, în schimb, fructe uscate. Se toarnă ciocolată topită pe o tavă depozitată 30 de minute în congelator sau 60 de minute în frigider. Se savurează cu prietenii, dacă pofta și cantitatea o permit.

Masti cu unt de cacao

Beneficiile cosmetice ale untului de cacao

Untul de cacao este bogat în antioxidanți, care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi ce au efecte dăunătoare asupra pielii. Radicalii liberi pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii, iar protejarea acesteia de radicalii liberi este absolut necesară dacă vrei să o păstrezi sănătoasă și tânăra. Untul de cacao este, de asemenea, antiinflamator, lucru ce ajută pielea să se refacă după o perioadă în care a fost supusă unor condiții vitrege. Multe femei susțin că utilizarea regulată a untului de cacao împiedică formarea vergeturilor în timpul și după sarcină. Vei găsi multe produse anti-vergeturi pe bază de unt de cacao. Untul de cacao are, de asemenea, reputația de a ajuta la vindecarea cicatricilor. Untul de cacao este bogat în acizi grași și hidratează profund pielea, făcându-l ideal pentru cremele corporale și balsamul pentru buze. Acesta conține acizi oleici, palmitici și stearici, care alimentează pielea. Nu există garanții, dar untul de cacao ar contribui și la ameliorarea mai rapidă în urmă iritării pielii, cauzată de eczeme și dermatite.

Untul de cacao poate fi folosit și pentru părul tău. Va ajută părul în următoarele moduri:

Îl hidratează în profunzime

● Îl face puternic și sănătos

● Reduce căderea firelor de păr

● Repară șuvițele uscate și deteriorate

● Părul devine mai ușor de aranjat

● Repară părul tratat chimic și împiedică deteriorarea lui

Masti de fata cu unt de cacao

Măști cu unt de cacao

Iată cât de ușor poți prepara acasă o mască de față cu unt de cacao, pentru a hidrata pielea:

Topește o bucată de unt de cacao de dimensiunea unui cub de gheață. Adăuga 2 linguri de ulei de măsline și 1 linguriță de ulei cocos. Amestecă bine până obții o pastă subțire. Îndepărtează cratița de pe foc înainte de fierbere. Adauga 5-6 lingurițe de apă minerală și las-o la rece. Aplică pe fată și lăs-o timp de 20 sau 30 de minute. Clătește cu apă caldă. Masează față cu un cub de gheață. Procedura poate fi făcută dimineața sau seara.

În privința părului, poți să-l utilizezi înainte de spălare pentru a acționa ca o mască de păr. Se topește o cantitate mică de unt și se face masaj. Ține-l în păr doar 10-15 minute, altfel se va solidifica și va fi dificil de îndepărtat. Poți să-l folosești și împreună cu șamponul, dar rezumă-te la o cantitate mică. Sperăm că te-am făcut suficient de curioasă încât să dai o șansa untului de cacao. Măcar unul dintre beneficiile sale îți va fi de folos, pe termen lung.

Sursa foto: Shutterstock

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 30 de zile

Retur simplu în 30 de zile

În cazul în care bijuteria nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 30 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2017 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard