Tips & Tricks|21 MAR 2022

Tot ce trebuie să știi despre investiția în aur

Atracția pentru aur a fost și va fi întotdeauna una însemnată. Cel mai important motiv? Istoria a dovedit, în nenumărate rânduri, că aurul își păstrează prețul per suta de grame constant, în perioadele de stabilitate, pentru ca în vreme de criză să devină din ce în ce mai valoros.

Care sunt avantajele investiției în aur?


Dacă bijuteriile elevează orice ținută cu strălucirea pe care doar metalele prețioase o oferă, lingourile te ajută să transformi materialul neferos într-un veritabil capital financiar. Asta pentru că ușurința prin care metalul prețios poate fi comercializat ulterior te ajută să faci o investiție ușoară. Fie că alegi să îl păstrezi într-o casetă de valori sau în custodia unei bănci.


Există multe motive pentru care să îți direcționezi resursele financiare către acest metal prețios, iar cele mai evidente se leagă de siguranța pe termen lung și de facilitățile fiscale de care poți profita. Tranzacțiile cu aur destinat investițiilor nu sunt supuse impozitelor și nu se plătește TVA pentru acestea. Dacă piața imobiliară este supusă frecvent bulelor care modifică aproape fără explicație prețul proprietăților, aurul poate fi văzut ca un adevărat instrument de protecție în fața fenomenului de inflație. Investiția în lingouri de aur este preferată de cei care se tem de un eventual fenomen de devalorizare bruscă a monedei naționale sau chiar a valutelor.


Cu o rezervă de metal prețios la îndemână, convertibilă în orice moment, perioadele de criză financiară par mai ușor de surmontat. În România nu există decât două bănci care oferă la vânzare lingouri de aur, ceea ce face mai atractivă oferta furnizorilor independenți. Prețul de achiziție este cu atât mai important cu cât procurarea aurului de la instituțiile bancare este condiționată de păstrarea metalului prețios în custodia băncii, un aspect ce trebuie luat în considerare la calcularea totalului unei investiții în lingouri de aur. Privită în ansamblu, această investiție are următoarele atuuri:


stabilitatea exemplară: pe termen lung, investiția în aur oferă o paritate incomparabilă cu cea oferită de valute;


caracterul de activ de rezervă al acestui material: acesta este dovedit de depozitele de aur ale băncilor și statelor;


corelarea inversă față de piața de capital: materializată prin ușurința cu care deținătorii de acțiuni le pot vinde, în perioade de criză, pentru a achiziționa aur.


Ce trebuie să știi despre investiția în aur?


Datorită stabilității pe care o manifestă de-a lungul timpului, prin rezistența la fluctuațiile de preț, aurul conferă portofoliului investițional o valoare ce rezidă în predictibilitate. Ușor de vândut oriunde în lume, indiferent de momentul ales, acest metal prețios are un preț aflat în creștere constantă de mai bine de zece ani. Mai mult, în ultima vreme, se remarcă o creștere a tendinței băncilor centrale în a achiziționa aur, pentru a-și mări activul de rezervă.


În cazul în care incluzi achiziția de lingouri de aur într-un plan personal investițional mai complex, trebuie să ții cont de o recomandare frecvent întâlnită în rândul economiștilor. Mai exact, aceea ca un portofoliu investițional pe termen lung să se sprijine pe un procent cuprins între 5 și 10% în metale prețioase, pentru a micșora gradul de risc și a putea genera diversificare, prin convertirea rapidă în acțiuni sau obligațiuni. Dacă privești cu scepticism această formă de conservare a resurselor financiare, este bine de știut că ai posibilitatea de a achiziționa lingouri cu un gramaj cuprins între 2 și 20 de grame.


Acestea sunt potrivite nu doar în scopuri investiționale, ci și drept cadouri oferite celor dragi. Însoțite de certificat de autenticitate și de marcajul aferent, care atestă coeficientul de puritate de 999.9, aceste lingouri reprezintă o modalitate deopotrivă accesibilă și sigură pentru protejarea finanțelor personale. Ușor de comandat online, acestea sunt livrate gratuit, într-un ambalaj special, și pot fi returnate în 14 zile.


Cum poți face investiții în aur?


Atunci când vorbim despre combinarea avantajelor oferite de ușurința tranzacționării acțiunilor la bursă cu valoarea certă garantată de aur, o variantă viabilă este reprezentată de instrumentele de tip ETF. Aceste fonduri tranzacționate la bursă sunt alcătuite dintr-o diversitate de acțiuni, obligațiuni sau active de tip suport, cum ar fi aurul. Aceste instrumente urmăresc prețul metalului prețios pe piețele internaționale și sunt cotate la bursă în timp real. Caracterul lor nu este, însă, unul pasiv, iar prețurile aferente tranzacțiilor depind de eforturile unui manager care trebuie să analizeze și să reproducă performanța activului suport în funcție de lichiditatea acestuia pe piața aleasă.


Investițiile în aur prin certificate index, listate la Bursa de Valori București, sunt și ele realizabile prin intermediul bursei. Acestea implică achiziționarea de instrumente financiare care emulează cu fidelitate variațiile înregistrate de cotația aurului pe piețele internaționale. Cu amplificări de până la 500 de ori ale cotației disponibile la un moment dat, certificatele index sunt o cale bună de a conta pe câștiguri substanțiale, dar te pot expune și la spectrul unor pierderi de proporții. Certificatele index sunt disponibile în două variațiuni: certificate short, a căror valoare crește în momentul în care activul suport înregistrează o scădere, respectiv cele long, a căror creștere se înregistrează concomitent cu cea a activului.


Aurul este un metal prețios care și-a dovedit importanța de-a lungul istoriei – ca omagiu adus frumuseții, prin intermediul bijuteriilor, ori ca simbol al statului social și expresie a bunăstării. Cel mai important, însă, rămâne rolul de garant al stabilității financiare, iar informațiile pe care ți le-am oferit te pot ajuta să transformi materialul prețios, dorit peste tot în lume, într-o investiție sigură.