Blog|27 APR 2022

Diamantul roz | Piatra prețioasă rară din colecția TEILOR

Diamantul roz: o raritate în lumea pietrelor prețioase
despre-diamante-roz

Diamantul roz, o piatră prețioasă care impresionează prin culoare, reprezintă o raritate în industria diamantelor, detaliu ce îi oferă titlul de una dintre cele mai râvnite geme în rândul colecționarilor și nu numai.

Cu o popularitate și valoare în plină creștere, acesta devine o alegere spectaculoasă, fie că vorbim despre un inel de logodnă cu diamant roz sau o pereche de cercei din aur încrustați cu o astfel de piatră prețioasă.

De-a lungul timpului, industria diamantelor colorate, denumite fancy, a oferit cele mai valoroase și rare geme. Printre cele mai cunoscute se numără diamantul albastru Hope și diamantul roz Pink Star, vândut în cadrul unei licitații în 2017 pentru suma de 71.2 milioane de dolari.

Ce trebuie să știi despre diamantele colorate (fancy)

Diamantele fancy sunt cele care nu se regăsesc în scala obișnuită a măsurării culorii diamantelor transparente. Acestea pot avea diferite culori: galben, maro, portocaliu, verde, albastru, roz sau roșu - ultimele două fiind cele mai rare tipuri de diamante. Totodată, pot avea diferite nuanțe adiacente, lucru care le influențează valoarea.

Diamantele colorate (fancy) sunt gradate în funcție de cei 4C (tăietură, culoare, claritate, carataj), însă, spre deosebire de diamantele transparente, importanța fiecărei caracteristici este diferită. Astfel, dacă pentru diamantele transparente tăietura este cea însemnată, pentru diamantele fancy, culoarea este factorul dominant în stabilirea valorii acestora.

Particularitățile diamantului roz

1. Raritate

Diamantul roz, unul dintre cele mai rare diamante, a fost descoperit în urmă cu patru secole în India. În prezent, sursa principală de extragere este Mina Argyle, din vestul Australiei, însă resursele naturale de diamante roz sunt în scădere, numărul limitat ridicând valoarea acestor pietre prețioase. Potrivit specialiștilor în gemologie, diamantele naturale roz reprezintă doar 1% din 1% al diamantelor, așadar achiziționarea unei bijuterii cu o astfel de piatră prețioasă devine o experiență memorabilă, ce oferă și siguranță financiară în viitor.

Cu caracteristici spectaculoase, diamantul roz este mai rar decât diamantul albastru, verde sau galben, mai ales în ceea ce privește piesele cu un carataj mai mare și o culoare intensă.

2. Valoare

Valoarea unei bijuterii cu diamante transparente este influențată de tăietura și culoarea lor. Transparența completă a pietrei este cea mai apreciată, ea fiind un element important în stabilirea valorii bijuteriei. În schimb, în cazul diamantelor roz, culoarea este cel mai important factor care duce la creșterea valorii. O culoare intensă (vivid), chiar și cu nuanțe adiacente, poate face ca piatra prețioasă să depășească de 20 de ori prețul unui diamant alb. Singurul tip de diamant care poate întrece valoarea celui roz este cel roșu, până în prezent existând doar 20-30 de astfel de pietre.

3. Caracteristici

Culoare

Gradarea culorii diamantelor transparente este stabilită pe scala D-Z, în timp ce diamantele fancy, implicit diamantele roz, au un alt sistem de clasificare, potrivit GIA (Gemological Institute of America), de la fancy light (deschis) la fancy vivid (intens). O culoare intensă poate ridica valoarea unui diamant la peste 1 milion de dolari în cadrul celor mai importante licitații, mai ales dacă este vorba despre un carataj mai mare. Un exemplu potrivit este diamantul The Sakura, de 15.8 carate, vândut în cadrul unei licitații pentru 29.3 milioane de dolari.

Culoarea diamantelor rare este dată, în cazul diamantelor albastre și ale celor galbene, de impuritățile chimice care formează structura lor. Diamantele albastre conțin molecule de bor, iar cele galbene molecule de azot. În schimb, cauza culorii diamantelor roz nu este stabilită cu exactitate. Aceasta nu este provocată de impuritățile chimice, însă, până în prezent, specialiștii în gemologie nu au stabilit o altă cauză clară, presiunea imensă la care sunt supuse fiind singura explicație științifică.

Tăietură

Un alt aspect important în ceea ce privește diamantele colorate este tăietura, fiind alese de obicei tăieturile fancy printre care Cushion, Radiant, Pear sau Oval. În funcție de dimensiunea și intensitatea culorii diamantului roz, acestea pun cel mai bine în valoare nuanțele lui.

Claritate

În ceea ce privește claritatea, incluziunile diamantelor fancy nu afectează valoarea pieselor la fel de mult ca în cazul diamantelor incolore. Existența lor poate ajuta la evidențierea culorii diamantului, în funcție de tăietura pietrei.

Carataj

Diamantele cu un carataj ridicat  sunt o raritate în lumea pietrelor prețioase, iar acest aspect este și mai important în cazul diamantelor colorate. Valoarea unui diamant roz de 1 carat poate depăși 1 milion de dolari, mai ales dacă el are o culoare intensă, iar incluziunile nu sunt foarte vizibile.

Cele mai multe bijuterii cu diamante roz sunt încrustate, însă, cu diamante de un carataj mic. Chiar și așa, valoarea lor rămâne una semnificativă, depășind-o pe cea a altor diamante cu același carataj.

4. Investiție

Bijuteriile cu diamante roz sunt o alegere spectaculoasă pentru fiecare persoană pasionată de pietre prețioase. Un astfel de diamant nu este doar o achiziție rară pentru colecția de bijuterii cu diamante, ci reprezintă și o excelentă formă de investiție, o decizie care poate oferi viitorului o nouă perspectivă.

Fiind o resursă limitată, valoarea sa a crescut constant, iar în perioadele de criză financiară prețul unui diamant roz a crescut, în timp ce alte piețe au înregistrat scăderi considerabile.

Diamantele roz captează cu ușurință atenția: culoarea, tăietura, dar și valoarea fac ca această piatră prețioasă să devină o alegere unică pentru o bijuterie dedicată unei persoane importante din viața ta. Descoperă acum bijuteriile din aur cu diamante roz.

Produse recomandate