Citrinul, piatra pretioasa dedicata creativitatii

2019-09-17 09:06:44

Citrina este piatra norocoasă a celor născuți în noiembrie și a celor din zodia Scorpion. De asemenea, este piatra care se dăruiește la aniversarea a 13 și 17 ani de căsătorie. Citrina este piatra speranței, tinereții, sănătății și fidelității.

Informaţii generale despre citrin

Cum arată

Citrinele si secretele lor

Citrina este o varietate de cuarț galben, găsit adesea în roci metamorfice, mai ales granit și gneiss. Piatra norocoasă a celor născuți în penultima zi a anului, citrina este însorită precum floarea-soarelui din picturile lui Vincent van Gogh. Gama de nuanțe variază de la cel mai palid galben până la galbenul – ambră, numit Madeira datorită asemănării cu vinul de Madeira.

Provenienţă


Inel cu ametrinaCele mai multe cristale se găsesc în minele din sudul Braziliei, în Spania, Africa, Madagascar, Franța, Colorado, Carolina de Nord, Uniunea Sovietică, Bolivia, Mexico și Uruguay. În mina din Anahi, Bolivia, se găsesc cristale care conțin o combinație unică de ametist cu citrină; când aceste două geme apar împreună  poartă denumirea de ametrină.

Istorie şi legende


Citrina a fost populară de-a lungul secolelor, mai ales într-o perioadă în care sursele păreau puține și limitate. Poate și din cauza acestui detaliu citrina nu este menţionată ca piatră prețioasă înainte de primul secol după Hristos.
Romanii sunt probabil primii care au purtat citrină ca piatră centrală în bijuterii, în stil caboșon. Pontifii romani purtau inele cu ametiste și citrine masive. Grecii obișnuiau să cioplească figurine din citrină. Citrina a devenit populară în timpul perioadei romantice, când artizanii preferau să folosească gemele în culori calde pentru a înfrumuseța bijuteriile din aur. De asemenea, în timpul perioadei victoriene, era o piatră foarte populară printre scoțieni.

Citrinul si emotiile pretioase
În prima jumătate a secolului 20, adepţii curentului Art Deco obişnuiau să monteze citrine impresionante în bijuterii statement, purtate mai ales de starurile de la Hollywood, precum Greta Garbo și Joane Crawford.
Citrina era asociată cu două zeiţe: Demetra, zeița recoltei și a maternității și Sekhmet, zeița egipteană a războiului și puterii. Se credea că citrina are puteri magice, fiind purtată ca talisman împotriva gândurilor rele și a veninului de șarpe.
Se mai credea, de asemenea, că are proprietăți medicinale și era folosită adesea ca remediu pentru bolile digestive.
Asiaticii din zilele noastre poartă citrina pentru noroc la teste, interviuri sau examene, cât și pentru inducerea gândurilor pozitive atunci când se ivesc situaţii dificile.

Caracteristici ale citrinei


Compoziţie chimică: Dioxid de Siliciu.
Citrinul intră deseori în componenţa ametrinului (împreună cu ametistul) sau a cuarţului bicolor.

CITEŞTE ACUM ARTICOLUL DESPRE AMETIST AICI

Afla totul despre ametist si descopera colectia de bijuterii cu pietre pretioase Teilor

Culoare

Cele mai rare culori ale citrinei sunt cele saturate, cu o componenţă foarte discretă, aproape inexistentă de cafeniu, variind de la galben pal până la portocaliu și portocaliu roșcat.

Claritate

Citrina este de obicei lipsită de impurități vizibile cu ochiul liber. În citrina foarte deschisă la culoare se observă incluziuni, acest detaliu diminuându-i considerabil valoarea.

Tăietura

Citrina se găsește într-o varietate largă de forme și stiluri de tăieturi. Citrina brută, cu incluziuni minore este adesea utilizată pentru confecționarea de mărgele. Citrina „flawless” se prelucrează de obicei în stilul traditional, tăieturile preferate fiind: rotundă, ovală, marquise şi pară.

Carate


De-a lungul timpului au fost găsite în subteran chiar şi cristale de citrină cu o greutate de 20 carate. Citrina are duritatea 7 pe scara Mohs și este o piatră sensibilă la căldură.

Secretele citrinului

Cum recunoşti un citrin autentic


Atunci când cumpărați o bijuterie cu citrine, luați drept criteriu de selecţie căldura culorii. Citrina este o opțiune mult mai accesibilă pentru o bijuterie decât topazul sau safirul galben. Citrina se potrivește în montura unor bijuterii cu design îndrăzneț, vibrant, chiar dramatic. În acelaşi timp, creează un mix efervescent în combinații cu alte pietre prețioase colorate.

Brosa scotiana din epoca Victoriana

Proprietăţile şi efectele citrinului asupra purtătorului

În plan emoţional


Cu sclipirile sale însorite, citrina este simbolul speranței și al puterii, talismanul ideal pentru cei care trebuie să depășească momente dificile.
Citrina este adesea asociată cu valorile pozitive precum speranță, bucurie şi fidelitate.

Citrinul si proprietatile sale vindecatoare

În plan spiritual


Se spune că citrina promovează creativitatea, elimină tendințele autodistructive și ajută la limpezirea gândurilor. Citrina ajută la purificare și regenerare. Purtând în faţetele sale energie solară, citrina este excelentă în tratarea depresiei, subestimării și fobiei. Îmbunătățește claritatea minții, promovând calmul interior și înțelepciunea. Stimulează intelectul și ajută la o mai bună verbalizare a gândurilor și sentimentelor. Citrina este folositoare pentru păstrarea calmului în cele mai dificile situații. Citrina risipește stresul și negativismul, învăluindu-ne într-o liniște relaxantă. Ne ajută să depășim teama, furia și tendințele distructive. Are o energie caldă, creativă care ne înzestrează cu flexibilitate în gândire și deschidere spre noi experiențe. Atrage prieteni și mentori folositori intelectului și sufletului nostru, încurajează generozitatea, aducând în același timp prosperitate în viața noastră. Degajă bucurie și insuflă o atitudine pozitivă, negativismul și tristețea risipindu-se în preajma citrinei.

Efecte asupra sănătăţii


Citrina are calități care ajută în tratarea afecțiunilor care țin de aparatul digestiv. Stimulează digestia, splina și pancreasul. Se crede că citrina este un tonic pentru sistemul circulator, ajutând la curățarea sângelui. Se mai spune că citrina îmbunătățește trecerea impulsurilor electrice în sistemul nervos și ajută la funcționarea sistemului endocrin. Citrina energizează și revigorează trupul. Este folositoare celor sensibili la mediul înconjurător. Citrina este benefică pentru stagnarea bolilor degenerative. Ajută la ameliorarea problemelor de vedere, în echilibrarea hormonală și a glandei tiroide.

Citrinul si zodiile


Citrinul este piatra recomandată Scorpionilor, fiind, în acelaşi timp, talismanul norocos al celor născuţi în anul Cocoşului (zodiacul Chinezesc). Planetele cu care se asociază piatra sunt Jupiter şi Mercur. Citrinul aduce protecţie, succes în afaceri, prosperitate şi sănătate purtătorului. Este piatra Arhanghelului Gabriel, cel care sprijină orice act al comunicării şi cel care aduce speranţa.

Întreţinerea bijuteiilor încrustate cu citrine


Citrina are duritate 7 pe scara Mohs, fiind suficient de rezistentă la zgârieturi încât să poată fi purtată în fiecare zi. Bijuteriile cu citrine pot fi curățate cu apă călduță și puțin săpun, iar apoi șterse ușor cu un material moale. Deși se poate curăța cu mașina ultrasonică, nu se recomandă utilizarea aburilor pentru întreţinerea citrinei, pentru că îşi poate pierde din calităţi dacă este expusă la temperaturi ridicate.

Sursa imagini: Pinterest

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 14 zile

Retur simplu în 14 zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 14 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2020 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard