Blog|30 JUN 2021

Cei 4 C ai diamantelor | Gradele de colorare a diamantelor

Una dintre caracteristicile specificate pe certificatele de garanție ale diamantelor este culoarea. Acest termen nu se referă la faptul că diamantele pot fi albe, albastre, roz sau negre – ci la gradul de puritatea al nuanței acestora.

Ce indică diagrama gradelor de colorare a diamantelor?

Diagrama gradelor de colorare a diamantelor face referire de fapt la transparența și lipsa nuanțării acestora. Cu alte cuvinte, diamantele care sunt albe, puțin sau deloc nuanțate – primesc un calificativ mai bun decât cele vizibil colorate.

Important:

  • Culoarea se referă la lipsa nuanțării diamantelor, clasificând transparența și focul alb al pietrelor prețioase;

  • Gradul D de culoare este cel mai ridicat, în timp ce Z este cel mai scăzut. (Conform diagramei gradelor de culoare).

După tăietură, culoarea diamantului este considerată cea mai importantă caracteristică a pietrelor prețioase.  Aceasta se manifestă în interiorul diamantului prin prezența unor nuanțe gălbui. Cu cât un diamant este mai puțin nuanțat cu atât acesta este mai valoros.

Cu cât culoarea diamantului este mai pură, cu atât diamantul este mai prețios.

Ce grad de colorare trebuie să aibă diamantele încrustate în bijuteria ta preferată?

Pe certificatul de garanție, în dreptul termenului culoare, este notat gradul de nuanțare al diamantului. Vă prezentăm semnificația fiecărui simbol.

Culoarea diamantelor:

Z-N: Colorare vizibilă;

M-K: Colorare vizibilă;

J-I: Aproape incolor: un ton de culoare aproape nedetectabil;

H-G: Aproape incolor: culoarea diamantului poate fi detectată doar prin comparația cu un diamant de o calitate mai bună;

F-E: Lipsit de culoare: urme fine de culoare pot fi detectate doar de un expert gemolog;

D: Lipsit în totalitate de culoare: Cel mai înalt grad pe scara gradelor de culoare.

Tips:

  1. Ochiul uman are tendința de a detecta strălucirea (luminozitatea) înaintea culorii. Din acest motiv culoarea este al doilea cel mai important criteriu după tăietură în alegerea diamantului perfect.

  2. Cu cât dimensiunea diamantului este mai mare, culoarea acestuia devine mai vizibilă.

  3. Diferențele de nuanță dintre diamante de la un grad la altul – de exemplu de la G la H sau de la I la J – sunt minore, fiind aproape imposibil de detectat cu ochiul liber.

  4. Formele diamantelor care reflectă foarte bine lumina (ex.: Rotunda sau Printesa) pot masca eficient accentele de culoare din interior.

  5. Tipul metalului prețios în care este încrustat diamantul îi poate evidenția culoarea. Diamantele gradate cu nivelul I sau J (conform diagramei gradelor de culoare) sunt complimentate de culoarea galbenă a aurului. Aurul alb sporește frumusețea diamantelor cu grade de culoare cuprinse între nivelele D și H.

Produse recomandate