rubin piatra lunii iulie

Rubinul, piatra lunii iulie, un cadou memorabil

Cu o istorie bogată și culori fascinante, rubinul este o piatră spectaculoasă ce transformă fiecare bijuterie într-o joacă a nuanțelor. Cu un design elegant, piesele cu rubine pot fi găsite în magazinele TEILOR
Data: 2022-07-20

Cu o simbolistică impresionantă și tradiții care dăinuie în continuare,  fiecare lună calendaristică își are atribuită o piatră prețioasă specifică. Astfel, lunile anului își au propriul simbol și, în același timp, o conexiune cu semnele zodiacale.

Deși piatra lunii e dăruită în momentul aniversării, ea poate fi purtată nu doar în luna respectivă, ci pe tot parcursul anului.  Dacă în urmă cu câteva secole gema atribuită unei luni sau unui semn zodiacal se dăruia sau se purta doar în luna respectivă, în prezent, oamenii o poartă oricând, bucurându-se de calitățile acesteia în fiecare zi.

Piatra fiecărei luni este însoțită adesea și de misticism și multe persoane consideră că are diferite proprietăți și beneficii pentru cel care o poartă. Desigur, frumusețea fiecărei geme o transformă într-un cadou atemporal, fie că ești o persoană pasionată de astfel de detalii sau pur și simplu îți plac bijuteriile cu pietre colorate.

Rubinul, gema apreciată din cele mai vechi timpuri, este una dintre cele mai dure pietre prețioase, fiind depășit doar de diamant. Piatra este o varietate roșie a corindonului, un oxid de aluminiu lucios, cu diferite incluziuni ce dau și nuanța fiecărei pietre. În magazinele TEILOR poți găsi atât piese ce au rubinul ca piatra principală, cât și bijuterii în care el creează un joc de culori alături de alte pietre prețioase.

Rubinul - cadoul potrivit pentru cei născuți în luna iulie

Dăruirea unei bijuterii cu rubin poate fi un gest memorabil, care arată aprecierea pe care o simți față de persoana căreia îi faci acest cadou, cât și cunoștințele tale în ceea ce privește pietrele prețioase și simbolistica lor.

Cu un spectru de nuanțe care atrage cu ușurință atenția și transformă fiecare bijuterie într-o piesă spectaculoasă, rubinul este o alegere recomandată atât pentru o pereche de cercei, cât și o brățară tennis sau un inel.

În plus, deși este piatra dedicată celor născuți în luna iulie, rubinul poate fi un cadou memorabil și pentru aniversarea a 15 sau 40 de ani de căsătorie, conform G.I.A. (Gemological Institute of America). Astfel, bijuteriile cu rubin devin o alegere inspirată pentru orice colecție de bijuterii, aducând atât frumusețe, cât și o valoare impresionantă, fiind una dintre cele mai dorite pietre prețioase. Totodată, rubinul poate fi piatra centrală potrivită pentru un inel de logodnă, mai ales dacă cea care îl va primi este născută în luna iulie.

În general, piesele cu rubine sunt însoțite și de diamante transparente, însă formează un ansamblu spectaculos alături de alte pietre colorate precum ametist, turmalin și smarald.

Ce trebuie să știi despre piatra lunii iulie

Rubinul este un simbol al pasiunii, protecției și prosperității, fiind una dintre cele mai apreciate și râvnite geme din toate timpurile. Cu un istoric vechi de mii de ani, rubinul era considerat piatra regilor, datorită rarității, durității și culorii sale. Încă din Antichitate, diferite culturi considerau că aduce sănătate, prosperitate și noroc. Tocmai de aceea, în China, soldații își decorau armurile cu rubine, crezând că astfel vor fi protejați în lupte.

Credința potrivit căreia rubinul are puteri speciale continuă și în ziua de azi, piatra prețioasă fiind percepută drept un talisman care îndepărtează ghinionul, aducând, în schimb, sănătate și prosperitate celor care o poartă.

Culorile rubinului

Numele rubinului vine din limba latină, rubens (roșu), denumire ce reprezintă și culoarea pietrei. La fel ca în cazul diamantelor fancy, cea mai apreciată culoare a rubinului este cea intensă, cu o transparență cât mai bună. Rubinele cu o tentă violet, nuanță care aparține de obicei pietrelor extrase din Birmania (Myanmar), sunt cunoscute drept rubine birmaneze, ele fiind și cele mai dorite și cele mai rare tipuri. Pe lângă acestea, există și alte nuanțe ale rubinelor, precum roz-roșu sau maro-roșu.

Cele mai apreciate rubine sunt cele care provin din Asia, țările principale în care se găsesc zăcămintele fiind Thailanda, Myanmar și Sri Lanka. Cu toate acestea, ele sunt extrase și pe alte continente, de exemplu Africa, unde Tanzania, Madagascar și Kenya se numără printre principalele țări care exportă această gemă.

La fel ca în cazul altor pietre prețioase, culoarea rubinului este dată de cantitatea unui element chimic în compoziția sa, în cazul rubinului fiind vorba despre ionii de crom. Cu cât cantitatea acestora este mai mare, cu atât culoarea va fi mai intensă. Unele rubine pot avea și o nuanță maronie și, pentru a ajunge la roșul specific, trebuie să treacă printr-un proces de tratare termică.

În magazinele TEILOR, dar și online, pe teilor.ro, vei găsi bijuterii cu rubin în diferite nuanțe, iar consilierii te pot ajuta să găsești acele piese în care pietrele prețioase sunt alăturate cu măiestrie diamantelor.

Caracteristicile rubinelor

Rubinele ocupă locul secund în ceea ce privește duritatea (9, pe scara Mohs) după diamant. Printre principalele caracteristici care stabilesc valoarea unui rubin sunt caratajul, culoarea, claritatea, tăietură. Spre deosebire de diamant însă, culoarea este cea mai importantă caracteristică și nu tăietura. Astfel, așa cum menționam anterior, rubinele cu o culoare intensă naturală de roșu sunt cele mai apreciate, urmând apoi cele cu diferite nuanțe, de la violet la roz și maroniu.

Claritatea este importantă pentru rubine, însă micile incluziuni pot pune în evidență nuanțele pietrei. Totodată, este important ca tăietura pietrei să pună în evidență culoarea ei, urmând de cele mai multe ori linia naturală de formare a rubinului.

Un alt factor care influențează valoarea unui rubin este caratajul. Cu cât acesta este mai mare, cu atât prețul pietre prețioase crește, la fel ca în cazul diamantului.

Cum poți avea grijă de rubin

Având duritate 9 pe scara Mohs, rubinul este suficient de rezistent pentru a fi purtat zilnic. Cu toate acestea, la fel ca diamantul, el are nevoie de o curățare periodică pentru a se păstra strălucirea.

În majoritatea cazurilor, piatra dedicată celor născuți în iulie poate fi curățată în siguranță cu apă caldă cu săpun și o perie moale. Aparatele de curățare cu ultrasunete și cu aburi sunt de obicei sigure pentru pietrele naturale, care nu au fost supuse unui tratament termic.

Cu o istorie bogată și culori fascinante, rubinul este o piatră spectaculoasă ce transformă fiecare bijuterie într-o joacă a nuanțelor. Cu un design elegant, piesele cu rubine pot fi găsite în magazinele TEILOR, cât și online, pe teilor.ro.