Blog|04 OCT 2021

Rubinul - Piatra prețioasă cu efecte terapeutice

Rubinul este o piatră pretioasă de culoare roșie intensă, apreciată pentru frumusețea sa strălucitoare. Este una dintre cele mai valoroase și căutate pietre prețioase din lume, fiind utilizată în bijuterii, inclusiv inele de logodnă, brățări și coliere. Rubinul se formează din mineralul corindon și poate fi găsit în diverse culori, dar cea mai căutată culoare este roșu intens.
rubin

Rubinul, piatra preferată a regilor, nestemata cu efecte terapeutice

Rubinul este o piatră prețioasă ușor de recunoscut datorită culorii sale intense și una dintre cele mai utilizate în decorarea bijuteriilor. I-am dedicat un material amplu, pe măsura reputației sale.

● Ce este rubinul?
● Cum recunosti un rubin veritabil?
● Bijuteriile din rubin, un simbol al logodnei
● Care sunt propietatile terapeutice ale bijuteriilor cu rubin?
● Care sunt zodiile asociate rubinului?
● Cum se intretin bijuteriile din rubin?

Ce este rubinul?

Rubinul este una dintre cele mai dure pietre prețioase, fiind depășit doar de diamant. Piatra este o varietate roșie a Corindonului, un oxid de aluminiu.

Numele de rubin este atribuit doar în cazul pietrelor de culoare roșu aprins, celelalte varietăți de Corindon numindu-se safire.

Prima mențiune a rubinului apare în scrierile Indiei antice, acum mai bine de 4000 de aniNumele său înseamnă „roșu” în latină și “regele pietrelor prețioase” în sanscrită, fiind considerată printre cele mai frumoase pietre prețioase din lume, alături de diamante și perle.

Rubinul era folosit pentru ornarea armurii nobiliare în China și India, iar ulterior a fost inclus în temeliile palatelor pentru noroc și viață lungă. Legenda spune că aceste pietre sunt, de fapt, picături din sânge de dragon și că purtătorii bijuteriilor cu rubin capătă putere fizică nelimitată și devin irezistibili celor din jur. Mai mult, se spune că împăratul chinez Kublai Khan a oferit un întreg oraș în schimbul unui rubin.

Piatra se găsește pe toate continentele (inclusiv în Groenlanda) cu excepția Antarcticii. Cele mai pure rubine sunt cele colectate din țări din Asia de Sud-Est precum Myanmar, Tailanda, Vietnam, Cambodgia și Sri Lanka. Cele mai mari rubine au forma ovală sau de perniță, pietrele fiind tăiate și șlefuite în centrele specializate din Bangkok.

Rubinul se topește la 2.050 de grade Celsius, iar una dintre cele mai importante caracteristici este culoarea. Cele mai valoroase sunt rubinele de un roșu aprins (un rubin de peste 5 carate depășește ca valoare un diamant, deoarece piatra de un roșu intens este mult mai rară), iar tonurile medii de roșu sunt denumite și „sânge de porumbel”. Cu cât roșul devine mai deschis cu atât scade și valoarea rubinului.

Rubinul în istorie

Istoria este presărată cu povești fascinante despre rubin, la limita dintre realitate și legendă.

Se spune că Ana de Bretania a purtat la gât o bijuterie cu rubin (cunoscută drept Coasta Bretaniei) întreaga viață, chiar din copilărie. Bijuteria s-a pierdut în negura timpului, apoi a fost găsită și oferită de Ludovic al XVI-lea soției sale care, din motive necunoscute, a refuzat-o. Ulterior, acest rubin a împodobit salonul cavalerilor, iar astăzi, la mai bine de 500 de ani de la nașterea Anei de Bretania, poate fi admirat la Muzeul Luvru, în spatele unei vitrine de cristal.

Un alt rubin cu încărcătură istorică este Rubinul Prințului Negru, numit astfel după Eduard, Prinț de Wales. Se spune că Eduard a primit această piatră prețioasă (în jurul anului 1367) fie pentru a-i cruța viața lui Filip al VI-lea al Franței, fie drept cadou de la Regele Castiliei. Cert este că rubinul i-a salvat viața regelul Henric al V-lea pe câmpul de luptă. În timpul bătăliei de la Azincourt, ducele Jean d’Alencon l-a atacat cu sabia, dar vârful acesteia a rămas înțepenit în rubinul cu care era decorată casca sa. Duritatea pietrei i-a salvat viața regelui, iar astăzi face parte din bijuteriile coroanei britanice, fiind sub protecția gardei de la Turnul Londrei.

Un rubin de poveste se leagă și de numele unui român. Nicolae Milescu Spătarul a aflat de existența unui rubin de 44 grame, în timpul unei călătorii în China și și-a dorit să-l cumpere pentru țarul Rusiei. Proprietarul nu a vrut să cedeze prea ușor piatra despre care spunea că „nu există alta mai bună în toată China și nici nu se aflase vreodată”. După lungi negocieri, românul a reușit să-l convingă, dar pe drumul de întoarcere i-au fost confiscate toate bunurile, inclusiv prețiosul rubin. Se spune că piatra a ajuns totuși la familia Romanov.

Care sunt cele mai mai faimoase rubine?

Istoria rubinelor este una lungă și presărată de multe ori cu legende. Cele mai cunoscute rubine din lume s-au remarcat pentru mărimea lor, pentru preț sau pentru fericita deținătoare. Astfel, cele mai faimoase rubine sunt:

● legendarul rubin Nawata despre care se spune că este cel mai mare din lume - 496,5 carate

● rubinul Edward - 167 carate

● rubinul Rosser – Reeves, care a aparținut pionierului din domeniului publicității după care și-a luat și numele și care astăzi poate fi admirat la Muzeul Smithsonian - 138.7 carate

● rubinul DeLong Star este celebru pentru furtul său din 1964: după îndelungi negocieri și o răscumpărare de 25.000 de dolari, plătită de John D. MacArthur, cunoscutul filantrop care a fondat Bursele MacArthur pentru genii.

Dintre personalitățile care i-au devenit prieteni buni se remarcă Camilla Parker Bowles, soția Prințul Charles, care a purtat un colier cu 37 de rubine de Birmania, dar și Reese Witherspoon, care a purtat în rolul din filmul Vanity Fair, un colier cu 330 de diamante și un rubin de Birmania de 8,37 carate.

În 2011, la o licitație a bijuteriilor lui Elizabeth Taylor, s-au vândut mai multe seturi de bijuterii cu rubin, dintre care cele mai remarcabile au fost un inel cu piatră de 8,24 carate, care s-a vândut cu 4,2 milioane dolari și un colier cu rubin în valoare de aproximativ 3,7 milioane dolari.

În ceea ce privește cel mai scump rubin din lume, acesta a fost vândut la o licitație din 2015. Denumit Ruby Sunrise, rubinul are 25,68 de carate și este montat pe un inel de aur, alături de două diamante laterale. Fericitul cumpărător este elvețian și a plătit pentru bijuterie 30 de milioane de dolari.

Cum recunoști un rubin veritabil?

Încă de la începutul secolului al XIX-lea au început să apară primele rubine false. Acestea au fost obținute de doi chimiști francezi prin amestecul de aluminiu și clorură de bariu, la care au adăugat câteva picături de bicromat de potasiu. Cu aceeași duritate ca rubinele adevărate, ele au trecut drept reale pentru ochii nepricepuți.

Cum putem, așadar, să recunoaștem un rubin veritabil?

În primul rând, pietrele prețioase prezintă reflexii argintii, datorate particulelor de bioxid de titan. Această proprietate se numește asterism. De asemenea, în timp ce rotești rubinul sau bijuteria, vei observa mici steluțe luminoase care apar ca reacție la lumină. Zgârierea ușoară rubinului cu o altă piatră reprezintă un alt test. Dacă se zgârie ușor, piatra nu este autentică.

Dacă ții cont de sfaturile de mai sus, nu vei confunda rubinul cu alte pietre roșii, precum jaspul, granatul sau rodocrozitul.

Bijuteriile din rubin, un simbol al logodnei

Începând cu Evul Mediu, bijuteriile cu rubin erau oferite ca simbol al dragostei eterne. Pe inel de logodnă sau brățară, rubinul trebuia să fie purtat întotdeauna la mâna stângă, ca să fie legat direct de bătăile inimii. O superstiție străveche spune că piatra prețioasă le aduce fericire și prosperitate tinerilor îndrăgostiți. Mai mult, o brățară delicată cu pietre de rubin îi oferă posesoarei vitalitate și promisiunea unei iubiri invincibile. Pe lângă rolul său de înfrumusețare când este purtat sub formă de bijuterii, rubinul are un rol important ca adjuvant în terapie. Purtarea acestei pietre cât mai aproape de piele te învață iubirea de sine și te ajută să treci peste perioadele mai dificile ale vieții. Îți este de ajutor în special când încerci să renunți la un obicei precum dependența de tutun sau de alcool și contribuie la regenerarea mai rapidă a organismului. Varianta creată în laborator este folosită mai ales datorită durității sale. Dacă în trecut era folosită în producția de ceasuri, în prezent rubinul artificial este folosit mai ales ca parte a laserelor.

Care sunt proprietățile terapeutice ale bijuteriilor cu rubine

Rubinul, fie individual, fie ca parte a unor bijuterii, aduce succes pe toate planurile, de la dragoste, la viață lungă, sănătate și vitalitate. Se spune că rubinul are câteva roluri importante:

● crește optimismul și creativitatea

● susține claritatea în gândire și înțelepciunea

● este benefic pentru concentrare și meditație

● susține sănătatea ficatului, a inimii, a rinichilor, a coloanei vertebrale

● te ajută să ai vise lucide ca să poți să îți explici evenimentele din viața de zi cu zi

● îmbunătățește relațiile cu cei din jur.

Căror zodii li se potrivesc cel mai bine bijuteriile cu rubin?

Deși se crede că aduce noroc tuturor purtătorilor, piatra de rubin este un adevărat talisman pentru nativii din Capricorn, Scorpion, Săgetător, Rac, Leu, și Taur. În plus, poți să porți rubin dacă ai cifra 3 în data nașterii (sau ești născută într-una din zilele de 12 sau 21), ori dacă te-ai născut într-o zi de marți sau în anul Porcului în Zodiacul Chinezesc.

Cum se întrețin bijuteriile cu rubin?

Ca să te bucuri cât mai mult de proprietățile benefice ale rubinelor, este necesar să le cureți de două ori pe lună.

Ai nevoie de apă călduță și de un săpun cu PH neutru (evită soluțiile pentru curățenia casnică - acestea pot afecta ireparabil acestă piatră prețioasă). Dacă rubinul face parte dintr-o bijuterie, îl poți curăța cu ajutorul unei periuțe cu perii fini. După spălare, lasă bijuteria la uscat pe o bucată de hârtie cel puțin 2-3 ore, ca să se încarce cu energie de la lumina soarelui sau a lunii.

Dacă nu porți permanent bijuteriile cu piatră de rubin, asigură-te că le depozitezi într-un loc separat de celelalte bijuterii, ca să eviți zgârierea pietrei.

Rubinul este una dintre cele mai apreciate pietre prețioase, purtat de-a lungul timpului de regi pentru o domnie îndelungată, fără evenimente neplăcute și oferit cadou domnițelor ca semn al dragostei eterne și ca protecție, datorită proprietăților terapeutice. Bijuteriile cu rubin reprezintă o încântare pentru ochi și un veritabil talisman pentru fiecare purtător.

Produse recomandate