Lifestyle|03 MAY 2023

Broșa, un fashion statement cu rol de simbol

Broșa, o bijuterie care aduce un plus de personalitate chiar și în cele mai simple ținute, este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri.

În prezent, rolul ei este unul estetic, dar și simbolic. Un accesoriu care transmite mesaje puternice mai ales dacă ne gândim la bijuteriile purtate de membrii familiilor regale din întreaga lume și nu numai.


O bijuterie clasică ce capătă un stil modern datorită felurilor în care poate fi purtată - un accesoriu pe care trebuie să îl ai în colecția ta.


Istoria broșelor


Dacă astăzi broșa este un accesoriu care denotă eleganță sau chiar spirit ludic, în funcție de design, în trecut ea avea doar un rol practic. Sub forma unei agrafe, era folosită la fixarea mantiilor sau a eșarfelor. În Antichitate era cunoscută sub denumirea de fibulă și era realizată din materiale naturale.


Scopul ornamental a început să fie valorificat în perioada bizantină, când metalele prețioase au înlocuit treptat fierul simplu. Astfel, broșa devine un exponat al ideilor creative și măiestriei artizanilor din acea perioadă.


În secolele XVI-XVII, broșele erau considerate un simbol al statutului și al puterii. Metalul prețios era completat de pietre semiprețioase sau prețioase sub forma unor sculpturi miniaturale. În secolele XVII-XVIII, un model popular era cel denumit Aigrette. În formă de pană, cu granate sau diamante, broșa era purtată și în păr sau atașată unei diademe.


Treptat, broșele au început să reprezinte și mici portrete realizate în fildeș, scoică sau alte materiale naturale albe, ele fiind cunoscute sub denumirea de camee.


Începutul secolului XX introduce elementele inspirate de natură, de la flori la insecte. Designul broșelor devine unul feminin și delicat, inspirat din perioada Belle Epoque.


Ulterior, după Primul Război Mondial, broșele inspirate din naturalism au fost înlocuite cu modelele Art Deco. Florile sau modelele cu panglici nu mai erau în tendințe, locul lor fiind ocupat de modelele cu structuri îndrăznețe și detalii abstracte în care diamantele, smaraldele și alte pietre prețioase jucau un rol important.


În perioada modernă, broșele au devenit un accesoriu nelipsit pentru familiile regale. Regina Elisabeta a II-a era cunoscută pentru broșele sale, ele fiind în continuare o sursă de interes pentru cei care vizitează și admiră colecțiile familiei regale. Totodată, Wallis Simpson, Ducesă de Windsor, a purtat modele emblematice, ușor recognoscibile și astăzi. Un bun exemplu este broșa flamingo, realizată din platină, cu diamante, smaralde, rubine și citrine.


Broșa, simbolul unui mesaj puternic


Broșa este o bijuterie decorativă, însă rolul ei a capătat, mai ales în ultimele decenii, mai multe valențe. De la accesoriu care completează o ținută, la un mijloc subtil prin care se poate transmite un mesaj.


Creată în diferite forme, multe dintre ele inspirate din natură, broșa a fost un mijloc prin care numeroase femei faimoase au transmis un mesaj fără a avea nevoie de cuvinte. Regina Elisabeta a II-a, deținătoarea unei colecții impresionante de bijuterii, a ales să poarte o broșă dăruită de Barack Obama în timpul vizitei lui Donald Trump în 2018. Acest lucru a fost considerat de multe persoane drept o declarație subtilă în privința preferințelor Reginei asupra conducătorilor SUA. Totodată, Madelaine Albright, secretar de stat în timpul mandatului lui Bill Clinton, nu s-a sfiit niciodată să poarte broșe pentru a face un statement, mai ales în cadrul întâlnirilor politice.


Moduri în care să accesorizezi ținuta cu broșe


Dincolo de mesajele subtile pe care le transmite, broșa va fi întotdeauna o bijuterie care înfrumusețează, un element care rămâne contemporan  datorită diferitelor moduri în care poate fi purtat. În magazinele TEILOR, dar și online, pe teilor.ro, găsești modele inspirate de natură, dar și variante clasice. Bijuterii atemporale care se remarcă în colecția ta, dar și în ținutele pe care le alegi. Cum să porți o broșă? În nenumărate moduri - totul depinde doar de imaginația și dorința ta de a surprinde.


Purtată pe reverul hainei


Modul clasic de a purta o broșă este pe reverul unei haine - palton sau sacou. O variantă simplă, cu care nu vei da greș niciodată. În același mod poate fi prinsă și pe o bluză, mai ales dacă aceasta are un model simplu, fără un imprimeu puternic. Inspiră-te din selecția de broșe TEILOR și alege un model care se potrivește stilului tău.


Prinsă pe o pălărie


O variantă populară în trecut, apreciată  și azi, este accesorizarea pălăriei cu o broșă sau chiar mai multe. Un detaliu inedit prin care dai viață unui obiect vestimentar. O broșă cu perle completează cu ușurință o pălărie neagră, în timp ce o bijuterie cu pietre colorate aduce o abordare fresh în look-ul final al oricărei pălării.


Purtată în locul butonilor unei cămăși


În ultimii ani, în editorialele de modă, broșa este simbolul adaptabilității și al creativității. Este purtată pe rever, prinsă pe pălărie sau în locul butonilor unei cămăși - un mod surprinzător, care transformă o cămașă simplă, alegerea preferată pentru o ținută office.


Broșele rămân bijuterii cu personalitate, pe care le vei putea dărui mai departe. Cu un design spectaculos, ele ascund adesea și un mesaj simbolic. Descoperă întreaga selecție de broșe cu pietre prețioase și semiprețioase în magazinele TEILOR și online, pe teilor.ro.

Produse recomandate