Acvamarin. Ce este și de ce este folosit pentru bijuterii talisman

2017-05-17 10:39:22

 

 De ce este apreciata piatra de acvamarin

Acvamarinul este o piatră semiprețioasă de culoare albastru-deschis sau verzuie. Face parte din familia berilurilor, un mineral compus din silicat de aluminiu și beriliu. În 1912 a fost proclamat talismanul celor născuți în luna Martie de către Asociația Națională a Bijutierilor din America, dar este considerat amuleta Scorpionilor.

Numele acestei pietre semiprețioase provine din latinul „aqua marina” care înseamnă apă de mare. Este inspirat de culorile pe care le are, variațiile între albastru seren și nuanțe de verde amintind foarte mult de nuanțele diferite pe care le are apa mării.

Cât valorează acvamarinul?

Valoarea acvamarinului diferă, ca la orice piatră prețioasă sau semipreționasă în funcție de carate. Prețul acvamarinului depinde de culoare și de claritate. Cu cât nuanța este mai închisă și mai apropiată de albastru, cu atât valoarea lui crește.

Pe lângă prețul brut al pietrei se adaugă și costul prelucrării, precum și metalul în care este montat.

De ce este acvamarinul o piatră semipreționasă foarte căutată?

Acvamarinul este apreciat în primul rând pentru frumusețea lui și pentru faptul că poate fi folosit atât pentru bijuterii de zi cu zi, cât și pentru ocazii speciale. Astfel, datorită culorii sale și a prețului avantajos, se regăsește în foarte multe modele de bijuterii pentru mirese, precum și în inele de logodnă. Pentru acest tip de bijuterii poate fi îmbinat cu alte pietre și metale prețioase, precum diamantul și aurul alb.

Pe lângă aspect și preț, acvamarinul este renumit și pentru proprietățile sale terapeutice. Se spune că este o piatră care protejează împotriva răului și îl ajută pe cel care o poartă să fie calm și să își găsească liniștea interioară.

Acvamarinul, o piatră semiprețioasă versatilă

Acvamarinul este una dintre pietrele semiprețioase care au devenit în ultimii ani foarte căutate și în România. Este o alegere care inspiră calm și seren, ajută la relaxare și se pretează oricărei ocazii. Poate fi un pandantiv fixat pe un lanț de argint, sau un inel de logodnă din aur alb și diamant.

Indiferent de accesoriul preferat, este foarte important ca în alegerea pietrei să fie luate în calcul câteva aspecte, începând cu prelucrarea și proveniența.

Proveniența și metode de prelucrare

Pliniul cel Bătrân, un istoric, filolog și literat roman, spunea că acvamarinul provine din adâncul mărilor, din lada de comori a unei sirene. Deși legenda este foarte interesantă, în prezent acvamarinul provine în cea mai mare parte din Brazilia, dar și de la producători mai mici: Pakistan, Myanmar, Rusia, China, Namibia, Mozambic, Zambia, Kenya și statele California și Colorado din SUA.

Se spune că în 1920 a fost descoperit în Brazilia cel mai mare acvamarin din lume: 110kg, 520.000 carate și o transparență perfectă.

Prelucrarea acvamarinului se face în 2 moduri: tăiere și expunere la căldură. Cel mai adesea tipul tăieturii este  pară sau briliant, iar forma poate fi ovală, dreptunghiulară, pătrată. Expunerea la căldură este o practică răspândită care ajută la accentuarea nuanțelor. Tratamentul este permanent și ireverisibil, dar nu afectează calitățile pietrei.

Conform Gia.edu, există și beriliul sintetic care poate fi într-un număr variat de culori: roșu, galben, acvamarin și verde. Deci poate fi găsit pe piață și acvamarin sintetic. Are exact aceeași compoziție precum cel natural, singura diferență este că este făcut în laborator, de om.

Cum alegi și cum evaluezi o piatră de acvamarin

Calitatea pietrelor semiprețioase se calculează cu ajutorul indicatorilor A, AA și AAA, cea din urmă fiind cea mai bună calitate. Diferențele între ele sunt de culoare: de la albastru marin, până la un albastru ciel, și de transparență: perfect clare sau cu mici impurități.

aaa

Pentru evaluarea unei bijuterii cu acvamarin trebuie avute în vedere anumite aspecte: calitatea pietrei și a finisajului. Calitatea pietrei și numărul acesteia de carate este dictat de nuanță și de claritate: cu cât este mai albastră și mai clară, cu atât este mai valoroasă. Însă pentru alegerea unei bijuterii este de preferat să se țină cont și de alte aspecte.

Chiar dacă diferențele de preț între calitățile de acvamarin nu sunt foarte mari, alegerea unei anumite nuanțe se poate face și în funcție de preferințele personale. Sunt factori foarte importanți în alegere și cadrul în care va fi folosită bijuteria, precum și tenul celui care o va purta.

Nu în ultimul rând, se poate face cu ușurință confuzie între acvamarin și topaz. La prima vedere cele două sunt foarte asemănătoare, singurul mod în care pot fi văzute diferențele dintre topaz și acvamarin sunt folosind lupa bijutierului. Dacă se văd două linii de refracție, pe mijlocul pietrei, este vorba despre topaz.

topaz acvamarin

Cum se păstrează o piatră de acvamarin

Întreținerea acvamarinului este relativ simplă, nu este o piatră pretențioasă. Este suficient să fie spălată cu apă călduță și săpun. Nu este indicat să rămână urme de săpun pe suprafața pietrei, așa că se recomandă clătirea din abundență. Apa fierbinte poate induce un șoc termic, dar riscul poate fi evitat prin folosirea unei temperaturi potrivite a apei. În acest sens este recomandată și evitarea cosmeticelor, detergenților chimici, parfumurilor, pentru că pot afecta suprafața pietrei cauzând daune pe termen lung.

Acvamarinul trebuie depozitat într-un loc ferit de lumină directă și căldură puternică. În cutia de bijuterii este recomandat să fie ținut separat de alte obiecte, pentru că suprafața se poate zgâria sau mătui destul de ușor.

Bijuterii cu piatră de acvamarin 

Există foarte multe tipuri de bijuterii cu acvamarin. Este o piatră foarte versatilă și se potrivește în aproape orice combinație. Datorită prețului accesibil și a proprietăților sale terapeutice, este folosit foarte des pentru cadouri.

Bijuteriile din argint cu acvamarin sunt cadoul perfect pentru aniversarea de 16 și 19 ani de căsătorie. Pentru ocazii speciale precum zile de naștere, poate fi dăruită celor născuți în luna Martie și Scorpionilor.

În ultimii ani, acvamarinul în România a devenit o piatră semiprețioasă foarte căutată pentru bijuterii de mirese și inele de logodnă. Energia acvamarinului ajută la limpezirea gândurilor și la exprimarea dorințelor într-un mod rațional și înțelegător față de celălalt. Acesta este unul dintre motivele pentru care se spune că aduce noroc în dragoste și că are o influență benefică asupra cuplurilor căsătorite.acvamarin

Toate bijuteriile cu acvamarin pot fi din argint sau din aur alb, în funcție de buget, preferințe și folosire. Inelele de logodnă și bijuteriile pentru mirese sunt de regulă făcute din aur alb și conțin o combinație între acvamarin și diamant. Acvamarinul pentru pandantive, cercei, brățări, inele sunt, de regulă, montate în argint.

Acvamarinul, un talisman cu proprietăți terapeutice

De-a lungul istoriei, acvamarinului i s-au atribuit foarte multe proprietăți și a fost parte din legende și povești. Romanii credeau că pentru zeul mării, Neptun, această piatră este sacră. Pentru sumerieni, egipteni și evrei era un simbol al fericirii și al tinereții veșnice. În era creștină a fost asociat cu Apostolul Toma pentru că imita cerul și pământul, iar acesta călătorise foarte mult pe mare pentru a răspândi credința. De la superstiția că îi păzește pe cei care traversează ape, până la cristalul folosit de ghicitoare, acvamarinul este o piatră semiprețioasă care face parte din folclor.

Din Antichitate și până în zilele noastre, se crede că acvamarinul are o influență pozitivă asupra celui care îl poartă. Deși foarte multe sunt mituri, nu poate fi negată influența pozitivă pe care culoarea o poate avea. Este un efect similar cu privitul valurilor mării: liniștitor și relaxant.

Se spune că ajută la reducerea anxietății și alungă coșmarurile. Poate să insufle un sentiment de încredere în sine și ajută la depășirea tracului în special pentru actori și oratori.

Acvamarinul este cristalul celor din zodia Scorpion. Conform credințelor populare, cristalele zodiilor îl protejează pe cel care le poartă și îl ajută să fie liniștit, împăcat și concentrat pe ceea ce își dorește.

Acvamarinul, piatra lunii martie

Piatra lunii martie este acvamarinul, cel mai probabil datorită faptului că este o lună de apă și se credea a fi originară din mare. Tradițional era piatra sacră a marinarilor și îi ajuta să traverseze în siguranță mări, indiferent de vremea nefastă. Se spune că îl ajută pe cel care îl poartă să facă față provocărilor și are un efect pozitiv asupra stării psihice și fizice.

Se spune că …. Pietre de acvamarin celebre

Acvamarinul este o piatră semiprețioasă care se potrivește oricărei ocazii. Fie că este vorba despre o bijuterie din argint cu acvamarin, fie din aur alb, combinațiile sunt nenumărate, iar rezultatele sunt pe măsură.

Se spune că acvamarinul va aduce victoria în luptă celui care îl poartă. Poate fi considerat și acesta unul dintre motivele pentru care celebritățile îl poartă la evenimente importante.

Pe lângă farmecul și frumusețea pe care le posedă, acvamarinul este o pată de culoare și o sursă de inspirație pentru cei din jur.

Catherine Zeta Jones a purtat un acvamarin de 50 carate creat de H. Stern pentru participarea la Premiile Academiei din 2001.

catherine zeta jones

Charlize Theron a ales o pereche de cercei cu acvamarin pentru participarea la Globurile de Aur, în 2005.

charlize

La Oscaruri, în 2014, Jessica Biel a purtat o pereche de cercei și o brățară cu acvamarin. În ceea ce o privește nu este nicio surpriză, pentru că și inelul de logodnă este o combinație foarte frumoasă între diamant și acvamarin.

jessica biel

Sursa foto: Shutterstock, Pinterest

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 14 zile

Retur simplu în 14 zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 14 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2020 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard