Blog|09 MAR 2022

Safirul – Un spectacol vizual în orice bijuterie

Dacă vorbim despre originea denumirii sale, teoriile sunt împărțite. Pe de o parte, se consideră că termenul de bază este grecescul „sappheiros”, care se traduce prin piatră albastră, dar, pe de altă parte, există și opinii conform cărora safir ar proveni din limba latină, de la cuvântul sappirus, care înseamnă cel mai frumos.
safir

Ce sunt safirele și ce caracteristici au acestea?

Nmele de safir acoperă toate pietrele prețioase din corindon - al doilea cel mai dur mineral după diamant - cu excepția celor de culoare roșie, care poartă numele de rubin.

Încă din Antichitate, safirelor le-au fost atribuite diverse simboluri, fiind asociate cu loialitatea, sinceritatea și noblețea. În prezent, însă, safirul este cel mai adesea corelat cu dragostea și cu eleganța.

Chiar dacă safirul este cunoscut mai ales pentru culoarea sa albastră, oferită de ionii de fier și de titan, acesta se găsește și în alte nuanțe, exceptând-o pe cea roșie, în funcție de prezența altor elemente chimice în compoziție:

  • nuanțe galbene - fier;

  • nuanțe violet - fier, titan, vanadium;

  • nuanțe portocalii - fier, cupru;

  • nuanțe verzi - magneziu, crom.

Safirele sunt translucide, aproape transparente și au un aspect sticlos. Din punct de vedere zodiacal, acestea se potrivesc cel mai bine cu Fecioara, Săgetătorul și Peștii, safirul fiind considerat piatra lor norocoasă.

Care sunt factorii pentru evaluarea calității unui safir?

Culoarea are cel mai mare impact în determinarea valorii unui safir. Intensitatea diferită a safirelor determină și diferențe în valoarea acestora: cu cât culoarea lor este mai intensă și mai uniformă, cu atât vor avea o valoare mai ridicată. Dacă vorbim de safirele albastre, acestea ar trebui să aibă o nuanță de albastru catifelat, până la violet și un ton mediu spre mediu-întunecat. Cele mai puțin valoroase sunt de obicei fie cenușii, fie prea întunecate, fie prea deschise în intensitate.

Claritatea safirelor este, în general, mai bună decât a rubinelor, deși prezintă anumite incluziuni. Cele mai des întâlnite sunt incluziunile minerale, lungi și subțiri, denumite ace. În general, prezența incluziunilor într-o piatră determină scăderea valorii acesteia. Prețul, de asemenea, poate scădea considerabil dacă aceste incluziuni afectează durabilitatea pietrei. Chiar și așa, există situații în care prezența incluziunilor crește valoarea unui safir. Majoritatea safirelor Kashmir (extrem de rare, cu o culoare intens saturată) prezintă anumite incluziuni care le oferă un aspect catifelat.

Tăietura este un alt criteriu de evaluare a safirelor. Forma safirului netăiat va influența forma și dimensiunea safirului finit. Cea mai comună formă a cristalului de safir brut este o piramidă hexagonală în formă de fus.

Când vine vorba de carataj, safirele albastre sunt disponibile într-o gamă largă de mărimi, de la câteva puncte, până la sute de caracte. Dacă ne referim la safire de cea mai bună calitate, acestea au de regulă un carataj mai mic de 5.00ct.

Care sunt cele mai importante proprietăți ale safirelor?

De-a lungul timpului, credințele despre proprietățile safirelor au fost foarte variate, iar unele dintre ele sunt și astăzi motivul pentru care oamenii îndrăgesc această piatră.

Regii și reginele din Antichitate credeau în proprietatea de protecție a safirelor, fiind de părere că îi vor ajuta să aducă pacea, să țină la distanță gândurile nefaste și pericolele, dar și să influențeze spiritele în beneficiul lor. În același scop protector purtau safire și conducătorii din perioada creștinismului, aceștia având inele încastrate cu astfel de pietre prețioase.

Safirele au avut un rol important și în religie, crezându-se că atrag energia divină: budiștii le foloseau pentru a obține iluminare spirituală, hindușii le includeau în ritualurile religioase, iar evreii susțineau că cele 10 porunci date de Dumnezeu au fost scrise pe table de safir.

De asemenea, inclusiv în prezent, se consideră că safirele aduc noroc, prosperitate și favorizează progresul pe plan profesional și personal. Din acest motiv, poți purta mici safire ca talismane, astfel încât să simți că atragi norocul la fiecare pas.

Cum se întrețin safirele?

Dacă te întrebi cum ar trebui să întreții safirele, astfel încât să-ți păstrezi bijuteriile într-o stare bună pentru mai mult timp, trebuie să știi că nu este nevoie să depui prea multe eforturi. Totuși, este bine să ții cont de câteva detalii importante pentru a păstra aspectul safirelor tale.

Pentru a evita ca safirele să își piardă din culoare sau ca pe suprafața lor să apară pete, este nevoie ca acestea să fie ferite de căldura excesivă. Dacă ai astfel de bijuterii prețioase, nu le purta atunci când mergi la plajă sau la piscină. Nu doar soarele afectează aspectul safirelor, ci și apa sărată a mării sau cea bogată în minerale, care se găsește în piscinele termale.

Faptul că safirele se numără printre cele mai dure pietre prețioase nu înseamnă că acestea nu se pot zgâria la contactul cu alte obiecte. Dimpotrivă, ele pot suferi cu ușurință modificări ale aspectului, așa că cel mai bine este să le păstrezi în cutiuțe sau săculeți în care nu se mai află și alte accesorii.

Purtarea repetată a unei bijuterii cu safir, indiferent că este vorba despre inele din aur, cercei din aur sau coliere din aur, înseamnă, inevitabil, depuneri de praf și de alte elemente pe suprafața acesteia. Ca orice obiect, și safirele necesită o curățare periodică, prin care să fie igienizate și să le fie împrospătat aspectul.

Nu este recomandat să utilizezi produse degresante pentru spălarea acestora, dar folosind apă caldă și săpun, vei reuși să le cureți în condiții de siguranță. Înainte de spălarea propriu-zisă, lasă bijuteriile la înmuiat aproximativ 15 minute, pentru ca procedura să fie cât mai simplă. Folosește un material moale, cum este cel din piele de căprioară, nu o perie, pentru ca suprafața safirelor să nu sufere deteriorări.

Cum știi că ai un safir veritabil?

Este important de știut că proprietățile safirelor veritabile nu sunt valabile și în cazul imitațiilor de safir. Chiar dacă, la o primă vedere, acestea par a fi identice cu pietrele prețioase originale cel puțin din punctul de vedere al aspectului, diferențele în ceea ce privește calitatea și rezistența în timp există.

Metoda populară de a afla dacă safirele pe care le ai sunt autentice sau nu este simplă: trebuie să încerci să zgârii nestematul cu o altă piatră sau cu un obiect ascuțit și apoi să analizezi urmele lăsate. Dacă acestea sunt vizibile și nu se estompează, înseamnă că safirul nu este veritabil și că ai, de fapt, în mâini, o imitație.

Desigur, poți apela și la ajutorul unui expert, care, analizând cu atenție piatra pe care o ai, va ști să îți spună dacă aceasta este cu adevărat prețioasă sau nu.

Care sunt cele mai cunoscute safire din lume?

Toate safirele se bucură de apreciere mai ales din partea cunoscătorilor și a iubitorilor de pietre prețioase. Cu toate acestea, în lume există câteva safire cu adevărat speciale, celebre pentru anumite caracteristici. Fiecare dintre următoarele safire celebre a fost descoperit în Sri Lanka - o zonă exploatată, în continuare, pentru zăcămintele de pietre prețioase.

Star of India este cel mai cunoscut safir din lume, fiind și cel mai mare găsit vreodată. Are 563,35 de carate, a fost descoperit în urmă cu 3 secole, iar în prezent este deținut de Muzeul American de Istorie Naturală din New York.

Safirul Logan face parte dintr-o broșă și este cea mai grea piatră montată din colecția națională de pietre prețioase a Statelor Unite ale Americii. Are 422,99 carate, este înconjurat de 20 de diamante și se află la Muzeul Național de Istorie Naturală din Washington.

The Star of Bombay are 182 de carate și are nuanțe violet. Acest safir a aparținut actriței Mary Pickford, iar numele său face trimitere la o marcă englezească de gin.

Clasându-se imediat după diamant în ceea ce privește durabilitatea, safirul este o piatră prețioasă care oferă un spectacol vizual în orice fel de piesă ar fi încrustat. Dacă îți dorești să faci un statement și să porți orice outfit cu un plus de încredere, completează-ți colecția cu o bijuterie cu safir: te vei bucura atât de eleganța pe care o promite, cât și de efectele benefice ale acestei pietre prețioase.

Produse recomandate