Întrebări frecvente

Forma tradițională este cea rotundă, dar există și altele precum princess, oval, marquise, iar alegerea uneia specifice depinde de gustul personal.
Caratajul se referă la greutatea unui diamant, mai precis la măsura în carate. Un carat este egal cu 0.2 grame și este unitatea de măsură standard pentru greutatea diamantelor. Diamantele pot fi măsurate în carate fracționare, cum ar fi 0.25 carate sau 0.50 carate. Cu cât diamantul este mai mare, cu atât va fi mai scump, deoarece diamantele mari sunt mai rare și mai valoroase. Este important de reținut că dimensiunea vizuală a unui diamant nu este întotdeauna proporțională cu greutatea sa în carate, iar forma și designul inelului poate face ca un diamant să pară mai mare sau mai mic decât este în realitate.
Autenticitatea unui diamant poate fi verificată prin intermediul unui certificat emis de un laborator de specialitate, care va conține informații detaliate despre caracteristicile diamantului.
Diamantele naturale sunt certificate de laboratoarele specializate cum ar fi GIA, AGS, HRD și IGI. Certificatul conține informații despre caracteristicile diamantului, cum ar fi greutatea, claritatea, culoarea și tăietura. Diamantele sintetice nu au acest certificat de autenticitate.Este important de menționat că unele diamante sintetice pot fi identificate doar de către experți cu ajutorul unor echipamente speciale și analize chimice. Este recomandat să cumperi diamante de la surse de încredere, cum ar fi magazinele de bijuterii cu renume sau bijutierii recunoscuți.
Inelul cu diamant necesită o atenție sporită la curățare, mai ales modelele cu gravuri, filigran sau detalii lucrate manual. Înainte de a începe curățarea propriu-zisă, folosește o pensetă pentru a îndepărta fibrele sau firele prinse în unele porțiuni ale inelului. Clătește apoi inelul cu apă și scufundă-l într-o soluție de curățare din amoniac diluat cu trei părți de apă, dar nu îl lăsa la înmuiat mai mult de un minut. Periază apoi ușor inelul și șterge diamantul cu o cârpă moale, care să nu se agațe în colțurile în care este încastrat.
Pentru a păstra o bijuterie cu diamante în siguranță, este recomandat să o depozitezi într-o cutie specială pentru bijuterii, departe de lumina directă a soarelui și alte surse de căldură, care pot afecta strălucirea pietrei și să o protejezi de produsele de îngrijire a pielii și parfumuri. De asemenea, este important să verifici bijuteria periodic pentru urme de murdărie și să o cureți adecvat, astfel o vei putea păstra în condiții optime pentru o perioada cât mai lungă de timp.