Ghidul butonilor bărbătești

2019-01-28 11:09:12

Ghidul butonilor barbatesti pentru camasa

Butonii sunt un din rarele oportunități ale unui bărbat de a purta bijuterii și de a-și manifesta spiritul sartorial. Adesea trecuți cu vederea, butonii pot adăuga acele detalii care definesc un stil elegant. Butonii vin într-o sumedenie de forme, culori și stiluri, o gamă variind de la cercuri multicolore, la pătrate în tonul simple până la siluete animaliere. De la subtili la extravaganți, există nemumărate modele din care să alegem.Deși sunt mici, butonii pot crea o impresie puternică, de aceea este important să știm cum să îi alegem și să îi purtăm.

  1. Scurtă istorie a butonilor
  2. Cum se poartă butonii
  3. Alegerea butonilor în funcție de ocazie

 1. Tipuri de butoni și stiluri de închizătoare
 2. Butonii – un cadou potrivit pentru oricare bărbat
 3. Tips & tricks pentru purtarea butonilor

Scurtă istorie a butonilor

Butonii au o istorie lungă în moda masculină. Și-au făcut apariția pentru prima oară în Franța în primii ani ai secolului al 16-lea. Aceste versiuni timpurii erau făcute din bucăți de sfoară care legau manșetele cămășilor bărbaților. Butonii au evoluat în timp sub domnia lui Ludovic al XIV lea devenind cunoscuți ca boutons de manchette, sau butoni de manșetă, care erau sub forma unui set de sfere colorate, prinse împreună de un lanț scurt din zale mici.

În secolul 16, butonii erau asociați cu luxul și cu aristocrația. Nobilii din acea epocă nu își cumpărau niciodată butoni ci doar își completau colecția prin butonii pe care îi primeau cadou. Această tradiție continuă și astăzi, când de obicei o pereche de butoni îi sunt dăruiți mirelui pentru a completa ținuta.

Până la începutul secolului al 17-lea, acești simpli butoni din sticlă au evoluat în stiluri asemănătoare cu ale celor din ziua de astăzi, în pietre prețioase prinse între ele cu lanțuri scurte din aur sau argint, precursorii butonilor de acum.

Legenda spune că butonii moderni au câștigat popularitate din paginile cărții Contele de Monte Cristo, unde unul sin personaje purta diamante la cămașă, stârnind invidia oricui îi vedea. La puțină vreme după publicarea cărții, croitorii au început să pună accentul pe importanța detaliilor în ținuta unui „adevărat gentilom”.

Pe măsură ce butonii au devenit mai accesibili ca preț, bărbații din aproape toate clasele sociale au început să poarte butoni, iar croitorii erau ocupați să confecționeze cămăși formale pentru a promva vânzările de butoni.

În secolul al 20-lea, popularitatea butonilor scade, fiind populare mai ales cămășile care au deja butonii aplicați la manșetă, din motive practice, ducând la declinul popularității butonilor.

Deși cămășile de fiecare zi înclină spre ușurința și durabilitatea nasturilor, multe cămăși formale ale producătorilor de lux și-au păstrat stilul cu butoniere. Creatorii de bijuterii la rândul lor mai produc încă butoni pentru aceste cămăși, astfel că ei și-au păstrat alura de accesoriu sartorial al bărbaților atenți la modă. Butonii sunt un accesoriu esențial în garderoba oricărui bărbat care este preocupat de ținuta sa. Dar cu diveristatea ofertelor de pe piață, poate fi dificil să știm care este setul perfect care să completeze un costum. Frumusețea butonilor este că pot fi purtați oriunde: la birou, la nunți, la dineuri, la evenimente formale sau informale.

Cum se poartă butonii

Butonii sunt un accesoriu, nu punctul central al unei ținute, așa încât asigură-te că ei se asortează cu restul accesoriilor, ia în considerare culoarea cămășii, sacoul pe care îl vei purta, buzunarul de la piept și mai ales ceasul. Cămășile pentru butoni au manșetă cu două butoniere. Cămășile cu dublă manșetă sau cele cu manșetă franțuzească sunt cele mai populare cămăși pentru butoni. Aceste cămăși au o manșetă lungă care se îndoaie, astfel dublându-se. Se găsesc în toate magazinele cu cămăși, și pot fi purtate la orice ținută. Cămășile cu manșetă simplă sunt mai rare, pentru că sunt purtate exclusiv la evenimentele de gală. Butonierele sunt la fel, însă manșetele nu sunt lungi și nu se îndoaie.

Alegerea butonilor în funcție de ocazie

Stilul de butoni pe care îi purtăm depinde de ocazia cu care îi purtăm, sau chiar de sezon.

 • La frac

La frac întotdeauna se poartă butoni, și cu cât mai simpli, cu atât mai bine. Cei din onix sau sidef sunt cele mai populare opțiuni.

 • La costum

Dacă purtăm costum zi de zi, atunci butonii sunt o opțiune excelentă de a adăuga personalitate și un strop de eleganță. Fie că ne referim la cine în oraș, evenimente sociale sau dineruri, butonii sunt tot ce trebuie: culori originale, materiale personalizate.

 • La blugi

Aici bărbații sunt împărțiți în două categorii: unii care nu au nicio problemă să poarte butoni la blugi și alții care consideră că butonii sunt prea pretențioși pentru a fi purtați la o ținută atât de relaxată. Butonii pot fi purtați la blugi cu condiția respectării unor reguli de bază: blugii trebuie să fie închiși la culoare și să fie un model elegant, nu decolorați sau rupț. Cămașa nu trebuie să fie albă (pentru că s-ar potrivi unui costum), ci într-o culoare mai relaxată, sau cu un model discret: lavandă, verde deschis, cu dungi sau carouri abia vizibile. Butonii trebuie să fie originali și colorați, care să lase să se ghicească personalitatea purtătorului.

 • La o nuntă

Nunțile sunt ocazia perfectă de a purta butoni. Indiferent dacă sunteți mire, cavaler de onoare, socru mare sau mic, naș sau simplu invitat. Cum nunta este un eveniment fericit ținuta vă permite să vă jucați cu modelul butonilor: dacă aveți unii originali și doriți să îi arătați, acum este ocazia, iar dacă sunteți mai conservator puteți de asemenea să etalați o pereche de butoni eleganți, simpli dintr-un material prețios, ori încrustați cu o piatră prețioasă.

 • La birou

Pentru o ținută elegantă la birou, în special pentru avocați sau consultanți financiari, sunt potriviți butonii simpli, cu design clasic dintr-un metal prețios.

Tipuri de butoni și stiluri de închizătoare

Tipul de închizătoare ale butonilor afectează întregul ansamblu, de la butonii nod din mătase sau din alte materiale, care sunt de obicei purtați la ocazii informale la butonii „glont” sau cei curbați, care sunt potriviți pentru cele mai multe ocazii.

Butonii „glonț”

Cel mai des întâlnit model sunt butonii „glonț”, pentru că se prind cel mai ușor și pentru că mecanismul pare cel mai sigur. Glonțul, cilindrul de metal suspendat între două bucăți de metal se întoarce la nouăzeci de grade pentru a se închide. Dezavantajul acestor butoni este că partea din spate este vizibilă și este mai puțin elegantă decât partea din față.

Butonii cu lanț

Așa cum sugerează și numele, sunt două componente legate între ele cu un lanț scurt, model foarte popular în anii ’30 ai secolului trecut. Ei necesită o oarecare îndămânare pentru a fi puși la mânecă.

Butonii cu dublă față

Acești butoni sunt de obicei din email, argint sau aur. Sunt rotunzi, pătrați, ovali, sau hexagonali.

Butonii cu bilă fixă

Acești butoni au atașată de o față o bară fixă în vârful căreia se află o bilă mică și grea. Sunt versatili și eleganți, deși vin ceva mai lejer pe manșetă decât alți butoni.

Butonii noduri

Sunt similari cu butonii cu lanț, cu două capete conectate de un șnur scurt cu lungime flexibilă, iar capetele sunt sub forma unor noduri decorative.

Materiale din care se fac butonii

Materialul din care sunt făcuți butonii sunt principalul determinant al ocaziei cu care sunt purtați.

Butonii făcuți din pietre prețioase – diamant, opal, rubin etc – sunt rezervați pentru ocazii formale.

Cei simpli din metale prețioase precum aur sau argind sunt acceptați și în ocazii formale, iar cei din titaniu, email sau sticlă sunt cei mai versatili și pot fi purtați cu orice ocazie, de la birou până la dineuri.

Butonii confecționați din mătase sau alte materiale sunt rezervați pentru ocazii mai relaxate. Butonii din fibră de carbon Un material durabil, contemporan cu o suprafață nedetă argintie care poate fi colorată cu ușurință în timpul procesului de fabricație. Popular în cazul butonilor complet din metal, mai ales într-un design modern.

Butonii din cristal

O alegere versatilă pentru o pereche de butoni strălucitori, disponibili în aproape orice culoare, formă sau mărime.

Butonii din email

Un material popular pentru a adăugă culoare unei suprafețe in metal. Creează o suprafață netedă, cu o anume strălucire, destul de durabil deși se poate crăpa dacă este lovit de o suprafață tare.

Butonii din sticlă

Sticla este un material versatil și ieftin, cu multe variante cromatice. Sticla colorată este foolosită mai ales la ocaziile relaxate, însă un factor important este designul.

Butonii cu sidef

Un material perlat, din care se fabrică și nasturii cămășilor, folosiți pentru orice ocazie.

Butoni din onix

O formă cristalină de cuarț, disponibilă în multe nuanțe, inclusiv alb, purpuriu, albastru și negru. Adesea onixul negru este folosit pentru butonii formali.

Butonii cu pietre prețioase

De la diamante, rubine, smaralde până la citrine și opal. O variantă scumpă, cu stiluri de la cele mai simple până la sofisticate.

Butoni din titaniu 

O opțiune durabilă cu o culoare argintie lipsită de străucire. Datorită durabilității sale, este popular ca alegere pentru butonii gravați, pentru că gravura rezistă mai bine în timp decât pe materialele mai moi.

Butonii – un cadou potrivit pentru oricare bărbat

Mulți bărbați sunt intimidați de butoni pentru că nu știu cum să îi poarte.

Less is more –în mod tradițional, butonii aveau modele simple, fără prea multe ornamente. Ei erau făcuți să accentueze o ținută și să îi adauge un detaliu de formalitate, fără a o încărca. Butonii din aur, platină, sticlă sau titaniu sunt cei mai versatili. Cei din alte materiale precum emailul sau pietrele prețioase fiind mai sofisticați, vor avea nevoie de ocazie mai specială.

Butonii moderni – o alegere delicată O pereche de butoni cu o anumită tematică sunt o alegere tentantă, mai ales când sunt un cadou pentru un prieten apropiat sau o rudă. Dacă persoana respectivă este microbist înrăit sau îi place să cânte la chitară, o pereche de butoni sub formă de minge de fotbal sau de chitară pare o idee bună, sunt puține evenimente în timpul cărora poate purta astfel de butoni. Așadar, în loc să investim într-un cadou care poate că nu va fi purtat niciodată, alegeți o pereche clasică, ce va fi purtată cu plăcere.

Tips & tricks pentru purtarea butonilor

 • Dacă nu știți ce fel de butoni să alegeți, mergeți pe varianta clasică, liniile și formele simple nu se demodează niciodată și nici nu vor face notă discordantă cu ținuta voastră 
 • Dacă butonii sunt din metal (argint, aur) asigurați-vă că se potrivește cu celelalte metale din ținuta dumneavoastră: catarama de la curea sau de la bretele, catarama de la pantofi sau alte bijuterii (verigheță, lanț, ac de cravată) 
 • Dacă butonii au un material cu o combinație de culori, alegeți un alt accesoriu din ținută: cravata, batista de la butonieră sau poate chiar su șosetele. 
 • Cămășile obișnuite pot fi convertite de un croitor în cămăși cu butoni, îndepărtând nasturele și înlocuindu-l cu o altă butonieră.
 • Calitatea materialelor este importantă: butonii din aur, argint sau alte metale sunt de departe mai eleganți decât cei din pânză sau din plastic. De asemenea, cei de o singură culoare sunt mult mai ușor de purtat și de asortat. 
 • Nu vă fie teamă să fiți mai original, atât timp cât respectați anumite reguli, butonii sunt accesoriul personalității sau hobbiurilor dumneavoastră într-o exprimare elegantă.
Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 14 zile

Retur simplu în 14 zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 14 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2020 Teilor.ro
 • Card Avantaj
 • MobilPay
 • Visa
 • MasterCard