Blog|05 OCT 2021

Tot ce trebuie să știi despre AURUL 585

De-a lungul istoriei, aurul a fost prețuit pentru frumusețea și strălucirea sa naturală și din acest motiv, multe culturi l-au văzut ca pe un simbol al soarelui.
aur-585

Ce este aurul 585?

Aurul 585 este un aliaj de aur care conține aproximativ 58% aur pur, metalele rămase fiind compuse în principal din cupru, argint și zinc.

Ce trebuie să știi despre aurul 585

Aurul, comoara zeilor cu puteri nebănuite asupra muritorilor

Aurul a fost folosit încă din mileniul IV î. Hr. în confecționarea bijuteriilor. De-a lungul timpului, au fost extrase 190.000 tone de aur, din care două treimi în ultimii 70 de ani. Anual, se extrag 2.500 tone.

Extragerea aurului

Spălarea nisipului aurifer

Este o metodă străveche, dar care este folosită și astăzi de căutătorii amatori de aur. Aceasta se bazează pe principiul că aurul este mai greu decât nisipul și se depune la baza vasului în care este spălat: fie într-o tavă rotundă, fie în jgheaburi prin care se scurg apa și nisipul, lăsând în urmă aurul.

Extragerea chimică

Amalgamarea

Procesul implică dizolvarea aurului în mercur. Aurul este pisat și mixat cu mercurul, iar amestecul încălzit la temperaturi foarte înalte determină apoi evaporarea mercurului. Aurul rămas este apoi rafinat pentru a fi separat de alte metale. Această metodă se mai folosește în unele țări, dar este considerată nocivă și periculoasă, din cauza riscului de otrăvire.

Metoda cianurării

Cea mai răspândită metodă de recuperare a aurului a fost brevetată în secolul al XIX-lea. Prin cianurare, aurul este oxidat într-o soluție de cianură. Procesul este toxic și există anumite proceduri și reglementări în privința acestei metode de extracție, pentru a afecta cât mai puțin mediul înconjurător.

Legende despre aur

Din Europa în Africa și din Asia până în America, aurul a inspirat multe povești de referință, încă din cele mai vechi timpuri. Pe lângă aura de bogăție și prestigiu care îl înconjoară, în unele culturi aceste metal este considerat a avea puteri mistice. O mulțime de povești despre căutătorii de aur și comori au luat naștere și s-au transmis mai departe din generație în generație.

El Dorado

Legenda lui El dorado a inspirat mulți oameni să își petreacă viața în căutarea misteriorului oraș poleit cu aur, inclusiv pe conchistadorii spanioli. Povestea este bazată pe ritualul aztec prin care cel care era căpetenia tribului era poleit cu aur, urcat pe o plută și înconjurat cu grămezi de aur și pietre prețioase. Când ajungea în centrul lacului, acesta arunca fabuloasa comoară în adâncuri pentru a aduce ofrande zeilor care să-i binecuvânteze domnia.

Regele Midas

Legenda spune că într-o zi, Silenus, prieten al zeului Dionisos, s-a rătăcit în grădinile de trandafiri ale regelui Midas. Pentru că Midas s-a purtat frumos cu Silenius, Dionisos i-a făgăduit că îi va îndeplini o dorință. Lacom, Midas i-a cerut ca tot ce atinge să se transforme în aur. Dionisos i-a îndeplinit dorința, însă când Midas a vrut să se ospăteze, nu a putut mânca nimic pentru că tot ce atingea se transforma în metalul pe care și l-a dorit atât de mult. Speriat, Midas i-a cerut zeului să îl scape de darul său, iar Dionisos l-a sfătuit să se scalde în râul Pactolus. În final, Midas și-a pierdut puterea, iar albia râului în care s-a scăldat a rămas acoperită cu aur.

Oala fermecată

Legendele irlandeze vorbesc despre spiridușii care strâng aur și îl păstrează într-o oală pe care o ascund la capătul curcubeului.  În cultura românească povestea este echivalentă cu cea a lui Prâslea cel Voinic și merele de aur.

Puritatea aurului 585

Caratul este unitatea de măsurare a purității aurului: cu cât este mai mare caratajul, cu atât aurul este considerat a fi mai pur. Aurul pur este cel de 24 de carate, însă pentru că în stare pură este maleabil, pentru a putea fi folosit la confecționarea bijuteriilor, el trebuie combinat cu alte metale, ceea ce îi scade puritatea.

 • Aur 24K - Puritate    99 %

 • Aur 22K - Puritate    91.6 %

 • Aur 21K - Puritate    87.5 %

 • Aur 20K - Puritate    83.3 %

 • Aur 18K - Puritate    75.0 %

 • Aur 14K - Puritate    58.5 %

 • Aur 12K - Puritate    50.0 %

 • Aur 8K - Puritate    33.3 %

De obicei, o bijuterie poartă marca purității aurului din care este confecționată, de exemplu „14K” sau „585”. Pe vremuri, această marcă era imprimată cu o ștanță, iar astăzi este gravată cu laser, alături de marca producătorului.

Pe lângă confecționarea bijuteriilor, aurul mai este folosit și în alte industrii:

 • Industria medicală

 • Medicină

 • Fotografie

 • Industria electronică

Culoarea aurului 585

Aurul în stare pură este galben, însă în diverse aliaje poate dobândi altă culoare.

Aurul alb

Este obținut dintr-un aliaj cu nichel, zinc și cupru, pentru a-i crește maleabilitatea. Din acest motiv, unele persoane care au alergie la nichel nu pot purta aurul alb obținut astfel, dar pot opta pentru bijuterii obținute cu alte aliaje, cum ar fi aur-paladiu-argint.

Aurul galben

Aliajele uzuale pentru aurul galben sunt: aur (75% pentru aurul 18K), 15% cupru și 10% argint.

Aurul roz

Este obținut dintr-un aliaj din cupru și argint. Aurul roz de 18K conține de obicei 75% aur, 20% cupru și 5% argint.

Aurul cenușiu

Aliajele conțin de obicei aur și paladiu, însă o alternativă mai ieftină este adăugarea de argint, magneziu și cupru în acest amestec.

Aurul albastru

Este un aliaj de aur cu galiu și indium. Aliajul cu indium conține 46% aur și 54 indium. O altă metodă de obținere a aurului albastru este încălzirea unui aliaj de 75% aur, 24.4% fier și 0.6% la temperaturi de până la 600°C, pentru obținerea unui strat de oxid.

Aurul negru

Se poate obține prin oxidarea unor aliaje bogate în cupru sau cobalt, tratatate cu sulfură de potasiu.

Articole similare

Produse recomandate