Tot ce trebuie să știm despre platina

2019-05-08 10:42:16

Descoperita in mormintele faraonilor egipteni din dinastia a XII-a (2000 i. Hr.), platina era cunoscuta si indienilor din America Centrala. Intre 1828 si 1844, in Rusia, au fost batute monede de platina.

Desi initial nu i s-a acordat mare atentie, platina este astazi unul dintre cele mai valoroase pietre pretioase. Rară și misterioasă, platina este un metal dens și stabil, folosit adesea în industria bijuteriilor datorită aspectului său atractiv, precum și în industria medicală, electronică și chimică datorită variatelor și unicelor proprietăți chimice și fizice.

Informatii generale despre platina
Istorie
Caracteristici
Utilizari Aur alb vs platina

Informatii generale despre platina

Ce este platina?

Platina este un metal de tranziție de culoare alb-argintie, găsit în depozite din albiile râurilor. La aspect seamănă cu argintul, dar pe tabelul periodic apare mai apropiat ca structură de alte metale rare și grele, precum rodium, paladium, iridium, rutenium și osmium.

Este un metal lucios și foarte stabil, rămânând nealterat sub acțiunea aerului, apei și majorității acizilor. Este maleabil și este folosit în multe domenii, de la bijuterii la electronice, de la aparatură dentară până la industria de armament. Platina absoarbe hidrogenul, la fel ca și paladium-ul.Aliajele de platină și cobalt sunt magnetice.

In ceea ce priveste densitatea metalelor, platina atinge 21,45 g/cm3 , fiind considerat un metal greu. Platina face parte din categoria metalelor nobile, si nu doar pretioase, cum se intampla in cazul argintului. Metalele nobile au o rezistenta foarte buna la coroziune si isi mention stralucirea in timp. Probabil din acest motiv, majoritatea cuplurilor care decid sa se casatoreasca aleg inele din platina sau aur, in locul celor realizate din argint.

Bijuteriile din platina pastreaza nuanta de alb pur a metalului pentru totdeauna, chiar si atunci cand nu sunt purtate in conditii ideale. Gramul de platina este mai scump decat cel de aur, insa mai ieftin decat cel de paladiu sau rodiu.

Care sunt caracteristicile platinei?

Simbolul atomic: Pt

Numărul atomic: 78

Categoria chimică: metal de tranziție

Punct de topire: 1768.3 °C

Duritate pe scara Moh:4-4.5

Unde se găseşte platina?

Cei mai mari producători de platină din lume sunt: SUA, Canada, Africa de Sud şi Canada.

Cum se extrage platina?

În mod obișnuit, minerii extrag platina din minereuri care conțin platină, zdrobindu-le într-o solutie de apă, lăsând particulele de platină să se desprindă de pe minereu și să plutească în apă. Apoi aerul este pompat în această apă. Particulele de platină se atașează de oxigen și se ridică la suprafață, de unde sunt colectate și lăsate la uscat.

Pudra odată uscată este încălzită la temperatura de 1500C° în cuptoare electrice unde prin procese electrolitice și chimice sunt îndepărtate particulele de fier și sulfur, nichel, cupru și cobalt.

În următoarea etapă minereul concentrat este dizolvat în apă regală (un amestec de acid azotic și acid clorhidric), de unde se obține acidul cloruplatinic care apoi va fi ars pentru a se obține platina pură. Același procedeu este folosit și pentru obținerea aurului pur.

Care este istoria platinei?

Provenienta

O teorie publicată în urmă cu câțiva ani spune că aurul și platina au „căzut” pe Pământ în urma unei ploi meteoritice, în urmă cu mai bine de patru miliarde de ani, iar depozitele de metale prețioase au apărut în timpul formării Terrei, atunci când fierul topit a fost atras spre centru, ducând cu el vaste cantități de metale prețioase.

Cum a fost descoperită platina?

Un sarcofag egiptean care datează din jurul anului 700 î.Hr. este decorat cu bijuterii realizate din metale din grupul platinei. Aceasta este cea mai timpurie folosire a platinei, deși aborigenii din America de Sud foloseau ornamente din aur și aliaje de platină înainte de a fi descoperiți de Columb.

Conchistadorii spanioli au întâlnit pentru prima dată platina în secolul al 16-lea, dezamăgiți la început că nu era argint, care pe vremea aceea era bine cunoscut ca metal prețios. Inițial conchistadorii au crezut că este un metal inferior argintului și l-au botezat „platina”, adică „argintul mai mic”, dar cum metalul proaspăt descoperit era mai tare decât fierul, mai frumos și neobișnuit de rezistent la căldură, l-au adus cu ei acasă în Europa.

În 1557, umanistul italian Iulius Scaliger scria despre acest metal straniu pe care niciun furnal nu îl poate topi, dar abia în anul 1783, primul care a reușit să obțină o mostră de platină pură a fost Francois Chabaneau.

În anul 1803, englezul William Wollaston a descoperit metoda modernă prin care se extrage metalul din minereu, metodă care s-a păstrat aproape la fel până în zilele noastre. William Hyde Wollaston a mai descoperit alte două metale: paladium și rodium. Platina și-a găsit repede locul în piața metalelor prețioase și a bijuteriilor, și cererea de platină crescândă a condus la ceea ce a purtat în istorie numele de „Epoca de platină a Spaniei”.

Cel mai mare depozit de platina din lume

Cererea tot mai mare a dus la descoperirea unor depozite însemnate în Munții Urali în 1824 și în Canada în 1888, dar cea mai mare descoperire a venit în 1924, când în albia unui râu în Africa de Sud s-a descoperit o pepită de platină care a dus la descoperirea complexului vulcanic Bushveld, cel mai mare depozit de platină de pe Pământ, care furnizează astăzi aproximativ 75% din cantitatea de platină de pe piață, cu Rusia și Zimbabwe suplinind restul.

Care sunt utilizarile platinei?

Platina este un metal cu mai multe proprietăți utile, lucru care explică folosirea lui într-o gamă largă de industrii.

Este unul din cele mai dense metale – de aproape două ori mai dens decât plumbul – și foarte stabil, lucru care îi conferă proprietăți anticorozive excelente.

Este un bun conductor de electricitate, este maleabil și ductil (se poate prelucra în foi sau fire foarte subțiri). Pentru un metal produs într-o cantitate atât de mică (în jur de 190 de tone pe an), platina este folosită în numeroase produse de utilitate uzuală.

Confecţionarea bijuteriilor

Aproximativ 40% din cerere o reprezintă industria de bijuterii unde este în principal folosită pentru producerea aurului alb. Pe lângă aceasta, platina se folosește în sine pentru confecționarea de bijuterii.

În industria de automobile

Rezistența platinei la coroziuni și stabilitatea la temperaturi ridicate o face catalistul ideal în reacții chimice. Datorită acestui aspect, platina este folosită în industria de automobile. Convertorii catalitici reduc emisiile nocive, declanșând reacții care transformă peste 90% din hidrocarbonați în compuși mai puțin nocivi.

În medicină şi pentru echipamente de laborator

Platina este considerată un metal compatibil biologic pentru că este non-toxică și stabilă și nu reacționează negativ în contact cu țesutul uman. Cercetări recente au arătat că platina pare să inhibe dezvoltarea unor anume celule canceroase.

În industria medicală cererea este în creștere pentru platină, datorită proprietăților conductoare pentru fabricarea de electrozi pentru stimulatoarele cardiace, precum și pentru implanturile de retină, dar și în industria farmaceutică.

În industria de electronică, pentru contacte electrice

În industria de electronică, platina este folosită pentru fabricarea de cristale semiconductoare pentru lasere, în timp ce diverse aliaje sunt folosite pentru fabricarea de discuri magnetice pentru hard-diskuri și contacte pentru telecomenzile auto.

Aur alb vs Platina

De obicei, platina este marcată pe bijuterii cu ”PT” sau ”PLAT”. Uneori mai este marcată și puritatea platinei, fie „PT 900” – când puritatea este 90% platină și 10% alte metale, fie „PT 950”, sau”PT 999”.

Platina, aurul alb și argintul - trei metale prețioase diferite:

- Platina (Pt) este cea mai rară și cea mai prețioase dintre cele 3.Platina este în acest moment cu aproximativ 50% mai scumpă decât aurul. Platina este în mod natural albă și rezistentă la zgârieturi.

- Aurul (Au) alb este un aliaj al aurului cu alte metale, dar proporția cea mai mare o are aurul.

- Argintul (Ag) este cel mai ieftin, aproximativ 2.5% din prețul aurului și 1.67% din prețul platinei.

- Platina este aproximativ 40% mai densă decât aurul alb, mult mai durabil și mai greu. - Platina este de 30 de ori mai rar decât aurul.

- Atunci când este zgâriată, platina nu pierde din greutate, pentru că metalul nu este pierdut, ci redistribuit. - Platina este cel mai ductil dintre metalele pure. Doar aurul este mai maleabil. - Platina este aproximativ 60% mai grea decât aurul de 14K. Astfel dacă avem două bijuterii identice, cea din aur de 14K va cântări 10g iar cea din platină va cântări 16 g. - Platina are o puritate de 95%, iar aurul are de 91.6% (18K), 75% (cel de 18K) sau de 58% (cel de 14K) - Cuvântul „platină” este adesea asociat cu bogăție și valoare sporită.

Transport gratuit și asigurat

Transport gratuit și asigurat

Teilor asigură livrarea rapidă a produselor achiziționate online. Transportul este asigurat si gratuit.

Împachetare cadou gratuită

Împachetare cadou gratuită

Secretul celor mai frumoase bijuterii aur constă în atenția acordată fiecărui detaliu de prezentare. Toate bijuteriile Teilor sunt ambalate în cutii și punguțe personalizate înainte de a fi expediate.

Bijuterii certificate

Bijuterii certificate

Teilor oferă certificate de garanție pentru toate bijuteriile, acestea fiind însemnate cu titlul aliajului și marca indicând caratele pietrelor prețioase din montură.

Retur simplu în 14 zile

Retur simplu în 14 zile

În cazul în care bijuteria pe care ai achiziţionat-o online nu coresponde cerințelor tale, o poți returna în termen de 14 zile.

Metode de plată sigure

Metode de plată sigure

Plata poate fi efectuată ramburs, prin transfer bancar și prin intermediul CARD AVANTAJ. Plata ramburs se face integral la livrarea produsului, către curier, iar plata online cu cardul poate fi efectuată în siguranţă deplină, prin intermediul platformei MobilPay.

Copyright 2020 Teilor.ro
  • Card Avantaj
  • MobilPay
  • Visa
  • MasterCard